Les vagues compliquen l'operació tornada

Les protestes a l'Aeroport del Prat i a Renfe coincideixen de ple amb el retorn de les vacances

Los accesos a los controles de seguridad de la T1 del aeropuerto del Prat también van a huelga Los accesos a los controles de seguridad de la T1 del aeropuerto del Prat también van a huelga

Les vagues a l'Aeroport del Prat i a Renfe complicaran la tornada de les vacances d'estiu de milers de ciutadans a Catalunya aquest cap de setmana en coincidir les reivindicacions laborals dels treballadors del handling d'Iberia, els filtres de seguretat i els treballadors de l'empresa de ferrocarrils.

La jornada més complicada serà, a priori, aquest divendres, quan coincidiran les aturades a l'aeroport i les de Renfe. Aquestes aturades, amb les quals es reclama un augment de les taxes de reposició en la plantilla de l'operadora, seran parcials i es desenvoluparan en dos torns: entre les 12.00 i les 16.00 hores i les 20.00 i les 24.00 hores.

El diumenge dia 1 de setembre tindrà lloc la segona jornada d'aturs en Renfe.

L'Aeroport de Barcelona serà el que es portarà probablement la pitjor part per la vaga indefinida que mantenen des del 9 d'agost els vigilants de seguretat i la repetició el 30 i el 31 d'agost de les aturades dels treballadors de terra d'Iberia. Aquest últim conflicte, que ja va provocar cancel·lacions de vols el 27 i 28 de juliol i el 24 i 25 d'agost, s'ha agreujat en les últimes hores després de fracassar un principi d'acord entre la direcció de l'empresa i el comitè.

Afectacions

Uns 30.000 passatgers, segons càlculs de la Generalitat, es veuran afectats per les cancel·lacions de vols aquests dos propers dies, la majoria de Vueling, que porta el pes de les operacions al Prat, encara que també de companyies com British Airlines i Iberia.

De moment, Vueling ja ha confirmat que ha cancel·lat de manera preventiva 54 vols que havien de sortir aquest divendres de l'aeròdrom català, mentre es calcula que el dissabte puguin córrer la mateixa sort prop de 40 més.

Iberia ha anunciat també que les parades del personal de terra tant al Prat com a l'aeroport de Madrid-Barajas, on té el seu hub, han obligat a cancel·lar 104 vols durant els dos dies, dels quals només sis tenien previst sortir o arribar a l'aeroport català.

Els serveis mínims a l'aeroport de Barcelona són els mateixos que en el cap de setmana passat: el 100% dels vols domèstics a territoris no peninsulars, el 53% dels vols internacionals i el 32% dels peninsulars que tinguin una alternativa de transport inferior a 5 hores.

El cap de setmana passat, la cancel·lació preventiva de vols i els serveis mínims, que els sindicats consideren excessius, va evitar que es repetissin a l'aeroport les imatges de llargues cues i queixes generalitzades de viatgers d'altres estius, i l'ambient va ser de relativa normalitat.

Ryanair també

Els tripulants de cabina de Ryanair també han convocat deu dies de vaga al setembre en protesta pel tancament de bases d'alguns aeroports, com el de Girona, els dies 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 29. A aquesta vaga també s'ha sumat el col·lectiu de pilots que efectuarà la seva reivindicació els dies dies 19, 20, 22, 27 i 29 de setembre a tot l'Estat espanyol.

Més informació
Iberia cancel·la sis vols al Prat per la vaga d'aquest cap de setmana
92 vols de Vueling cancel·lats per les noves jornades de vaga d’Iberia
El personal d’Iberia fa marxa enrere i torna a la vaga
Avui et destaquem
El més llegit