
La terminal de contenidors BEST del Port de Barcelona ha inaugurat aquest dijous una nova fase d’ampliació amb la incorporació de set nous blocs, fet que permetrà augmentar en un 25% la capacitat d’emmagatzematge de contenidors. Aquesta millora contribuirà a agilitzar les operacions i avançar cap a una logística més eficient i sostenible.
Amb una inversió de 150 milions d’euros, la instal·lació comptarà ara amb un total de 34 blocs semiautomatitzats de distribució. A més, s’hi han afegit 1.000 nous punts de connexió per a contenidors refrigerats, arribant així als 3.000. A més, també s’ha anunciat la compra de dues grues per a descarregar i carregar els vaixells que s’estan fabricant i estaran a disposició de l’empresa a partir de mitjans del 2026.
Amb una inversió de 150 milions d’euros, la instal·lació comptarà ara amb un total de 34 blocs semiautomatitzats de distribució
El president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, ha anunciat l’ampliació amb entusiasme durant l’acte d’inauguració de l’ampliació de la terminal de contenidors Hutchison Ports BEST, situada en el moll Prat del Port de Barcelona. Carbonell ha remarcat que es tracta de la terminal “més eficient en termes operatius de la Mediterrània” fet que ha posat Barcelona “al mapa marítim global”.
A més de Carbonell, han asistit a la gran festa el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa; el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente; la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque; el president de Puertos del Estado, Gustavo Santana; l’alcaldessa d’El Prat de Llobregat, Alba Bou; el quart tinent d’Alcaldia Àrea d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls; i el director general de la divisió europea de Hutchison Ports BEST, Clemence Cheng, entre d’altres autoritats.
“La major inversió privada de la història”

Belcastro ha destacat que l’empresa ha fet “la major inversió privada de la història” en una terminal espanyola, amb una aportació de 150 milions d’euros destinats als nous blocs, als punts de connexió i a les futures grues, que seran les més altes de la terminal. A més, ha subratllat que “hem passat de ser una terminal manual i mecànica a una d’automatitzada i electrònica, sense deixar ningú enrere”. Belcastro també ha remarcat que la instal·lació “és un èxit de col·laboració públicoprivada”.
Belcastro: “Hem passat de ser una terminal manual i mecànica a una d’automatitzada i electrònica, sense deixar ningú enrere”
Tot seguit, Cheng ha assegurat que aquesta nova ampliació de les instal·lacions obre un nou capítol per a l’empresa: “Aquesta expansió reflecteix decisions conscients i responsables; hem introduït tecnologia automatitzada que redueix els temps d’operació i millora la seguretat del nostre personal”.
Aquestes no són les úniques dades rellevants de l’ampliació de la terminal de contenidors Hutchison Ports BEST. Valls ha subratllat que “Barcelona no es pot entendre sense el port, també des d’un punt de vista cultural. És una infraestructura hard, no pas una infraestructura soft”. I ha afegit: “Davant l’amenaça de proteccionisme per part dels Estats Units i els conflictes que poden alterar les rutes comercials, el comerç internacional continuarà existint. Per això, BEST és molt important, no només com a infraestructura, sinó perquè representa la connexió d’Espanya amb el món”.
BEST és la primera terminal de contenidors del Mediterrani amb el sistema OPS plenament operatiu
La inauguració del projecte arriba en un moment clau, marcat per la nova etapa que viu la terminal arran de l’aliança recent amb MSC, després que el gegant navilier adquirís el 50% de la instal·lació.
D’altra banda, Puente ha estat clar i ha reconegut que “BEST és la primera terminal de contenidors del Mediterrani amb el sistema OPS plenament operatiu, fet que permet als bucs connectar-se a la xarxa elèctrica i apagar els motors mentre estan al port”. A més, el ministre de Transports ha situat aquesta ampliació dins “els primers compassos de la transformació de la zona sud del port”, un projecte amb una inversió prevista de 1.300 milions d’euros per impulsar nous molls i terminals. També ha anunciat que el Consell de Ministres autoritzarà una inversió de 13 milions d’euros en material automatitzat per al control de fronteres.
Finalment, Illa ha conclòs l’acte agraint la professionalitat amb què s’ha dut a terme el projecte i ha subratllat la importància de la logística per a l’economia. Ha posat l’ampliació de la terminal com a exemple de “com s’han de fer les coses”, destacant que s’ha executat amb “els màxims estàndards tecnològics i ambientals i amb una clara visió de futur”.