Front comú de les universitats per la manca de finançament

Els rectors de les vuit universitats públiques de Catalunya reclamen recuperar l’any vinent els 900 milions d’euros d'abans de la crisi

El Paranimf de la Universitat de Barcelona ha estat l'espai escollit pels rectors per escenificar les seves reclamacions sobre el finançament | Universitat de Barcelona El Paranimf de la Universitat de Barcelona ha estat l'espai escollit pels rectors per escenificar les seves reclamacions sobre el finançament | Universitat de Barcelona

Els rectors de les universitats públiques catalanes han escenificat un front comú per reclamar un millor finançament que faci sostenible l’actual model universitari.

El Paranimf de la Universitat de Barcelona ha estat escollit pels rectors per fer públiques les reclamacions sobre la recuperació dels 900 milions d’euros de finançament públic d’abans de la crisi i un pla d’inversions de 100 milions d’euros anuals.

Durant l’acte María José Figueras, rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha llegit el manifest que l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) va fer públic el passat mes de juliol on es denunciava la situació de precarietat que vivien les universitats públiques.

El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elías, ha reclamat un compromís clar de la Generalitat per dotar correctament el sistema universitari, el qual segons Elías “està en greu perill”.

 

Augment de la inversió

La resposta per part de la Generalitat a les demandes dels rectors no s’ha fet esperar. La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha reconegut que els rectors “tenen tota la raó” en les seves queixes sobre el finançament i per això proposarà un augment d’uns 120 milions d’euros als pressupostos de 2020, segons ha declarat a TV3.

Chacón també ha especificat que amb la inversió de 120 milions d’euros se sumaria al 800 milions que ja es van destinar a les universitats públiques l’any 2017, assolint així la demanda de 900 milions d’euros que reclamaven els rectors. 

A banda, ha explicat un pla d'inversions en cinc anys que englobaria 240 milions per la millora del finançament de l'activitat bàsica, que inclouria la reducció del dèficit i de preus; 180 milions per al sistema de recerca i 125 milions més per al finançament de centres de recerca i grans infraestructures.

Més informació
Les universitats adverteixen d'una reducció de l'oferta de pràctiques
Les rectores demanen a les Universitats pressupostos amb perspectiva de gènere
Les universitats catalanes escalen en els rànquings mundials
Avui et destaquem
El més llegit