Pimec i Foment, un matrimoni amb separació de béns

Treva a la batalla entre patronals, que acaba amb la signatura d'un acord que ratifica la representativitat paritària

González, El Homrani, Capella, Llibre i Ginesta signen la pau | MEM González, El Homrani, Capella, Llibre i Ginesta signen la pau | MEM

Pimec i Foment del Treball han signat una treva, propera a la pau entre patronals, però amb algunes discrepàncies. Davant la presència (i mediació) del conseller de Treball, Chakir El Homrani, la consellera de Justícia, Ester Capella (en substitució del vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, que està de baixa per paternitat) i els diferents secretaris generals, les dues patronals han segellat la representativitat paritària en l'àmbit institucional i una distribució representativa del 42% per a Pimec i un 58% per a Foment que s'anirà equiparant en els propers anys.

Més info: Representativitat patronal: PIB, treballadors o associats?

L'acord especifica que, després que Fepime s'hagi vinculat amb la patronal liderada per Josep Sánchez Llibre per facilitar el procés, tant Pimec com Foment tindran paritat en el terreny institucional i, justament en aquest sentit, destaca que, "sense perjudici de la unitat d'acció [...], la representativitat institucional es considerarà paritària a tots els efectes i es garantirà amb un nombre igual de representants entre ambdues organitzacions".

La cosa, però, sembla no estar tan clara, sobretot per Foment del Treball. Malgrat que les dues patronals han signat el fet que "en el supòsit que hi hagués major o menor nombre de membres en el moment d'inici d'aplicació de la mesura [...], això no podrà comportar que s'imposi una majoria sobre l'altra quan s'expressi el vot per separat", Sánchez Llibre ha ressaltat durant la signatura de l'acord i en diverses ocasions que la distribució acordada entre les dues patronals i la Conselleria de Treball és del 42% per a Pimec i del 58% per a Foment-Fepime.

A més, l'acord estableix que la representativitat s'anirà igualant en els propers quatre anys fins a arribar al 45% per a Pimec i el 55% per a Foment, però també que la representació institucional, és a dir, la distribució de representants, drets i garanties, serà del 50% per a cada una. Davant les diverses reiteracions del president de Foment del fet que la patronal que lidera "és més important" que Pimec, el president de la patronal de les pimes, Josep González, ha hagut de sortir a la càrrega per recordar, en la qüestió de subvencions, que "l'acord va ser que la paritat és que els fons que es reben siguin paritaris".

Una jornada històrica (12 anys després)

"Avui és un dia històric", insisteixen els presidents de les dues patronals. I és que, 12 anys després que comencés la batalla per a la representativitat, han aconseguit arribar a un acord amb la mediació de la Conselleria de Treball. Si finalment no arribaven a un acord, Treball havia de fer un recompte de la representativitat de cada una, però El Homrani ja ha signat la paralització del procés d'acreditació i comptatge.

Llibre, El Homrani i González a la roda de premsa de ratificació de l'acord | MEM

Llibre, El Homrani i González a la roda de premsa de ratificació de l'acord | MEM

El conflicte va començar el 2007 i es va judicialitzar el 2008. "Trobem la solució i la solució es troba a partir del diàleg, de la generositat de totes les parts, a partir de la capacitat d'entendre que el diàleg i el consens és la millor manera per resoldre els conflictes", ha posat damunt la taula el conseller de Treball, al mateix temps que ha aprofitat per fer una picada d'ullet a la judicialització del procés demostrant que parlant s'arreglen les coses. "És un dia històric pel marc de les relacions laborals" perquè "ens permet anar construint el nostre model de treball", ha assegurat.

Tanmateix, però, les anades i vingudes han estat molt presents durant la signatura de l'acord a la Conselleria de Treball. Llibre ha insistit molt en què "Foment-Fepime és més important perquè ho diuen els percentatges, Foment-Fepime és la gran patronal de les pimes, autònoms i grans corporacions i una altra no tan gran que és la Pimec", mentre González intentava rebaixar el to en benefici de la paritat, de l'acord i, sobretot, de les empreses i els treballadors.

Perquè aquesta ha estat una jornada històrica en què, en paraules de Llibre, "no hi ha guanyadors ni perdedors". "Avui hi ha uns grans guanyadors, que són tots els empresaris del nostre país i els autònoms i pimes", ha sentenciat.

Més informació
Foment del Treball, Pimec i Fepime signen la pau
Foment i Pimec arriben a un acord per a la representativitat
Pimec posa la directa pel recompte de la representativitat empresarial
Avui et destaquem
El més llegit