Que tornen les fires... Tal com les coneixíem?

La reactivació de l’activitat de congressos durant la pandèmia fa apostar per un model reduït, local i amb més pes de les conferències

Imatge d'arxiu de la darrera edició de la fira MWC, el 2019 | ACN Imatge d'arxiu de la darrera edició de la fira MWC, el 2019 | ACN

L’època de fires i congressos ha arribat. La pandèmia va paralitzar l’activitat completament i ha costat arrencar, però aquest mes de juny és el de la reactivació dels esdeveniments presencials; i es nota. Una primera edició barcelonina deslluïda de l’ISE (Integrated Systems Europe), una reunió de la indústria 4.0 discreta a Advanced Factories i un Mobile World Congress sense grans marques internacionals. Són les tres cites principals que han marcat la fi dels esdeveniments a través de pantalles. De l’impacte de la covid-19 en el món firal en podem extreure una conclusió: s’imposa -de moment- un model de fires reduïdes, locals i amb especial protagonisme de les veus expertes.

Aquesta ha estat la setmana d’Advanced Factories. La indústria 4.0 s’ha reunit al CCIB (Centre de Convencions Internacional de Barcelona) per compartir idees i productes. Els robots passejant-se entre estands i les exhibicions amb maquinària han donat vida a un esdeveniment que ha estat forçosament més petit que el de l’any passat -celebrat 10 dies abans de l’inici del confinament més estricte a l’Estat espanyol-. La cinquena edició ha tancat amb 10.267 visitants, quan l'any passat en va rebre uns 17.000.   

Més info: Indústria 4.0: cos de dinosaure, cap de robot

Com més gran és la fira, més es veu la diferència. El ball de xifres de l'ISE en el seu debut a Barcelona és més espectacular: dels 100.000 assistents que registrava a Amsterdam ha passat a entre 4.000 i 5.000 al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Els 1.200 expositors habituals han estat enguany 80. L'ambient que es respirava a l'ISE era agredolç, però els ànims i la il·lusió es reserven per a l'edició del 2022. La sensació de la fira del sector audiovisual era de prova, d'obligació, de necessitat de fer un primer contacte per escalfar motors de cara a l'edició que sí que compta, la de l'any que ve. 

Aquest cap de setmana té lloc el B-Travel, una altra mostra de la voluntat que les fires presencials tornin. Un saló centrat en el sector que possiblement més ha patit la crisi de la covid-19 té com a objectiu reactivar-lo, i n'ha de ser exemple. Per això es regalen descomptes de 100 euros en viatges als primers 350 visitants que reservin les vacances a la mateixa fira. Els intents de recuperar l'activitat arriben en diferents formes. L'edició de l'any passat es va haver de cancel·lar -sense substitut online ni híbrid-. Enguany, hi ha 80 expositors, menys de la meitat dels que van ocupar la Fira de Barcelona el 2019. Els assistents llavors van arribar a 30.000 i aquest 2021 només n'hi podrà haver uns 3.500, segons ha anunciat l'organització. 

Encara una altra de la Fira: ha presentat un esdeveniment nou, sobre mobilitat sostenible. És el Tomorrow.Mobility World Congress (TMWC), que també tindrà una miniedició de prova al novembre, però que prepara l'estrena gran el 2022. El certamen està organitzat juntament amb la iniciativa europea EIT Urban Mobility i és una evolució de Smart Mobility Congress, que ja se celebra des de fa uns anys. S'hi debatran temes que han de marcar la mobilitat del futur -i també la present-, com els patinets elèctrics i bicicletes, el transport públic, els proveïdors de mobilitat, l'automoció (com ara els cotxes elèctrics, connectats i autònoms), la logística d'última milla, les infraestructures intel·ligents, la transició i eficiència energètica, i la digitalització.

Molts dels congressos que s’han fet des que va esclatar la pandèmia s’han penjat la medalla de ser “el primer presencial”. Cada organitzador ha optat per un model diferent: mentre que Nebext ha fet una aposta clara per la presencialitat des dels primers mesos posteriors al confinament, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha adoptat una modalitat híbrida i Fira de Barcelona va fer de manera exclusivament telemàtica alguna de les seves grans cites, mentre que va cancel·lar l’edició del 2020 d’altres. La primera gran anul·lació va ser el MWC, però després va venir Alimentaria. Fins a la tardor no van obrir les portes els pavellons -en aquest cas de Montjuïc-, amb motiu del BizBarcelona. Una fira que normalment reunia més de 13.500 persones, i que en va atreure 7.000.

La dificultat de fer viatges internacionals ha frenat l'activitat i encara no hi ha data de retorn, tot i que la voluntat del sector és poder recuperar la normalitat l'any que ve: les edicions del 2021 són tràmits

Això ja feia augurar que la tornada a l’activitat presencial no seria senzill. Només uns dies abans, la Valmont Barcelona Bridal Fashion Week havia estat només digital i unes setmanes després es va seguir el mateix model amb Smart City Live. A Nebext -que organitzen salons com Advanced Factories i Rebuild-, en canvi, han decidit que el model digital no va amb ells. Tot i que han ofert les conferències i taules rodones en streaming de Rebuild -el setembre passat- i Advanced Factories, l’organització cridava a visitar en persona la zona d’exposició.

El punt mitjà

L’equilibri entre un format i l’altre l’ha posat el Consorci de la Zona Franca de Barcelona. Han introduït dos nous esdeveniments en un any, en què només s’han quedat amb la part no expositora dels congressos: les xerrades i ponències. Ho van demostrar en les jornades mig presencials mig digitals BNEW (Barcelona New Economy Week). La idea va néixer durant el confinament i l’objectiu és contribuir a pensar el model d’economia que ha de prevaldre en la recuperació postpandèmica. I ho van tornar a fer al març del 2021, en plena tercera onada de coronavirus, amb BWAW (Barcelona Woman Acceleration Week). Les fires tradicionals que organitza el CZFB -SIL i Barcelona Meeting Point- seguiran tenint un format d’exposició.  

Els congressos que ja es nodrien normalment del públic local no han mostrat una imatge tan apagada i diferent de les edicions passades

La dificultat de fer viatges internacionals ha frenat l’activitat i encara no hi ha data de retorn, tot i que la voluntat del sector és poder recuperar la normalitat -inclosos els assistents i expositors estrangers- l’any que ve. Mostra d’això és que tant l’ISE com el MWC han promès grans esdeveniments a Barcelona per al 2022: les edicions del 2021 són tràmits per no tornar a marcar un any en blanc. Aquesta situació ha afectat, doncs, a les principals fires, que convertien la capital catalana en centre mundial d’un sector concret durant uns dies cada any.

Altres congressos que ja es nodrien normalment del públic local no han mostrat una imatge tan apagada i diferent de les edicions passades. La presència catalana i els desplaçaments entre comunitats autònomes ja permesos des de fa setmanes han facilitat unes fires de proximitat en què les grans companyies internacionals no han centrat tota l’atenció amb propostes espectaculars i grans novetats. Així s’espera que sigui també el MWC. Samsung, Nokia, Ericsson, Google, Sony, Facebook, Oracle, Cisco i LG. És una part de la llista -la que inclou empreses conegudes i s’ha fet pública- de companyies que ja han avisat que no viatjaran fins a Barcelona a finals de juny per assistir al Mobile World Congress. El que ha quedat clar d’aquesta represa és que, de moment, les fires no són tal com les coneixíem.

Més informació
Un ISE deslluït promet una gran fira el 2022 a Barcelona
B-Travel, el primer pas per tornar a la normalitat
Avui et destaquem
El més llegit