Viatjar al setembre: menys gent, menys calor i molt més barat

Un total de 9,3 milions de persones van decidir l'any passat marxar de vacances el setembre, un mes en què els preus dels viatges cauen fins a un 55%

Viatjar al setembre és més barat que al juliol i l'agost, i no és pas un mite | iStock Viatjar al setembre és més barat que al juliol i l'agost, i no és pas un mite | iStock

Menys gent, menys calor, poques famílies amb nens i uns preus més baixos. Aquests són alguns dels avantatges que tenen les persones que poden permetre's el luxe de fer les vacances el mes de setembre. Poder-ho fer encara està a l'abast de pocs, però les xifres demostren que cada vegada hi ha més gent que aposta per quedar-se treballant els mesos de juliol i agost, i agafar-se vacances durant el novè mes de l'any. Quan tothom torna a la rutina i els nens i nenes enceten el curs, ells marxen. Si el 2013 a Espanya hi va haver tan sols 3,5 milions de persones que van marxar de vacances el setembre, el 2018 ja en van ser 9,3. "Si algú té l'opció de viatjar al setembre o al maig, que ho faci -confessa Pau Sendra, fundador i CEO de Waynabox, la startup catalana que ofereix viatges sense conèixer la destinació-. Anar a la platja sense que el sol et rosteixi i sense tanta gent a la sorra és atractiu", afirma.

De fet, tradicionalment, viatjar al setembre sempre ha tingut diversos avantatges. En primer lloc, les principals destinacions turístiques d'arreu del món estan molt menys congestionats que no pas al juliol o l'agost. Les dades ho demostren: l'any passat a l'Estat espanyol, entre el juliol i l'agost prop de 30 milions de persones van optar per marxar de viatge de vacances, una xifra que triplica aquelles que van decidir fer-ho el setembre. A més a més, es pot viatjar més tranquil: com els infants ja comencen el curs escolar, el turisme de vacances familiar decau notablement. Aquest descens de la demanda té, alhora, dues conseqüències que fan molt llaminer viatjar al setembre: com que no hi ha tanta demanda no cal planificar les vacances amb tanta antelació i -sobretot-, surt tot molt més barat.

Sendra: "A l'estiu les aerolínies enfilen els preus per poder recuperar els diners perduts durant l'any amb els bitllets molt més econòmics"

"La llei de l'oferta i la demanda fa encarir el preu dels bitllets d'avió i dels hotels al juliol i l'agost", explica Sendra. Per al directiu, que abans havia estat treballant al sector de les companyies aèries, la pujada estiuenca dels preus permet a les aerolínies salvar els números. "Durant l'any és senzill trobar bitllets per 20 euros, però no ens hem d'oblidar que un avió val entre 40 i 60 milions d'euros, una xifra a la qual cal sumar-hi el cost del combustible i la tripulació -explica Sendra-. A l'estiu enfilen els preus per poder recuperar els diners perduts durant l'any amb aquests bitllets tan econòmics", recalca.

Estalvi real: un 50% més barat

Però posem-hi xifres. Segons dades del buscador de viatges multitransport Gopili a les quals ha tingut accés VIA Empresa, viatjar sense sortir d'Espanya aquest setembre serà un 39% més barat que fer-ho al juliol o l'agost. Si ho desgranem per transports, les dades són reveladores: el preu dels bitllets d'avió es desplomaran un 46%, els de bus cauran un 41% i els de tren s'abaratiran un 28%. L'informe apunta que el fenomen es reproduirà en el cas d'aquells viatges que es vulguin fer d'Espanya a l'estranger: seran de mitjana un 37% més barats. A nivells de destinació, qui vagi a Porto al setembre, en comptes del juliol o a l'agost, pagarà un 55% menys; a Lisboa, un 47% menys; a París, un 36%; a Amsterdam, un 29%; i a Roma, un 13%. El portal de viatges eDreams ho corrobora.

El nombre de persones que fan vacances al setembre ha crescut dels 3,5 milions el 2013 a més de 9,3 milions l'any passat

El preu mitjà per viatjar des d'Espanya al juny de 2019 és de 198 euros; al juliol, de 240; durant l'agost, el preu s'enfila fins als 279 euros; i, en canvi, el setembre, es desinfla fins als 190, el registre més baix dels quatre mesos estiuencs. La clau perquè surti encara més barat, però, és encarregar el viatge amb mesos d'antelació. "És el factor clau -confessa l'aerolínia Vueling a aquest mitjà-. Quan abans s'encarreguin els bitllets d'avió, més probabilitats hi haurà de poder-los adquirir a un preu convenient", recalquen. En aquest sentit, Pau Sendra, fundador de Waynabox, deixa entreveure que els viatgers en són conscients. Malgrat que el preu dels paquets que ven la startup fluctuen poc de preu a l'estiu, ja que l'empresa assumeix part de l'increment de les aerolínies, Sendra assegura que els viatgers acostumen a reservar amb un mes i mig d'antelació. "Els agrada molt la incògnita de no saber la destinació, però sí que volen tenir clar quins dies hi aniran", explica.

Però més enllà de la butxaca, segons els experts, viatjar al setembre també pot aportar beneficis psicològics: quan tothom torna a la rutina, ser una de les poques persones que emprèn el camí contrari i que opta per desconnectar pot servir per revitalitzar amb més efecte el cos i la ment. I no cal oblidar la meteorologia: durant el setembre, l'ambient és més refrescant. Els termòmetres cauen de mitjana entre 2 i 5 graus.

Més informació
La CE reconeix Waynabox com a millor startup de turisme
Turisme sobre un tanc i a cop de destral
Thomas Cook: l'alcohol i els orígens del negoci del turisme
Avui et destaquem
El més llegit