La carta als Reis per a la capitalitat de Barcelona

Les reclamacions empresarials a les administracions públiques perquè es posin les piles per situar la ciutat comtal al món marquen el V Summit

Les patronals i alts càrrecs de diferents sectors reclamen polítiques públiques per potenciar la marca Barcelona Les patronals i alts càrrecs de diferents sectors reclamen polítiques públiques per potenciar la marca Barcelona

Comerç, tecnologia, sanitat, turisme, mobilitat, restauració, esport, cultura, inversió... Barcelona és això i molt més i, precisament per aquest motiu, empresaris, agents socials i patronals han exigit a les administracions públiques que "creguin en la societat civil" i que treballin amb ella. Ho han fet durant el V Summit organitzat per Barcelona Oberta davant de diverses personalitats com el subdelegat del Govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, exalcaldes de Barcelona com Xavier Trias i Jordi Hereu o la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta. El mític Molino del Paral·lel s'ha omplert d'alts càrrecs de tots els sectors que reclamaven potenciar la capital catalana per ser (encara més) un referent mundial. En tot.

Més info: Barcelona, capital europea del talent emprenedor

Les patronals catalanes també hi han volgut dir la seva i, després d'uns mesos d'haver signat la pau, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i el de Pimec, Josep González, han exigit a la política que facin un "plantejament de la nova situació econòmica". Això sí, per davant de tot, resolent "el conflicte entre Catalunya i Espanya". Recordant que el comerç "no deixa de ser un sector estratègic per a l'economia catalana", perquè representa aproximadament el 15% del PIB de Catalunya i dóna feina a més de 500.000 persones, Llibre ha reivindicat que es "reforci la capitalitat de Barcelona i del nostre país", així com "reforçar la seva imatge i potenciar-la perquè sigui la capital mundial de la innovació".

Josep González, Gabriel Jené i Josep Sánchez Llibre al V Summit

Josep González, Gabriel Jené i Josep Sánchez Llibre al V Summit

Per la seva banda, González, després de lamentar que "ens continua preocupant que Barcelona tingués aquesta quantitat d'aldarulls i situacions anòmales que han afectat sectors molt importants", ha recordat que això no és tot el que cal resoldre a la ciutat comtal i ha mencionat la situació de furts creixents, que representen "una continuïtat de situacions anòmales que poden malmetre la imatge de la ciutat i això pot afectar certes inversions i pot produir pèrdues econòmiques".

Preparar-se per a l'economia que vindrà

En aquest sentit, el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha demanat a l'Ajuntament de la capital catalana "un pla econòmic per a la ciutat", que faci possible "rellançar-la per connectar-la". Perquè això es produeixi, és bàsic, assegura, "tenir uns horaris comercials a l'alçada d'una ciutat de compres que és el que som", però també un "nou marc de col·laboració público-privada en què el tema dels horaris és molt important". Jené ha donat el tret de sortida de la jornada desvinculant-se (i desvinculant l'acte) de qualsevol qüestió política: "Voldria que no llegíssiu el que passarà en cap clau: ni en clau independentista, ni no, ni d'esquerres, ni de dretes", ha demanat.

Jené: "Demanarem compromisos per situar una acció de govern per connectar Barcelona i dur a terme actuacions que estiguin a l'abast"

La protagonista era Barcelona i, justament per això, també ha exigit "fer una Barcelona en positiu i posar en valor les potencialitats que té Barcelona". "Demanarem compromisos per situar una acció de govern per connectar Barcelona i dur a terme actuacions que estiguin a l'abast", ha insistit. Però, qui millor que els propis representants de cada sector per conèixer les seves reivindicacions?

Jené ha donat pas a una taula batejada com a Potencialitats per a Barcelona, que ha reunit líders de tots els àmbits i cadascú ha pogut fer la seva carta als Reis, però tots amb un element comú: calen més polítiques públiques i molta més col·laboració público-privada.

La carta als Reis de la societat civil

Obrint el debat, el director general de la Mobile World Capital Barcelona, Carlos Grau, ha recordat que "l'oportunitat és molt gran" perquè "som la capital del mòbil i hem d'activar les capacitats de capitalitat: lideratge i innovació, ser referents a escala internacional". A parer seu, "tenim l'oportunitat de fer de Barcelona un laboratori obert i referent al món" i això converteix la ciutat comtal en "un laboratori de proves" i, per tant, en "el punt de referència que mira tot el món". En aquesta línia, Grau ha fet una crida a actors públics i privats sostenint que "ara és una oportunitat per posicionar Barcelona en lideratge en 5G i que defineixi el futur de la societat amb els canvis digitals".

Barcelona també és un referent internacional en salut. Per això, el director de Serveis Internacionals a l'Hospital de Sant Joan de Déu, Antoni Arias, ha volgut deixar ben clar que "no podem ni hem d'esperar que les administracions ho arreglin" i per això ha fet una crida a tots els sectors per "impulsar" aquesta col·laboració. Però, sovint, els tràmits amb l'administració pública són ferragosos i això comporta que tot vagi molt més lent. "Quan les institucions no lideren, la societat agafa més força", ha posat damunt la taula el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva, que ha reclamat a les administracions que "creguin en la societat civil, no posar bastons a les rodes i invertir".

Grau: "Tenim l'oportunitat de fer de Barcelona un laboratori obert i referent al món"

Llançant un missatge clar a algunes persones del públic, Esteva ha recordat que durant l'època en què Xavier Trias governava Barcelona s'invertien uns 36 milions d'euros en esport, mentre que ara només se'n posen 26. I ha citat les paraules d'un excomissari de la Unió Europea d'Esport que deia: "Malfieu-vos dels polítics que us diuen paraules d'amor, però no les pressuposten". Per la part que li toca, el president de la UFEC ha fet saber a les administracions públiques que cal que Barcelona "s'obri al mar, a la muntanya i al món". I l'esport, a judici seu, "és un element d'atracció de bon turisme".

L'esport i la cultura, que segons el CEO Enciclopèdia Grup Editorial, Joan Abellà, "no s'ha de separar de la formació". "La cultura és el que dóna identitat a un lloc, a la cultura li calen recursos: col·laboració público-público, público-privada i público-privada-societat", ha sentenciat. També s'ha queixat la directora de negoci d'Espanya de Value Retail, Elena Foguet, que ha fet una llista dels reptes que ha d'afrontar el retail a la ciutat de Barcelona, com "anticipar-se a les tendències i preparar-se", "entendre quin és el nostre consumidor" o la digitalització, entre d'altres.

Paraules, però no fets

Més crítica ha estat la fundadora i CEO de Social Car, Mar Alarcón, que ha lamentat que hi ha una "obsessió de la gestió pública de la mobilitat", però ha recordat que, "perquè n'hi hagi, necessites infraestructures i hi ha diàleg, però no col·laboració real". Per tot això, ha demanat que "facin mesures a llarg termini" perquè ara "se n'estan fent a curt termini" i ha explicat que "han de ser mesures que pensin en allò que està per venir". El cofundador d'Antai Venture Builder, BeRepublic i BeAgency, Gerard Olivé, s'ha sumat a aquestes peticions i ha proposat que hi hagi "col·laboració entre el món corporatiu i el món digital, que han estat desconnectats durant molts anys" i ha subratllat que "no només haurien de venir els de fora, sinó també ho hauríem de fer des de dins".

Havent pres notes d'aquestes demandes, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha respòs que "jo no concebo el progrés i la prosperitat de Barcelona sense que hi hagi una col·laboració entre el sector públic i el privat" i ha assegurat que "la col·laboració público-privada anirà a més" perquè si la ciutat comtal "vol afrontar els reptes que té com el canvi climàtic o la modernització de l'economia, no seran possibles sense aquesta complicitat".

El primer tinent d'alcalde de Barcelona durant la V Summit

El primer tinent d'alcalde de Barcelona durant el V Summit

Collboni, però, també ha aplaudit algunes actuacions que ha dut a terme el seu govern i ha posat damunt la taula que "si hem de fer aquest canvi de model de turisme que ha de ser de qualitat i sostenible, molts elements ja els tenim a la ciutat". Ara bé, aquests ingredients, considera, "els hem de posar en comú i fer-ho visible a l'exterior i en això han de participar tots els actors".

Preguntat sobre si temia pel futur del Mobile World Congress, el primer tinent d'alcalde de Barcelona ha assenyalat que "hem d'estar preocupats perquè la situació d'inestabilitat política afecta l'economia", però ha deixat clar que "amb les expectatives del futur, no em preocupa només el MWC, que no el veig en risc". I, perquè els Reis Mags compleixin i Barcelona i Catalunya guanyin i siguin competitives, cal "detectar els atributs positius de la ciutat".

Més informació
El Port de Barcelona, 150 anys obrint les portes del Mediterrani al món
Barcelona, bressol de la gastronomia mundial (amb segell català)
Barcelona serà capital europea de la tecnologia blockchain al gener de 2020
Avui et destaquem
El més llegit