Quants valencians es beneficiaran de la bonificació del 99% en l’Impost de Successions?

La rebaixa fiscal només s’aplicarà a parents directes: fills i altres descendents, pares i altres ascendents, i cònjuges.

La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública de la Generalitat Valenciana, Ruth Merino | Cedida La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública de la Generalitat Valenciana, Ruth Merino | Cedida

Les Corts Valencianes han aprovat el projecte de llei que regula el tram autonòmic de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i els tributs restants cedits, per introduir una nova bonificació del 99% en l’Impost de Successions i Donacions per als familiars més pròxims. L’objectiu d’esta mesura és reduir la càrrega impositiva sobre les persones contribuents valencianes i acabar amb un impost “anacrònic, injust i insolidari”, tal com ha destacat la consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública de València, Ruth Merino.

Esta bonificació del 99% sobre la quota a pagar, que entra en vigor amb efecte retroactiu des del 28 de maig, s’aplicarà a parents directes: fills i altres descendents, pares i altres ascendents, i cònjuges. La mesura beneficiarà al voltant de 20.000 persones contribuents a la Comunitat Valenciana, on fins ara l’única bonificació vigent amb caràcter general era del 50%, i del 75% i únicament per a fills de menys de 21 anys o persones amb discapacitat.

Més info: Els 'Nepo Babies', la meritocràcia i l’impost de successions

“La bonificació està plantejada perquè tots els nostres afins puguen gaudir de les herències sense que es vegen obligats a renunciar o a pagar quanties molt elevades”, ha destacat la responsable d’Hisenda, que rebutja que la bonificació beneficie els contribuents amb més renda. La responsable de les finances valencianes ha insistit en el fet que rebaixar la càrrega fiscal de la ciutadania també és “cuidar-la”, perquè genera més liquiditat en les economies familiars i estimula l’economia, les possibilitats de crear ocupació, el consum i les possibilitats d’inversió. 

El 95% de contribuents ja no haurà de pagar l’Impost de Successions i Donacions

Amb esta rebaixa fiscal, el 95% de contribuents ja no haurà de pagar l’Impost de Successions i Donacions (sumant les noves bonificacions i els que ja estaven exempts) i s’estima que beneficiarà cada any al voltant de 15.000 persones en el cas de l’Impost de Successions i 3.000 en el cas de Donacions a la Comunitat Valenciana, prenent com a referència els declarants de 2022. A això cal sumar les més de 5.000 renúncies a herències per diverses causes per a no pagar impostos.

Per províncies, d’acord amb les declaracions presentades en 2022, la rebaixa fiscal afavorirà a València 10.082 persones; a Alacant, 5.695 persones, i a Castelló, 2.273 persones.

Més informació
La Comissió Europea impulsa mesures per evitar l'evasió d'impostos
Nou de cada deu comerciants veu "molt costós" mantenir els negocis amb els impostos actuals
La inflació, el dèficit fiscal i les infraestructures, entre els maldecaps dels economistes
Avui et destaquem
El més llegit