Les ‘telecos’ catalanes, entre la consolidació i la concentració

Els operadors locals han demostrat la seva capacitat de resposta i múscul empresarial davant la covid-19

Gairebé 100 companyies catalanes treballen en el sector | iStock Gairebé 100 companyies catalanes treballen en el sector | iStock

Les operadores de telecomunicacions locals de Catalunya han tingut amb la covid-19 l’oportunitat de demostrar que tenen capacitat per respondre a la demanda de tot el territori perquè disposen d’infraestructures i serveis suficientment competitius per abordar un increment de la demanda, sense res a envejar a les grans operadores d’abast peninsular.

El gairebé centenar de companyies locals que treballen en aquest sector ha afrontat amb una gran resiliència l’embestida de les primeres setmanes del confinament en què s’ha doblat el consum de dades a internet i s’ha multiplicat per quatre el consum d’oci per les xarxes.

Les conseqüències derivades de l’estat d’alarma han provocat un salt molt important en la digitalització de famílies i empreses i el sector assegura que l’únic que ha hagut de fer ha estat reforçar la seva capacitat per facilitar l’adequat funcionament “perquè les xarxes ja les teníem preparades”, explica Meritxell Bautista, CMO de Fibracat. “Hem demostrat la potència de les empreses de telecomunicacions de Catalunya amb totes les accions que hem fet com operadores independents, tant en la qualitat del servei com en la competitivitat dels productes ofertats i adequant-los a les noves necessitats del client, com internament amb els mesures d’adaptació dels nostres treballadors i amb les accions socials de solidaritat que hem realitzat”, afegeix Bautista.

Capitals connectades

Ha estat la covid-19, doncs, un punt d’inflexió en la consolidació del sector en el territori català que ha posat negre sobre blanc “que ja estaven adaptades des de fa temps en infraestructures i serveis per un possible l’increment de la demanda quan la revolució digital es fes realitat, ara ja ho és”, afegeix Irene Medina, cap de màrqueting i comunicació de Goufone, i admet que els usuaris han valorat el servei i la qualitat de les operadores i que la demanda, creu, es mantindrà tot i les incerteses de l’evolució econòmica en els propers mesos.

Aquest 2020 quedaran totes les capitals de comarca connectades i els municipis al seu pas, assolint una cobertura de 6,4 milions d’habitats, el 84% de la població de Catalunya

Per moltes de les operadores locals, la consolidació del seu negoci facilitarà que puguin intensificar a partir d’ara la seva estratègia de creixement i extensió pel territori. En part serà gràcies a la decisió del Govern català de declarar com a obres d’emergència deu projectes de desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat, que afectaran 51 municipis de 16 comarques, i que permetran assegurar la connectivitat en uns moments en què és bàsic garantir la cobertura a tot el territori, a causa de les mesures de confinament imposades per la pandèmia del coronavirus. Així, aquest 2020 quedaran totes les capitals de comarca connectades i els municipis al seu pas, assolint una cobertura de 6,4 milions d’habitats, el 84% de la població de Catalunya.

Serà ara tasca d’operadors com Goufone o Fibracat que tenen xarxa pròpia estendre aquesta xarxa fins a l’usuari final. “Una de les demandes que més hem registrat aquestes setmanes ha estat la dels clients que funcionaven amb radioenllaç o ADSL i que han canviat a la fibra òptica”, concreta Medina de Goufone, una operadora que ha fomentat les sinergies amb altres firmes locals com Iguana, XTA, Delinternet i CITTEC, entre d’altres, per compartir infraestructura de fibra òptica.

La Champions de les 'telecos'

Amb aquesta acceleració i la generació de caixa que s’ha registrat en les companyies del sector pel seu negoci recorrent i més en el context actual, és el moment de “concentrar les empreses de telecomunicacions locals de Catalunya per crear un operador nacional de dimensió mitjana”, manifesta Ernest Pérez-Mas, fundador, president i director general de Parlem Telecom.  Es tracta de poder competir en la Champions de les telecomunicacions que encapçalen les operadores mòbils virtuals (OMV) amb llicència, Movistar, Vodafone, Orange i Yoigo (grup MásMóvil). Parlem vol liderar i accelerar aquest procés posant l’horitzó en el 2022 i “començarem a gestar-lo durant aquest trimestre amb una operació de compra”, de la que Pérez-Mas no vol donar més detalls.

Pérez-Mas: "És el moment de concentrar les empreses de telecomunicacions locals de Catalunya per crear un operador nacional de dimensió mitjana"

Des de Goufone, Medina veu amb bons ulls potenciar un operador de fibra òptica i mòbil que no depengui de les grans operadores estatals i posa en valor la seva estratègia de col·laboració amb altres companyies locals per desplegar la xarxa fins al client final. Bautista de Fibracat també admet que el nou context no propiciarà l’aparició de nous competidors perquè posar en marxa un nou operador és una inversió de capital important i serà més fàcil seguir potenciant la col·laboració per arribat a abastar tot el territori.

Segons Pérez-Mas, en la desescalada de la covid-19 el que es produirà és una pressió sobre els preus, “l’usuari demanarà més servei per un preu més ajustat” i, per tant, “les operadores premium que oferien paquets de productes amb preus molt elevats seran les més perjudicades”, concreta Pérez-Mas. Una idea que segons Medina de Goufone passa més per reforçar la qualitat del servei que es dóna a l’usuari tant pel que fa a la qualitat del servei –incloent el manteniment de la xarxa- com per la varietat de productes. “Serem les operadores locals ja existents les que crearem nous productes i continguts que s’adeqüin a les necessitat de la nova demanda, a les noves formes de treballar i consumir que ha desvetllat la covid-19 i que han vingut per quedar-se”, afegeix Bautista i descarta l’aparició de nous actors econòmics en el sector de les telecos a Catalunya.

Més informació
Ull digital per garantir la seguretat en l’espai públic
Nova normalitat i economia sense contacte
Què han d'assegurar autònoms i empreses?
Avui et destaquem
El més llegit