
En els darrers 10 anys, la superfície de producció i nombre d’operadors ecològics s’ha multiplicat per tres. Actualment, a Catalunya hi ha més de 170.000 hectàrees dedicades a la producció ecològica i més de 3.200 operadors inscrits al Registre d’Operadors Ecològics del Consell Català de Producció Ecològica (CCPAE), segons dades de l’Observatori de l’agricultura i l’alimentació ecològiques.
Segons l’observatori, la superfície ecològica catalana representa aproximadament el 7,2% del total de superfície ecològica estatal, cosa que situa Catalunya com el tercer territori amb més superfície. A més, representa l’1,27% de la superfície ecològica de la Unió Europea.
Els conreus ecològics que predominen en aquestes terres són la vinya (en un 8,1%), l’olivera (4,6%) i els cereals i lleguminoses per a gra (3,2%). Tot i així, destaca sobretot el sector de la viticultura, ja que més del 20% de la vinya de Catalunya és ecològica. Les pastures (68,5%) i el bosc (11%) també ocupen una part important de la superfície ecològica de Catalunya.
D’altra banda, el nombre d’operadors certificats dedicats a aquests sectors representen més del 25% dels que hi ha a l’Estat espanyol. Catalunya també és capdavantera en l’avicultura de posta, que ha experimentat un creixement del 45% en un any. El nombre d’agricultors i ramaders ecològics han augmentat i actualment n’hi ha gairebé 2.500.