Un sistema amb 13 trams de cotització per als autònoms

El Ministeri de Seguretat Social proposa una reforma per a corregir les desigualtats del sistema actual de cotitzacions

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, a la roda de premsa | ACN El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, a la roda de premsa | ACN

José Luís Escrivá, ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, ha presentat aquest dijous una reforma del sistema de cotitzacions dels autònoms que incorpora 13 trams en funció dels ingressos. Amb el sistema actual, paguen les mateixes quotes els autònoms amb rendiments de 400 euros que els de 6.000. Amb aquesta reforma, que té l’objectiu de corregir aquesta desigualtat, dos de cada tres afectats pagarien cotitzacions inferiors a les actuals. El sistema plantejat comprèn 13 trams, que van des de menys de 600 euros al mes fins a més de 4.050 i permet canviar de trams fins a sis cops l’any. Amb aquesta flexibilitat cada treballador podria adaptar les cotitzacions en els moments de majors i menors beneficis.

La reforma no aborda només les bases de cotització, sinó també el cessament d'activitat, incapacitat temporal o naixement de fills, entre d'altres. Des del Ministeri s'indica que la reforma s'aplicaria de forma gradual, amb un termini de nou anys de transició, tot i que cada tres anys s'avaluaria la situació.

Les associacions d'autònoms entomen dividides la nova proposta del govern espanyol sobre cotitzacions del col·lectiu. Mentre la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) crítica la pujada de les quotes, Upta i Uatae veuen positiva la protecció que ofereix la reforma als autònoms amb menys ingressos.

Més informació
Els autònoms estan en risc, segons Cambra de Barcelona
L'afiliació a la Seguretat Social creix a totes les comarques
Catalunya crea un 29% més d'empreses el 2021
Avui et destaquem
El més llegit