• Economia
  • 7 raons per l'optimisme (i benvingut 2023)

7 raons per l'optimisme (i benvingut 2023)

L’auge del cinema català, el futbol femení, grans inversions a Catalunya, la reivindicació de més drets laborals i la fi de la pandèmia, entre els motius per l’esperança

10 raons per l'optimisme (i benvingut 2023) | Gemma Fontseca
10 raons per l'optimisme (i benvingut 2023) | Gemma Fontseca
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
30 de Desembre de 2022

La nostra màxima premissa des de VIA Empresa és la mirada constructiva, però també crítica, sobre el teixit empresarial del territori i la informació en profunditat dels actors econòmics del país. Seguint l'exemple, a continuació 7 raons per ser optimistes en l'àmbit econòmic i donar la benvinguda el 2023.

 

La fi de la pandèmia

A principis d’any decau el toc de queda a Catalunya. És la primera de les grans restriccions per la covid-19 que s'acaben després de dos anys marcats per la pandèmia. El 28 de gener s'aixequen la majoria de restriccions, com ara les reunions de màxim 10 persones o limitacions d'aforament; al febrer es reobre l'oci nocturn sense passaport covid i s'acaben les quarantenes a les escoles, i el març els positius ja no estan obligats a aïllar-se si no tenen símptomes. Les mascaretes també passen a ser història a l'abril, amb l'excepció del transport públic i els centres mèdics. Benvinguda recuperació econòmica.

Un gran any pel cinema català

La pel·lícula Alcarràs | Cedida
La pel·lícula Alcarràs | Cedida

El 16 de febrer, Carla Simón va recollir amb la seva productora María Zamora l'Ós d'Or a la millor pel·lícula de la Berlinale gràcies a Alcarràs. La directora ha marcat una nova (i esperançadora fita), convertint-se en la primera directora espanyola de la història a guanyar Millor Pel·lícula en un festival de Classe A, i en la primera cineasta nacional a guanyar l'Ós d'Or a gairebé quaranta anys.

 

Un altre element té a veure amb el rodatge de la sisena temporada de The Crown que ha comptat amb escenaris de Barcelona i ha agafat per sorpresa als més fidels i amants del "safareig". Per què The Crown aterra a Catalunya? Grans produccions internacionals escullen el nostre país per gravar, però amb l'enigma de la seva decisió, el pressupost i qui hi ha a darrere.

L’auge del futbol femení gràcies al Barça

Alexia Putellas en un partit de Champions al Camp Nou | EP
Alexia Putellas en un partit de Champions al Camp Nou | EP

El futbol femení continua avançant en el seu camí sostingut cap a la igualtat. El partit de Champions del FC Barcelona-Reial Madrid va reunir al Camp Nou 91.533 espectadors, rècord de la història del futbol femení. Les claus de tot plegat? La professionalització del Barça femení, la capitania d'Alexia Putellas, el rol de l'afició, el talent intern o l'impuls per millorar la competència. Com a curiositat, el Barça femení va guanyar la Lliga de Champions el 2021 i comptava amb un dels pressupostos més baixos d’Europa. És a dir, només el 0,75% del total del Barça com a entitat global.

Finalment, la companyia logística i de transport GLS Spain s'ha sumat a l'equip femení com a patrocinador oficial, també Bimbo, juntament amb la catalana Heura que ha firmat com a soci exclusiu femení. D'altres com Nike, Spotify, Estrella Damm, CaixaBank, Cupra o Allianz, també formen part del Barça global.

El Mobile es queda a Barcelona fins al 2030

El consell d'administració de la GSMA ha anunciat l'acord per prorrogar la celebració del Mobile World Congress a Barcelona fins l'any 2030. La patronal del sector de la telefonia mòbil considera un "èxit rotund" la celebració de la fira a la capital del país, tot considerant la ciutat un "element clau" per consolidar l'ecosistema tecnològic que envolta el MWC. Des del seu aterratge a Barcelona, ha registrat un "creixement constant", amb impactes econòmics que han arribat als 500 milions d'euros i una xifra rècord de 109.000 visitants assolida el 2019.

En una entrevista, la vicepresidenta de Huawei Espanya Therese Jamaa i exdirectora general de GSMA, la patronal que organitza el Mobile World Congress es declara enamorada de Catalunya i reclama més promoció de la capital i mantenir el Mobile World Congress: “Barcelona ho té tot”, declara.

Reivindicació dels drets laborals: menys guàrdies, hores extres pagades i la cerca del salari emocional

“Fa 24 hores que estic treballant. Vols que t’atengui?” Els metges, els infermers, els bombers o els funcionaris de presons, entre les professions que fan guàrdies un dia sencer i que evidencien raons pressupostàries, vulnerabilitat de drets i oposició a la normativa europea. I hi haurà reivindicacions durant el mes de gener de 2023.

El parany de les hores extres a Catalunya té un element lligat a la incertesa del moment, al model laboral, a la por de perdre la feina i a un element cultural que serà difícil de canviar: “Acabo a les 18 h de la feina i els companys em miren malament”. Per sort, sembla que les noves generacions ho estan canviant.

Arriba l’Estatut del Becari, després de mesos de negociació i desacords considerables, que afectarà a més de 400.000 estudiants de tot l’Estat. Adeú fotocòpies, cafès, hores extres i una regularització més efectiva. “En alguns moments de la meva trajectòria professional he arribat a pensar que podia perdre el temps en tutoritzar algú, però és tot el contrari”, afirma Nieves Rabassó, presidenta de la Comissió de Relacions Laborals i Gestió del Capital Humà del Col·legi d’Economistes de Catalunya.  “No podem tractar els joves com ho estem fent, és una vergonya. Ja sabem que una persona en pràctiques no et solucionarà la vida, però tu ets el professional amb una àmplia trajectòria que té les capacitats per fer-ho”, continua. “Ensenyar a algú et permet refrescar idees, consolidar coneixement i aconseguir creativitat”, conclou.

La importància del benestar laboral | iStock
La importància del benestar laboral | iStock

I la sorpresa d’enguany: La figura del director de felicitat, cada vegada més en auge a les empreses catalanes. "Amb un sopar de Nadal no potencies el benestar dels treballadors".

Inversions i més inversions

A VIA Empresa no hem parat d’anunciar el ritme d’inversions al nostre país. Entre les principals destaquen:

Reivindicació del talent  

Voldria pensar que la pandèmia ens ha ensenyat una nova manera de treballar i de liderar, que les pràctiques del passat han deixat pas a un model d’empresa oberta i possibilista, que aquest és el nou paradigma: reconeixement, pla de carrera, formació i desenvolupament, mentoring coaching, comunicació, conciliació i avaluació del rendiment laboral. I, per què no?, lligar valoració de l’acompliment i remuneració com una fórmula més d’incentivació. Apostar pel capital humà és apostar per l’empresa i el seu creixement. Tinguem-ho clar, apunta Rat Gasol, especialista en gestió i administració d'empreses sanitàries.

Entre els principals casos d'èxit hi ha la catalana Anna N Schlegel, distingida com a líder d’excel·lència 2022 als Estats Units. L'olotina és la dona empresària més influent del món en l'àmbit de la tecnologia. La segueix Núria Espallargas, finalista al Premi Inventor Europeu de l'any

Bonustrack: el model VIA Empresa triomfa al País Basc

EnpresaBidea, mitjà digital participat per VIA Empresa Media, ha rebut el premi Rikardo Arregi per la seva contribució a la promoció i difusió de l’ecosistema econòmic i empresarial d’Euskadi. Els guardons, dividits en les categories de periodisme i comunicació, s’entreguen des de l’any 1989 i reconeixen les iniciatives innovadores que fomenten la comunicació en euskera.