La UGT desmunta els "falsos mites" del salari mínim

El sindicat reclama un SMI de 1.000 euros i sosté que a Catalunya, 45.000 treballadors es veurien directament beneficiats per l’increment

La UGT explica la importància de tenir un salari mínim més elevat | iStock La UGT explica la importància de tenir un salari mínim més elevat | iStock

Unes 45.000 persones de Catalunya es veurien directament beneficiades per l'augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) -de 736 a 900 euros bruts mensuals- i al voltant de 370.000 indirectament. Així s'extreu d'un informe realitzat per la UGT de Catalunya, que recorda que la pèrdua salarial real dels treballadors i les treballadores a Catalunya durant l’any 2017 va ser del 4%, i entre el 2009 i el 2016 de l’11,8%. Però, això sí, reclama que el SMI sigui de 1.000 euros bruts mensuals.

Més info: Territorialitzem el salari mínim interprofessional?

El sindicat considera que "és necessari tenir un salari mínim digne per qüestió de justícia social", però també perquè això permet millorar la capacitat adquisitiva dels treballadors amb sous baixos, i per tant, "la seva capacitat de consum, que repercuteix favorablement sobre l’activitat econòmica​".

I no només això. La massa salarial recuperaria pes en el Producte Interior Brut (PIB), es reduiria la pobresa i la desigualtat salarial d'ingressos i s'incentivaria una millora en la capacitat formativa dels treballadors. Però també s'eliminaria la necessitat d'algunes ajudes socials complementàries.

Desmuntant mites

Segons subratlla el sindicat, a Catalunya 1.753.500 persones viuen en una situació de risc de pobresa o d’exclusió social i d’aquestes, el 28% es troben en aquest risc per tenir una intensitat de treball baixa.

 

Per tot plegat, UGT ha volgut desmuntar els mites de l'SMI com, per exemple, que la seva pujada augmenta els costos laborals perquè, sostenen, "les  empreses compensaran aquest augment, traslladant la pujada de costos laborals a una pujada dels preus dels seus productes i/o serveis".

A més, consideren que tampoc no és cert que pujar-lo redueixi els nivells d'ocupació, ni que això desemboqui en un augment de l'abandonament escolar, ni en un increment generalitzat dels preus, ni de l'economia submergida.

Condicions laborals

De totes maneres, la UGT no està satisfeta amb aquest increment fins als 900 euros bruts mensuals i proposa incrementar-lo fins als 1.000 euros, així com derogar les reformes laborals i millorar les condicions de treball "perdudes en els darrers temps".

Més info: El Govern espanyol eleva el salari mínim a 900 euros

També consideren que els augments salarials que s'haurien de traslladar als convenis col·lectius haurien de ser del 3% per així permetre establir un increment dels salaris mínims de conveni a 14.000 euros anuals, així com que cap conveni contempli un sou de menys de 1.000 euros.

 

Més informació
El Col·legi d'Economistes reclama un salari mínim de mil euros
Avui et destaquem
El més llegit