El sector terciari liderarà l’augment d’ocupació

L’hostaleria, salut, energies netes i tecnologia són els sectors que més creixeran en un estat espanyol que hauria d’arribar als 20,7 milions d’ocupats

L'energia neta crearà ocupació al llarg de 2023 | iStock L'energia neta crearà ocupació al llarg de 2023 | iStock

Durant aquest pròxim 2023 es preveu que l’economia espanyola mantingui el ritme de creixement i recuperi xifres d’ocupació similars a les d’abans de la crisi financera de 2008. Segons l’informe Índice ManpowerGroup: Perspectivas de empleo 2022-2023, es creu que l’Estat podria arribar als 20,7 milions d’ocupats i crear 430.000 nous llocs de treball en aquest 2023. D’aquests, el 80% estarien enfocats al sector terciari, el gran protagonista de l’augment de l’ocupació.

L'informe també ha indicat que els més beneficiats per aquesta reflotada econòmica seran els col·lectius que, a la vegada, més van quedar afectats per la pandèmia. Joves, dones i treballadors temporals seran els més beneficiats pel ritme de creixement econòmic.

En el seu moment, la pandèmia va consolidar perfils professionals que abans no tenien tanta rellevància al mercat laboral. L'apogeu tecnològic de noves plataformes, a més de l'impuls de la digitalització, plantegen un nou panorama laboral. Per resoldre les necessitats del mercat, el sector tecnològic, comunicatiu i el financer han pres força.

Demanda de perfils qualificats

Segons fonts de CEAC, centre de formació per a l'ocupació, el principal problema en què es pot veure submergida l'economia espanyola és en la falta de mà d'obra qualificada. Davant la gran oferta de treball que s'anticipa de cara a 2023, veuen clau invertir en formació per crear perfils qualificats i igualar la demanda. L'empresa, a més, també ha estudiat quins poden ser els sectors que més ocupació generin l'any vinent. El primer de tots el sector de l'hostaleria i el turisme. Reduït gairebé a la meitat durant la pandèmia, avui torna a liderar la creació d'ocupació a l'Estat, aportant 4 de cada 10 nous llocs de treball i representant el 13% del total dels afiliats a la Seguretat Social.

El sector de les energies netes és un altre mercat a explotar i es creu que liderarà dades de nova ocupació durant la pròxima dècada, en alt grau gràcies a les polítiques de transició ecològica de la Unió. El sector de vendes i màrqueting, Salut -on precisament es necessiten cada vegada més metges i infermeres- i el sector tecnològic són les altres branques professionals que han de liderar la nova ocupació al llarg de 2023.

Més informació
El Govern aprova un acord per impulsar polítiques actives d'ocupació en clau territorial
El turisme a Catalunya dóna feina a un 7,8% més de persones que l'any 2021
7 raons per l'optimisme (i benvingut 2023)
Avui et destaquem
El més llegit