CA | ES

Només un de cada quatre valencians sap quina pensió cobrarà

Una enquesta de l'Institut BBVA estima que la meitat de la generació 'baby boomer' preveu dificultats econòmiques durant la seua vellesa

Vincular les pensions a l'IPC incrementaria la despesa un 3,4% el 2050 | iStock Vincular les pensions a l'IPC incrementaria la despesa un 3,4% el 2050 | iStock

Al País Valencià no són molt optimistes, pel que sembla. Segons la VII Enquesta sobre l'Estalvi de la Població Espanyola, elaborada per l'Institut BBVA de Pensions, el 55% dels valencians de la generació del baby boom (nascuts entre 1957 i 1977) no creu que els seus ingressos els permeten viure 'sense problemes' durant la seua vellesa. Les valencianes encara són més pessimistes: el 62% opina que passarà estretors econòmiques.

No és estranya aquesta percepció quan el 20% ja assumeix que li resulta difícil arribar a final de mes i el 40% ho fa 'justet'. Amb tot, l'enquesta detecta que sí que mostren capacitat d'estalvi: d'ells, el 19% afirma estalviar com a mínim 300 euros mensuals i la mitjana d'estalvi al mes se situa en uns interessants 463 euros. És per això, que les xifres de l'enquesta situen en un 78% el percentatge de valencians que consultats que consideren de sentit estalviar pensant en la seua vellesa.

El 62% de les 'baby boomers' valencianes opina que passarà estretors econòmiques durant la seua vellesa

A més de pessimistes, els valencians es mostren poc interessats a conéixer els diners que portaran a la seua butxaca una vegada passen a engreixar les llistes dels pensionistes. L'informe del BBVA apunta que només un de cada quatre té una idea aproximada del que cobrarà de pensió quan es jubile, un 27%. D'ells, el 48% sí que s'ha informat a través de consultes a la Seguretat Social i un 36% ha utilitzat càlculs propis.

És curiós aquest desconeixement quan l'edat de jubilació els resulta més pròxima que llunyana en la seua vida laboral. La preferència majoritària de la població del País Valencià és, segons el BBVA, jubilar-se prompte i el tot: un 78% dels enquestats actius declaren que arribat el moment, prefereixen un retir total, enfront d'un 22% que triaria seguir treballant parcialment, cobrant una part del salari i altra, de la seua pensió.

I amb l'actual situació de la guardiola de les pensions, els enquestats tampoc auguren un bon futur: un terç dels enquestats creu que la pensió no la cobrarà fins al final dels seus dies.

Més informació
Rècord de la despesa en pensions a l'agost: 9.681 milions d'euros
La partida de les pensions bat tots els rècords
Els 'baby boomers' amenacen el futur de les pensions
Avui et destaquem
El més llegit