Serralleria March: Un taller centenari forjat al foc

Rafel i Pol Codina representen la tercera i quarta generació de forjadors en un negoci centenari que aposta per combinar tradició amb innovació

Una clau de ferro gegant penjada de la boca d'un drac assenyala, des de fa més de vuitanta anys, la porta d'entrada de la Serralleria March al Camí Ral de Mataró. Però en fa molts més de cent que aquest taller mataroní es dedica a l'ancestral ofici de la forja. Generació rere generació, els secrets de les tècniques del treball del ferro han anat passant de pares a fills, fins arribar al segle XXI amb el prestigi de l'experiència centenària i les credencials de les obres fetes. Obres que són ben visibles quan un es passeja pels carrers del centre de Mataró: el cartell de la botiga modernista de La confianza, els reixats de l'edifici Clavé i la reixa i el cancell del Museu Municipal de Mataró han sorgit del fornal de la Serralleria March.

El primer taller, obert per Antoni March, va iniciar la seva activitat l'any 1903 a l'avinguda del Maresme i, poc després, al carrer Barcelona. March va aprendre l'ofici de la forja als tallers Ballarín de Barcelona, un taller dels més importants i representatius de l'època i molt vinculats a l'arquitecte Puig i Cadafalch. També va conèixer a Jordi Bonet, l'últim deixeble d'Antoni Gaudí, i de qui li arribarien encàrrecs com els de la casa modernista Can Garí d'Argentona o la finca dels Ametller de Cabrera de Mar.

El fill d'Antoni March, Joaquim, va ser el continuador de l'ofici familiar, que va aprendre amb només 13 anys. De les seves mans va sortir la clau que decora la façana de l'actual taller. Amb Joaquim March, el negoci va ampliar fronteres i es va obrir al mercat internacional, rebent encàrrecs de de França, Alemanya i els Estats Units. Va ser també durant aquesta època en que la Serralleria March va fer el salt a l'activitat més industrial, per tornar a la vessant més artesanal i creativa amb la següent generació.

Creativitat i innovació
Rafel Codina March, actual responsable del negoci, va heretar els coneixements i el taller de les mans del seu oncle Joaquim March. Amb només 15 anys ja va començar a treballar la forja, activitat que va combinar amb els estudis de dibuix artístic amb el reconegut artista mataroní Jordi Arenas. Amb una personalitat creativa i innovadora, Rafel Codina ha sabut dotar al negoci de la forja d'un caràcter diferenciat i artístic. Així, des d'aquest centenari taller mataroní surten avui peces treballades segons tècniques tradicionals, però també noves formes i creacions: "La tècnica de la forja ha anat millorant amb nous sistemes i mètodes de treball, però la base continua sent la mateixa, que és la d'escalfar el ferro fins a 1300 graus per poder-lo treballar". ¿Què és, llavors, el que fa diferent la feina de la Serralleria March? Respon el mateix Rafel Codina: "no ens hem quedat estancats en el que es feia a l'època dels avis, hem anat evolucionant gràcies a les innovacions en el dibuix i el disseny", explica.

El fill d'en Rafel, l'escultor Pol Codina, representa la quarta generació de forjadors al capdavant de la Serralleria March. Del seu pare ha heretat les inquietuds artístiques que plasma en les seves peces escultòriques d'autor, però que també es poden veure en els projectes que els Codina desenvolupen des del seu taller, ja sigui en solitari o en col·laboració amb arquitectes i decoradors, i que van des d'obres de gran tamany per a finestres, barris o escales, fins a peces de tipus escultòric o de tipus orfebre.

Avui, l'aposta per combinar tradició i modernitat és la clau de l'èxit i la permanència de la Serralleria March en un sector que, com molts altres, s'ha vist afectat per un descens del consum motivat per la crisi econòmica. Com a membres de l'Associació de Forjadors de Catalunya, la Serralleria March reclama més atenció per aquest ofici artesà. Codina explica que mai han treballat en projectes públics i que la base del negoci s'ha mantingut gràcies als encàrrecs "de particulars que volen treballs exclusius". En aquest sentit, reivindica la feina artística i artesana darrera de cada peça, i ho fa mostrant amb orgull els nombrosos esbossos i dibuixos fets per ell mateix i que conviuen amb mostres de les obres forjades en aquest taller mataroní. "El que fem nosaltres són joies, són peces de museu", conclou.
Avui et destaquem
El més llegit