El tràfic de mercaderies al Port creix un 17% fins al maig

L'increment és inferior al registrat durant el mateix període de l'any passat, amb un augment del 20,2%

Imatge del Port de Barcelona | iStock
Imatge del Port de Barcelona | iStock

El tràfic total de mercaderies al Port de Barcelona ha pujat un 17% fins al maig, fins als 27,9 milions de tones, segons ha informat aquest dimecres l'autoritat portuària. No obstant això, aquest increment és inferior al 20,2% registrat en el mateix període de l'any passat.

Entre gener i maig també ha crescut al mateix ritme el tràfic de contenidors, que supera els 1,3 milions de TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus). El principal impuls s’ha produït en els contenidors de transbordament, és a dir, aquells que són descarregats per tornar-se a embarcar cap a la seva destinació final, que han augmentat un 45%.

Pel que fa al comerç exterior, els contenidors d’importació han augmentat un 3,5%, fins a assolir els 236.500 TEU, mentre que els d’exportació avancen un 3% i han superat els 298.000 TEU.

Per mercats, destaca el dinamisme en els intercanvis amb Algèria (+51%), Vietnam (+30%), Índia (+9,5%), Estats Units (+9%) i Mèxic (+5%). En aquest sentit, el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, ha subratllat que el Port de Barcelona està creixent en països de regions geogràfiques molt diferents, "fet que demostra que, amb la nostra potent oferta de connexions marítimes, els nostres clients aconsegueixen posicionar els seus productes de manera competitiva en mercats molt diversificats”.

Durant els cinc primers mesos de l'any, el Port ha canalitzat més de 6,4 milions de líquids a granel (+14%), principalment d’hidrocarburs. La gasolina i els biocombustibles són dos dels productes que han registrat una millor evolució, amb creixements del 37% i del 70%, respectivament.

En relació als sòlids a granel, la instal·lació portuària ha registrat 1,8 milions de tones durant els cinc primers mesos de l’any, xifra que suposa un increment del 15%. Les mercaderies que han augmentat més durant aquest període han estat el ciment i clínquer (+41%) i els cereals i les farines (+35%).

Els vehicles de comerç exterior, a l’alça

El Port ha canalitzat 387.223 vehicles fins al mes de maig, amb un increment del 6,5% respecte a l’any anterior. En aquest apartat destaca el bon comportament del comerç exterior, amb un increment del 7,7% de les importacions i del 7,2% de les exportacions d’automòbils.

Pel que fa a la càrrega rodada, és a dir, les mercaderies que són embarcades a bord de camions, plataformes o remolcs, la instal·lació ha registrat un total de 172.444 unitats de transport intermodal (UTI) i destaca el bon comportament de les mercaderies transportades per les autopistes del mar, serveis que connecten Barcelona amb Itàlia i el Nord d’Àfrica i que contribueixen a desviar camions de les carreteres al mode marítim. Així, aquestes línies han canalitzat 66.900 UTI, amb un increment del 10% respecte a l’any passat.

El nombre de creueristes creix un 22%

Pel que fa als passatgers, fins al mes de maig el Port de Barcelona ha rebut 1,3 milions de viatgers, tant de ferris com de creuers, una xifra que suposa un creixement del 15% respecte al mateix període de l'any passat.

Els usuaris de ferris han crescut un 2%, mentre que els creueristes han experimentat un increment del 22%. Aquest creixement s’ha concentrat en els passatgers de creuer de port base (que inicien i finalitzen el seu itinerari a la capital catalana), que han crescut un 30%, segons ha indicat el Port de Barcelona.

Més informació
El Port de Barcelona bat al maig el rècord de tràfic
El Port de Barcelona creix un 18% més durant el primer trimestre
El Port tanca el millor trimestre de la seva història
Avui et destaquem
Comentaris