La vacunació "normalitza" la campanya de la fruita a Lleida

La menor collita de préssec i nectarina per les gelades primaverals i la disponibilitat de pisos de lloguer alleugereixen la situació dramàtica de 2020

Recollida nectarines a Alcarràs | Salvador Miret Recollida nectarines a Alcarràs | Salvador Miret

Tot i ser una estampa repetida cada estiu, no deixa de sorprendre la incapacitat de gestionar un fenomen habitual: l’arribada de persones sense permís de treball per ocupar-se a la campanya de la recollida de la fruita de Lleida. Tot i que la mateixa Paeria admet que enguany dormen al carrer un terç dels temporers que l’any 2020, en plena primera onada de la pandèmia i amb el confinament domiciliari, el consistori admet les dificultats per evitar aquests episodis. La tinenta d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut de l’Ajuntament de Lleida, Montse Pifarré, comenta que l’afluència de persones desesperades que vénen a buscar feina, aquest any no s’hi està donant: “Tot i que hem detectat casos de situacions irregulars des d’un punt de vista administratiu, la majoria són treballadors de la fruita que fan tot el circuit de les campanyes agrícoles en diferents punts de l’Estat. L’any passat va ser salvatge la quantitat de persones que hi havia al carrer. És un bon senyal de com pot anar tot”.

A l’alleugeriment d’aquest punt dramàtic han contribuït diversos factors, entre els quals es troben la caiguda de la collita de préssec i nectarina en un 11% per les gelades primaverals, l’acceleració de la vacunació dels temporers amb el vaccí monodosi de Janssen i l’habilitació de pisos de lloguer per als temporers. La campanya de la fruita sembla que està deixant enrere la situació dramàtica de 2020, en la qual el futbolista de pares senegalesos, Keita Baldé, es va fer càrrec de l’allotjament de 200 temporers davant la inacció de l’Administració. L’any passat va ser el dels brots a Lleida, les restriccions perimetrals i el del tancament del comerç i la restauració quan a la resta de Catalunya s’iniciava la desescalada. També va ser el de l’enfrontament entre les administracions i les organitzacions agràries.

Allotjaments a quatre euros diaris

Enguany, l’Ajuntament de Lleida ha ideat una alternativa per a persones que arriben a treballar en la recollida de la fruita. Es tracta d’habitatges de lloguer -a un preu de 4 euros diaris-, repartits per diferents barris de la ciutat i amb els quals s’allotjarà a un centenar de persones. Els 18 pisos els han cedit l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) i l’Agència d’Habitatge de Catalunya. La iniciativa és una mesura correctora davant les crítiques rebudes per la Paeria, que durant els darrers anys, i també aquest, havia habilitat el pavelló 3 de Fira de Lleida com a allotjament d’emergència.

L’Ajuntament de Lleida ha ideat una alternativa per a persones que arriben a treballar en la recollida de la fruita. Es tracta d’habitatges de lloguer a un preu de 4 euros diaris

Algunes entitats que gestionen laboralment l’arribada d’aquests empleats critiquen aquesta opció. És el cas de la plataforma Fruita amb Justícia Social. Gemma Casal, membre de l’entitat, al·ludeix a què “el conveni del camp estableix les condicions de com han de ser allotjats els treballadors i el pavelló incompleix molts d’aquests requeriments, ja que no disposen de bany, cuina o intimitat”. Per això, tot i les 100 places habilitades per aquest any, Casal parla de “millores totalment insuficients”.

Malgrat que la pandèmia de la covid-19 no ha permès resoldre alguns dels reptes habituals de la campanya de la fruita, el procés de vacunació ha facilitat que les tasques de recol·lecció s’hagin desenvolupat amb normalitat. Un alcalde d’una població del Baix Segre reconeix que els testos d’antígens i la vacunació actuen com uns tallafocs davant la covid-19, però recorda que la problemàtica persistent de la gestió de campanya continua existint.

A l’altra banda, la Diputació de Lleida i la Paeria han anunciat ajuts als ajuntaments de les zones fruiteres que serveixen per cobrir les despeses habituals i extraordinàries derivades de la campanya agrària en època de pandèmia, com la neteja, la seguretat o la contractació d’agents cívics.

Més info: Comença la vacunació dels temporers aquest juny

Tornant a l’origen (el conveni del camp que regula les relacions laborals i de contractació de la campanya de la fruita), allà s’especifica que qualsevol persona ocupada procedent d’una destinació de més de 75 quilòmetres ha de rebre un allotjament. Dels allotjats al pavelló 3 de Fira de Lleida, gairebé la meitat no disposava de permís de treball.

Més enllà de la covid-19, un dels sectors essencials de l’economia de Lleida encara arrossega el drama de com afrontar cada campanya en les millors condicions possibles. De les decisions que es prenguin, en dependrà la recuperació econòmica i la reactivació dels àmbits productius en l’escenari postpandèmic.

Més informació
Treballadors temporals, temporers o de temporada?
Avui et destaquem
El més llegit