Els 10 titulars de maig al món

Des del canvi climàtic, fins a la multa de Shell passant per les intencions d'Amazon d'atrapar a Netflix; un repàs de les novetats d'aquest mes

Amazon compra la productora de James Bond, Metro Goldwyn Mayer | Europa Press Amazon compra la productora de James Bond, Metro Goldwyn Mayer | Europa Press

Evitar la catàstrofe climàtica

Reuters: Exxonmobile i el canvi climàtic

Per primera vegada a la història moderna, la companyia petrolífera més gran dels Estats Units, es va enfrontar a una votació del seu inversor activista, Engine Nº 1, que estava molest pels resultats deficients de la petroliera i la seva ineficiència en accions contra el canvi climàtic. Aquest fons va tractar d'expulsar a quatre directors de la junta anual d'accionistes de la companyia i ha aconseguit, per part dels accionistes, suficient poder guanyant dos llocs en la mateixa.

Aquest fet és una fita important en la lluita contra el canvi climàtic i envia un fort missatge a altres companyies de combustibles fòssils en un moment en el qual l'Agència Internacional d'energia ha advertit al món que necessita detenir immediatament les perforacions per obtenir petroli i gas i així evitar una catàstrofe climàtica.

https://www.reuters.com/business/energy/exxon-vows-add-two-new-directors-ahead-bitter-proxy-fight-2021-05-24/

1

Una fusió immobiliària

Hola news: El major grup immobiliari de la UE

La immobiliària Vonovia (la major d'Alemanya) i Deutsche Wohnen van anunciar el passat dia 25 la seva fusió i això els convertirà en el major consorci immobiliari d'Europa.

Vonovia va llançar una OPA per més de 18.000 milions d'euros i juntes passaran a gestionar uns 550.000 habitatges.

Això passa després de que el Tribunal Constitucional alemany tombés la llei que congelava els arrendaments a Berlín durant cinc anys i establís un topall en el preu de l'habitatge de lloguer.

Ara el nou consorci prepara un pla per posar un topall de l'1% de pujada en el lloguer en els propers 3 anys i, a partir de 2025, no superior a l'IPC. També preveuen la construcció d'uns 13.000 habitatges, un terç dels quals seran de tipus social.

https://holanews.com/vonovia-y-deutsche-wohnen-se-fusionan-y-crean-mayor-grupo-inmobiliario-de-ue/

/uploads/s1/26/03/73/00/2.jpeg

L'eterna recessió

The Economist: Japó torna a entrar en la seva enèsima recessió

El PIB de Japó es va contreure un 1,9% en el primer trimestre de 2021 en comparació amb el mateix període de l'any anterior a causa de l'impacte de la pandèmia, segons les dades publicades pel Govern japonés.

Pel que fa a l'últim trimestre de 2020, la tercera economia mundial va retrocedir un 1,3%, després que el país tanqués l'any passat amb una caiguda del seu PIB del 4,8% interanual per l'efecte de la crisi sanitària del coronavirus.

La contracció del primer trimestre de 2021 es deu, principalment, al descens interanual del 3,3% del consum de les llars, principal pilar del PIB nipó, que es va ressentir pel nou estat d'emergència sanitària declarat a diverses regions enfront del repunt del virus.

https://www.economist.com/the-world-this-week/2021/05/20/business-this-week

/uploads/s1/26/03/73/07/3.jpeg

 

Condemna de reducció d'emissions

Reuters: Sentència històrica per Shell

Royal Dutch Shell, més coneguda com Shell, s'ha convertit en la primera companyia condemnada a reduir les seves emissions per contribuir aquestes al canvi climàtic. El tribunal de l'Haia ha sentenciat que la petroliera Shell ha de reduir per a finals de 2030 un 45% les seves emissions de diòxid de carboni en comparació dels nivells de 2019.

La resolució, que s'ha fet pública aquest passat dimecres, arriba després d'una demanda presentada per l'organització Amics de la Terra (FoE) juntament amb 17.000 ciutadans holandesos en 2019.

La motivació de la denúncia va ser que la petroliera amenaçava als drets humans amb les seves inversions en la producció de combustibles fòssils i per no adscriure's a l'acord de París.

https://www.reuters.com/business/sustainable-business/dutch-court-orders-shell-set-tougher-climate-targets-2021-05-26/

4

Amazon vol competir amb Netflix

CNN: El desenbarcament a Hollywood d'Amazon

Amazon acaba de pagar 8.500 milions de dòlars (6.937 milions d'euros) per adquirir el mític estudio Metro Goldwyn Mayer, un dels majors estudis de Hollywood i propietari de sagues com James Bond o La Pantera Rosa.

Això és la conseqüència de voler competir i desbancar a Netflix, HBO o Disney+.

https://edition.cnn.com/2021/05/26/media/amazon-mgm-deal/index.html

/uploads/s1/26/03/73/47/5.jpeg

Més rendibilitat pel Sabadell

Expansión: Pla estratègic de Sabadell

El nou conseller delegat del banc, Cessar Gonzalez Bueno, presenta un pla (2021-2023) impulsant el model digital retail, amb un benefici TSB de 180 milions d'euros i una retallada en despeses de 100 milions, amb tancament d'oficines i ajustos de plantilla.

El repte és aconseguir una rendibilitat -ROTE- superior al 6% durant aquests tres anys (el que equival a un ROE, una rendibilitat sobre recursos propis del 5%), front 0% de 2020.

https://www.expansion.com/empresas/banca/2021/05/28/60b0228c468aebad518b45e7.html

6

Batent rècords

Expansión: Grup BonÀrea

El grup lleidatà vol batre un altre rècord aquest any superant en inversió les dades de 2020, aconseguint així un 24% més, fins a arribar a aconseguir els 125 milions d'euros.

A més d'això, l'empresa repartirà fins als 16,8 milions d'euros en dividends, un 5% per sobre de la xifra de l'any passat.

https://www.expansion.com/catalunya/2021/05/27/60aff382e5fdead27e8b47d5.html

7

L'experiència turística

Nasdaq: RIU i TUI

El Grup RIU ha acordat l'adquisició al touroperador alemany TUI del 49% de la propietat de 19 hotels que operen sota la marca RIU Hotels & Resorts, a més de dos terrenys amb projectes en desenvolupament a Mèxic i Senegal.

Fins al moment, aquests actius eren propietat dels dos socis estratègics amb una participació de TUI Group del 49% i de la família RIU en un 51%. Amb això, RIU passarà a ostentar el 100%. L'operació, que va aprovar el consell d'administració de TUI està valorada en 670 milions d'euros.

Aquesta operació s'emmarca en la situació de crisi provocada per la pandèmia de la covid-19 que ha afectat profundament a la indústria turística. Malgrat això, "i gràcies a un esforç d'endeutament extraordinari, RIU segueix i seguirà recolzant al seu soci estratègic i comercial a llarg termini", subratlla la cadena hotelera espanyola en un comunicat.

https://www.nasdaq.com/articles/tui-sells-49-stake-in-riu-hotels-for-670-million-euros-2021-05-27

8

Vodafone compromesa amb Espanya

Planet Story: Vodafone tria Màlaga per instal·lar el seu centre I+D+i europeu

Aquest centre europeu de Vodafone Business suposarà la creació de més de 600 llocs de treball, incorporant nous perfils altament qualificats. Posteriorment, la plantilla d'aquest centre podria aconseguir els 1.000 empleats.

Amb aquest moviment, Vodafone també sembla reafirmar el seu compromís amb Espanya, un dels seus mercats principals, després de les especulacions que apuntaven a la possible decisió de la companyia de vendre la seva filial.

https://planetstoryline.com/vodafone-will-open-its-new-european-r-d-i-center-in-malaga/

9

Els successors de Buffet

CNN: Warren Buffet nomena al seu successor

Als seus més de 90 anys, Buffet es pronuncia per primera vegada sobre qui el succeirà a Berkshire Hathaway quan ell mori; L'empresari va comprar la tèxtil en fallida en els anys 70 i la va convertir en un dels majors holdings d'inversió del món.

L'escollit és Greg Abel, vicepresident de l'empresa i encarregat dels negocis al marge de l'asseguradora.

Els altres plans de successió de Buffett romanen sense canvis. Està previst que Howard Buffett, el fill de Warren Buffett, sigui el futur president no executiu de la companyia. I que Todd Combs i Ted Weschler ascendeixin a responsables d'inversions.

https://edition.cnn.com/2021/05/03/investing/warren-buffett-succesor-greg-abel/index.html

10
Més informació
Els 10 titulars d'abril al món
Els 10 titulars de març al món
Els 10 titulars de febrer al món
Avui et destaquem
El més llegit