Benergyapp, el remei digital contra l'intestí irritable

Una infermera i la seva germana funden una startup per ajudar i guiar els pacients amb malalties intestinals a través d'una aplicació mòbil

L'equip de Benergyapp | Cedida L'equip de Benergyapp | Cedida

"Menja bé i no t'estressis". Aquesta és la resposta d'alguns metges als pacients que han estat diagnosticats d'intestí irritable. Entre un 15% i un 20% de la població mundial pateix aquesta malaltia i el desconeixement és el gran enemic de la salut en aquest cas. I donat que la informació és poder, la infermera Ana Sort va decidir emprendre i crear Benergyapp, una aplicació que realitza un control de l'intestí i recomana hàbits saludables per millorar la vida d'aquests pacients.

L'Ana Sort, CEO de la startup, va estudiar infermeria, però des de fa uns anys s'ha embarcat en l'aventura d'emprendre. Aquest cop, juntament amb la seva germana Alba, qui s'ocupa de la part de màrqueting de l'empresa. A més, compten amb una tercera dona treballant amb elles, especialitzada en programació. Una startup amb un equip només format per dones.

Més info: Més salut jugant al mòbil

"Jo volia ser fisioterapeuta i crec que si hagués estudiat això potser mai hauria arribat a ser emprenedora. Però vaig estudiar infermeria i, com toques molts àmbits diferents, em va sortir l'espineta", reconeix Sort. El moment crucial de la seva vida va ser quan va entrar a treballar a una gran companyia de videojocs a París. Les empreses amb més de 600 treballadors han de tenir un servei d'infermeria dins de la companyia i és per això que van fitxar a Sort. "Va ser en aquesta feina quan vaig veure que a les infermeres ens faltaven eines", explica. I és que un dia li va venir un noi amb diabetis i, després d'explicar-li què era la malaltia i com viure amb ella, va tornar al cap d'un parell de dies dient que no havia entès res i no sabia com continuar. "Va ser llavors quan vaig decidir que s'havia d'apropar el món digital a la salut", apunta.

Infermera amb vocació emprenedora

Playbenefit va ser la primera startup que va posar en marxa Sort, una empresa de consultoria per a tercers sobre ludificació en salut. Amb aquest primer projecte emprenedor, Sort va començar a pensar a crear una app d'hàbits saludables per a empreses, però com que no va trobar el model de negoci la va deixar apartada. 

Sort: "Jo volia ser fisioterapeuta però probablement si no hagués estudiat infermeria no m'hauria dedicat ser emprenedora"

Va ser el juliol del 2018 quan va recuperar una mica aquesta idea però amb un enfocament diferent. "Vaig anar a la meva germana i li vaig explicar que volia ajudar la gent amb problemes intestinals i de microbiota amb una app", recorda. La seva germana es va apuntar al negoci i entre les dues van fundar Indiehealth, l'empresa amb la quan han llançat el primer producte, Benergyapp. 

Es tracta d'una app per a Android i iOS que controla els símptomes de persones diagnosticades amb la malaltia d'intestí irritable o que creuen que la poden tenir. L'aplicació compta amb l'escala de bristol, que és una eina que utilitzen els metges per veure com són les defecacions. D'aquesta manera, el pacient pot tenir un control de quins dies va de ventre i de com han estat els seus hàbits saludables, tant d'alimentació com d'exercici físic. A més, compta amb una sèrie de vídeos curts d'un minut que expliquen com millorar els hàbits i remeis "de l'àvia". Ara bé, mentre que la descàrrega de l'app és gratuïta, aquestes funcionalitats tenen un cost d'1,99 euros. 

Imatges de l'aplicació Benergyapp

Imatges de l'aplicació Benergyapp | Cedida

Digitalitzar els tractaments mèdics

La startup, que acaba de llançar l'app, ja està treballant en la segona fase del projecte. "Funciona amb un model de subscripció anual de tal manera que dues vegades a l'any enviarem a casa dels clients dues caixetes perquè enviïn una mostra de les seves defecacions", explica Sort. D'aquesta manera, Benergyapp enviarà la mostra a un laboratori perquè l'analitzi i, juntament amb les dades de l'aplicació, podran oferir un servei personalitzat a cada pacient amb informació directa sobre com millorar la seva microbiota i amb plans alimentaris concrets. 

Més info: Operar un intestí gros des del MWC

L'empresa ha rebut un préstec Enisa, que els permetrà posar en marxa aquesta segona fase del projecte. Així mateix, també s'han finançat a partir de les tres FFF (friends, family and fools) i amb l'ajuda de Playbenefit. I és que aquesta segona empresa ja porta anys al mercat i ja funciona per si sola, la qual cosa li ha permès a Sort enfocar-se en el seu nou projecte emprenedor, el qual va tenir un estand al 4YFN de la mà d'Acció. 

Ara, els seus pròxims objectius són desenvolupar la segona fase del projecte i ampliar el seu mercat. L'app està dissenyada en castellà i angles, la qual cosa els permet no només centrar-se en el mercat local sinó també obrir d'altres com el Regne Unit, els Estats Units i Mèxic. 

Més informació
Mediktor, l'app que avalua el pacient
HumanITcare, l'app per fer seguiment a pacients amb trastorns mentals
L'app que detecta les malalties dels nens
Un bon esmorzar alimenta la teva empresa
Avui et destaquem
El més llegit