Els taxistes es mobilitzaran "sense compassió" contra Uber

El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, cercarà "forats per emprendre accions legals" després de la recent investigació que confirma la mala praxi de la companyia

Manifestació de taxistes contra Uber i Cabify a Barcelona l'any 2017 | ACN Manifestació de taxistes contra Uber i Cabify a Barcelona l'any 2017 | ACN

L'associació de treballadors del sector del taxi Élite Taxi ha anunciat mobilitzacions i accions legals contra les autoritats de competència i Uber per les males pràctiques i l'activitat anticompetitiva confirmada per la recent investigació dels Uber Files realitzada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació. Segons el portaveu de l'agrupació, Tito Álvarez, les darreres informacions confirmen "el que el sector porta denunciant durant anys i se'ns ha titllat de criminals".

Álvarez ha acusat Uber d'implementar "estratègies d'organització criminal i mafioses". A la victimització per les protestes dels treballadors del sector del taxi, segons explica el portaveu, s'afegeixen trucades de matinada, cartes anònimes i amenaces directes a alguns dels membres d'Élite Taxi. La plataforma, expliquen "ve a Barcelona, provoca al sector i després els expedients sancionadors de l'Autoritat Catalana de Competència van dirigits a nosaltres".

Les acusacions d'Álvarez i els taxistes de la ciutat van dirigides cap a unes autoritats de competència que, lamenten, han ajudat Uber "a portar a terme pràctiques anticompetitives". L'associació celebra, però, la darrera regulació de les VTC acordada amb una Generalitat que "s'ha mantingut al seu lloc i no s'ha deixat comprar per l'empresa".

Els taxistes es mobilitzaran aquesta setmana contra Uber i les autoritats amb què han fet conxorxa. Álvarez ha anunciat "reclamacions sense compassió" contra una multinacional que no ha arribat a trobar el seu nínxol d'activitat a Barcelona, com sí ho ha fet a Madrid, on opera amb més de 9.000 vehicles. A més, exigiran la retirada de l'expedient per boicot que podria haver suposat sancions econòmiques per als treballadors del sector.

Uber assegura haver canviat

Davant les al·legacions dels taxistes i la recerca que corrobora les pràctiques que denuncien, Uber ha defensat que l'any 2017 va aplicar "canvi de rumb" en els seus valors. Segons la responsable d'afers públics de la multinacional, Jill Hazelbaker, la plataforma de mobilitat com a servei va "deixar enrere" les males pràctiques que denuncien les files ara fa cinc anys, quan l'encara conseller delegat Dara Khosrowshahi va encetar les seves funcions actuals. 

En un comunicat, la companyia assegura "no voler excusar comportaments passats", tot i que argumenta que aquells "ja no són els valors de la companyia". Així, Hazelbaker apunta que més del 90% dels treballadors d'Uber no hi eren abans del canvi de conseller delegat. Khosrowshahi, defensen, "va reescriure els valors de l'empresa, va renovar l'equip de lideratge, va fer de la seguretat una prioritat de l'empresa, va implementar el millor govern corporatiu de la seva categoria, va contractar un president independent del consell i va instal·lar els controls rigorosos i el compliment necessaris per operar com a empresa pública".

Més informació
L'app pública de taxi de Barcelona estarà en marxa a la tardor
Una startup catalana crea el taxi aeri elèctric sota demanda
Pangea Aerospace, un taxi per llançar satèl·lits a l'espai
Avui et destaquem
El més llegit