True Cold, el tresor de la dada en temps real

El software, que monitora la traçabilitat de la cadena del fred, s’aplica als laboratoris farmacèutics i als operadors logístics de temperatura controlada

Miguel Sirvent, director general de True Cold | Cedida Miguel Sirvent, director general de True Cold | Cedida

Un dels reptes de la logística, en la qual s’acumula una quantitat ingent de dades, és disposar de les necessàries, interpretables, en el moment adient i amb la informació justa per poder actuar en un fragment de temps petit. Aquest desafiament resulta especialment bàsic en sectors que han de controlar la traçabilitat de la cadena del fred durant el procés de transport. És en aquest context on ha sorgit la solució tecnològica True Cold, una eina que converteix les dades en informació que permet reaccionar de forma àgil a les anomalies tècniques de la mercaderia. La marca, ubicada a la Logistics 4.0 Incubator, del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), va néixer el 2023 i la utilitat de la seva activitat es pot visualitzar en àmbits com el transport de vacunes, una situació viscuda recentment amb la Covid-19.

El director general de True Cold, Miguel Sirvent, recorda que un dels valors afegits de la marca és que el software s’integra als sensors de qualsevol dispositiu amb l’Internet of Things (IoT). “Evitem que la transformació i la interpretació de les dades siguin les inadequades independentment del sensor utilitzat, preveient així els danys a la mercaderia i els costos logístics innecessaris”. De fet, True Cold, un producte pensat pel sector biofarma, s’integra de forma natural amb altres tecnologies. Sirvent explica que “el fet de no disposar de dispositius propis ens permet interpretar qualsevol classe de dada, adaptant-nos a cada sensor, que la transmet de forma diferent. Som una espècie de traductor per a l’operador logístic”. 

True Cold, un producte pensat pel sector biofarma, s’integra de forma natural amb altres tecnologies

La tecnologia de True Cold va un pas més enllà de les solucions d’altres companyies, ja que a part d’oferir informació sobre el geoposicionament o la temperatura d’un producte concret, “podem concretar el temps que la mercaderia està fora del rang de temperatura, una dada molt valuosa pel client, sobretot el del laboratori farmacèutic, un dels nostres ‘targets’, juntament amb els operadors logístics”.

Anticipació logística

Una de les conseqüències del software desenvolupat per la marca True Cold és la seva versatilitat, ja que es pot aplicar a qualsevol operació de transport en la qual intervingui una temperatura controlada. El seu director general enumera els avantatges de la tecnologia. “Afavoreix que s’analitzi l’estat de la mercaderia en temps real, evitant que si cal no es faci servir abans d’arribar al seu destí gràcies a les solucions connectades a qualsevol dispositiu amb IoT”. Aquesta possibilitat és la que ajuda el proveïdor logístic, que rep una aproximació a un llenguatge entenedor del moment en què es troba la mercaderia, fins i tot, obtenint notificacions abans que es produeixen els fenòmens. 

La importància de True Cold rau en el fet que, tot pot ser aplicable a qualsevol sector que integri la tecnologia controlada de la temperatura és més apreciada a l’àmbit Pharma. “La legislació és molt més exigent i els seus membres estan més conscienciats pel valor tan alt de la mercaderia que mouen”. En aquests moments, la marca està fent una prova pilot de la seva tecnologia amb una farmacèutica belga, que es troba al top-5 de les companyies mundials del seu sector. Sirvent reafirma “la nostra vocació internacional en un context de cadenes de distribució globals”. True Cold ja s’està provant en un entorn real i té previst obtenir els seus primers resultats a finals d’aquest mes de març. 

Estalvi de temps, eficiència operativa, control del trajecte que efectua la mercaderia fins que arriba al magatzem, reducció del temps mitjà de validació d’un producte i realitzar el control de qualitat tèrmic de forma automàtica. Són algunes de les accions que permet el software de True Cold.

Miguel Sirvent: "Afavoreix que s’analitzi l’estat de la mercaderia en temps real, evitant que si cal no es faci servir abans d’arribar al seu destí gràcies a la connexió a qualsevol dispositiu amb IoT”

Accés a la cadena de subministrament

True Cold, que està ubicada al Logistics 4.0 Incubator, destaca les opcions que dona estar integrat en un ecosistema caracteritzat per ser una incubadora especialitzada en logística. “Estar aquí ens ofereix accessos a solucions de la cadena de subministrament, facilitant les sinergies entre la nostra proposta de traçabilitat de la cadena del fred amb el transport d’òrgans a través de drons, les entregues d’última milla o la gestió de slots. Es a dir, abordem els problemes del sector logístic des d’òptiques oposades”.

Sirvent assenyala que la logística 4.0 dibuixa un cercle virtuós: “Atrau una economia amb professionals d'alt valor afegit, la millor manera de crear un teixit dinàmic i amb suficient atractiu per rebre capital internacional que, al seu torn, repercuteix en més ocupació de qualitat. En sectors atomitzats i amb poca capacitat d'inversió, aquest canvi de mentalitat és clau per a competir en el món”.

La proposta de True Cold és una aposta per situar el món de la dada al centre, però una madura enfocada a la solució d’un repte precís, concret. Sirvent explica la gènesi del projecte, al·ludint a una analítica complexa, que permet la interacció contínua amb els clients logístics, especialment del sector farmacèutic, i de detectar la necessitat no resolta de la traçabilitat en la cadena de fred. Tot i els avenços general, els sistemes actuals que monitoren en destí la cadena de subministrament requereixen diverses hores d'interpretació de dades per una persona qualificada. La resposta True Cold és un programari que alerta en temps real de qualsevol alteració en la temperatura de la mercaderia. Dins d’aquest mar de dades, es tracta de tenir-les ordenades de forma entenedora en el moment just que es té la necessitat.

Més informació
Zentinel, el ‘metge’ de la maquinària industrial
Les primeres 18 startups del Logistics 4.0 Incubator
Avui et destaquem
El més llegit