La recuperació del turisme i de les fires té nom propi: tests d’antígens

Gairebé 900 proves sanitàries a totes les persones que participen al Tourism Innovation Summit permeten celebrar una fira “quasi normal”

Zona on es fan els tests d'antígens als assistens al Tourism Innovation Congress | Europa Press Zona on es fan els tests d'antígens als assistens al Tourism Innovation Congress | Europa Press

Una fira lliure de covid-19. Des que va començar la pandèmia, la manera més estesa per aconseguir-ho és traslladar-les a internet. Les empreses organitzadores de salons han optat, generalment, per introduir formats mixtos: pocs assistents físics i molts de digitals. Però la primera edició del Tourism Innovation Summit (TIS) ha introduït una alternativa. L’objectiu era fer el congrés tal com s’hauria celebrat si no hi hagués hagut coronavirus –tot i que amb mesures sanitàries addicionals com portar mascareta, respectar la distància de seguretat, etc–. La solució que hi han trobat: obligar a tots els conferenciants, expositors, visitants i membres de l’organització a presentar el resultat negatiu d’un test d’antígens.

En inscriure’s a la fira, que se celebra a Sevilla entre el 25 i el 27 de novembre, els assistents reben un correu electrònic amb una explicació del procés que han de seguir per poder accedir al recinte. El primer pas és omplir un formulari. Després, cal fer-se la prova. En aquest punt hi ha dues opcions: fer-se el test a l’origen, un dia abans de viatjar cap a Sevilla des de qualsevol altre lloc de l’Estat espanyol, o bé sotmetre’s-hi a l’entrada de la fira. En aquest cas, és necessari descarregar una aplicació al mòbil que associa la persona amb el seu test. Els visitants estrangers són els únics als quals no se’ls requereix la prova, ja que per entrar al país ja necessiten un PCR negatiu. En tenir el resultat negatiu, ja es pot entrar.

Més info: Tests d'antígens per fer congressos

“El món digital de les fires està molt bé, però és un tema que està arribant a l’esgotament”, segons Manel Bueno. És el COO de Nebext, l’empresa catalana que organitza el TIS2020, i considera que hi ha una part dels salons que és necessari que sigui física. “Al Tourism Innovation Summit es poden fer moltes de les coses que abans es feien habitualment a les fires, sempre amb mascareta i distància de seguretat”, explica. Una altra de les diferències amb les fires anteriors a la pandèmia és l’aforament, que està limitat seguint les instruccions de la Junta d’Andalusia.

Manel Bueno (Nebext): "Tot el sector està molt bolcat en introduir els tests d'antígens: és senzill incloure els 4,50 euros que val cada un a la factura d'una habitació d'hotel, per exemple"

Els tests són gratuïts per a tothom. La companyia ha signat un acord amb Quirónsalud, que els proporciona els professionals sanitaris, el material i la infraestructura necessària per desplegar aquesta estratègia. També participa en el dispositiu Dinsa, que ha posat la part tecnològica, amb la creació de l’app que s’han de descarregar els qui trien fer-se el test just abans d’entrar. En total, entre el primer i el segon dia de congrés n’han fet prop de 900: més de 400 en origen i uns 450 a l’exterior de la fira.  

Tests per evitar una crisi major

Precisament els tests d’antígens, que han permès la celebració –gairebé normal– del TIS2020, han estat objecte de debat com un possible punt de partida per a la recuperació econòmica del turisme. “Tot el sector està molt bolcat en introduir-los: és senzill incloure els 4,50 euros que val cada test a la factura d’una habitació d’hotel, per exemple”, indica Bueno. Però no només permetria reactivar el turisme, segons el COO de Nebext, sinó també molts altres sectors, com la cultura, l’esport o altres tipus d’esdeveniments massius.

No és essencial que sigui aquest format de prova, sinó que n'hi ha de nous que van sorgint que també podrien servir. La clau és la rapidesa, tal com explica Bueno. De fet, la mateixa Quirónsalud ha presentat al TIS2020 un test que s'està homologant que funciona com una aspironometria. Els resultats són gairebé immediats, per tant, podrien ser útils en qualsevol punt d'un viatge (als aeroports, als hotels, als museus, als restaurants...).  

L'entrada del TIS2020 | Europa Press

L'entrada del TIS2020 | Europa Press

La Reina Letizia es va encarregar d’inaugurar el congrés –el Rei també hi estava convidat, però es troba en aïllament per haver estat en contacte amb un positiu de covid-19–, juntament amb el president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno; l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas, i la consellera delegada de Telefónica Espanya, María Jesús Almazor. Entre els ponents més destacats hi ha hagut Abel Matutes, magnat hoteler eivissenc que dirigeix el grup Palladium. “Sempre s’ha d’intentar treure el costat positiu de qualsevol situació; la pandèmia ens ha dotat de temps per pensar projectes més estratègics i ara estem més preparats que abans de cara a iniciar la reactivació”, ha dit durant la seva intervenció.

Quan serà la recuperació del sector turístic? Segons Matutes, començarà durant la Setmana Santa del 2021. El president de la cadena catalana Hotusa, Amancio López, creu que l’estratègia del turisme ha de ser a nivell europeu, però que “Espanya compta amb un dels sectors més competitius a nivell mundial, resultat del teixit empresarial que es diversifica i creix internacionalment”. Per la seva banda, el director general de l’oficina pública de promoció Turespaña, Miguel Sanz, ha recordat que “la seguretat és un dels millors atributs del turisme a Espanya; és necessari tornar a generar confiança i assegurar que el sector públic donarà suport a la supervivència del turisme”.  

Abel Matutes, director general de Palladium, situa l'inici de la recuperació del sector turístic a la Setmana Santa del 2021 

També ha destacat la presència del secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés; el director general d’Amadeus a Espanya i Portugal, Christian Boutin; el conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar; i els directors de tecnologia de les cadenes NH –Alu Rodríguez–, RIU –Miguel Reynés– i Radisson –Jaime González–, que han establert les bases de la digitalització del sector hoteler. El xef Ferran Adrià va posar la cirereta de la primera jornada i va intervenir per parlar sobre turisme gastronòmic.  

El retorn de les fires “normals”

El de les fires és un dels sectors que més espera poder tornar als actes presencials. A Catalunya, per exemple, estan prohibits els congressos fins al gener. Després, hi ha diverses grans cites programades pendents de veure si es podran realitzar. La primera és el Saló de l’Ensenyament, prevista per mitjans de març. Advanced Factories –també organitzada per Nebext–, està apuntada al calendari per l’abril, Alimentaria hauria de ser al maig, l’ISE (la fira de l’audiovisual que per primer cop s’ha de celebrar a Barcelona), al juny, i el Mobile World Congress, entre finals de juny i principis de juliol.

Bueno: "Hem rebut la petició d'organitzadors de grans esdeveniments internacionals de compartir amb ells la nostra experiència amb els tests d'antígens al TIS2020"

Aquestes tres últimes són de Fira de Barcelona, que ha optat pels models híbrids –combinant la dimensió física i la digital– a les fires més petites i per ajornar els grans congressos, en general. “Hem rebut la petició d’organitzadors de grans esdeveniments internacionals, dels més importants del món, de compartir amb ells la nostra experiència amb els tests d’antígens al TIS2020”, assegura Bueno. És un sistema innovador, que permet crear una bombolla gran, que inclou tots els participants, d’una manera o una altra, a l’esdeveniment en qüestió.

Però algú es pot contagiar durant els dies que dura el congrés. Què passaria? “Els tests d’antígens tenen una validesa de 72 hores; és a dir, encara que s’infecti algú, no té capacitat contagiadora durant els següents tres dies”, assegura Manel Bueno. És un dispositiu similar al que utilitzen al mundial de MotoGP, i els tests que s’utilitzen són els que han comprat la Generalitat i la Junta d’Andalusia, segons explica el COO de Nebext. En el TIS2020 ho tenen clar: aquestes proves poden ser la solució a diversos problemes econòmics. Salvaran el turisme?    

Més informació
Tests massius a empreses: la via per evitar l'impacte econòmic d'una tercera onada
El turisme més innovador té premi
Avui et destaquem
El més llegit