Operar un intestí gros des del MWC

Barcelona acull la primera intervenció quirúrgica amb 5G liderada pel doctor Antonio de Lacy

Barcelona acull la primera operació quirúrgica 5G durant el MWC | MWCapital Barcelona acull la primera operació quirúrgica 5G durant el MWC | MWCapital

Operar a distància sembla fàcil amb 5G. Del somni a la realitat: Barcelona ha acollit la primera operació quirúrgica teleassistida amb 5G. I ho ha fet a ulls del món en el marc del Mobile World Congress (MWC) que se celebra al recinte de Fira Gran Via a l'Hospitalet de Llobregat. En concret, la intervenció que ha tingut lloc a l'Hospital Clínic s'ha retransmès en temps real i davant un auditori ple a vessar (i amb les càmeres a punt) a través de la solució Telestration d'AIS Channel que permet a un cirurgià especialista guiar a distància i en streaming l'equip de metges que estigui dins del quiròfan.  

Més info: Prohibit no parlar del Mobile World Congress

"La cirurgia ha avançat més en els últims 15 anys que en els passats 150 i és gairebé impossible seguir el ritme. Algú ha d'assumir el repte de fer arribar aquests avenços a tots els racons del planeta en temps real, i què millor que de les mans dels millors cirurgians del món", defensa Rod Menchaca, CEO d'Ais Channel. Amb precisió quirúrgica. 

"Vigileu no toqueu els nervis" 

En aquest cas, el gran protagonista ha estat el doctor Antonio de Lacy que des del MWC ha dut a terme una prova pilot amb una laparoscòpia per extreure una part de l'intestí gros a un pacient que es trobava al Clínic. Un projecte que s'emmarca dins del 5G Barcelona impulsat també per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, la fundació MWCapital i i2Cat, el CTTC, Atos i la UPC.

De Lacy: "La possibilitat de connectar quiròfans i cirurgians remotament és un pas més en la missió de democratitzar l'educació mèdica a escala mundial. No importa qui siguis o de quines possibilitats econòmiques disposis"

"És important no entrar amb molta profunditat per no lesionar l'uretra", ha assenyalat el doctor. Entre el públic es respirava una barreja de sorpresa i admiració alhora que De Lacy donava instruccions al seu equip i dibuixava una precisa línia a la pantalla per on havia de passar l'instrument quirúrgic. "Vigileu no toqueu els nervis", afegia evitant així qualsevol possible equivocació.

L'objectiu de tot plegat? Una cançó que cada cop sona amb més força: "Convertir Barcelona en un hub digital de 5G de referència europea". 

Democratitzar l'educació mèdica

"La possibilitat de connectar quiròfans i cirurgians remotament és un pas més en la missió de democratitzar l'educació mèdica a escala mundial, amb els enormes beneficis sociosanitaris que això comporta. No importa qui siguis o de quines possibilitats econòmiques disposis, l'important és brindar la millor atenció possible a tots els pacients", assegura de Lacy que també és el cap del servei de cirurgia gastrointestinal del Clínic i impulsor de la solució Telestration. 

Campistol: "Aquesta intervenció marca un abans i un després a la medicina. El Clínic sempre ha apostat per la innovació tecnològica i s'ha convertit en el primer hospital del nostre país en disposar de tecnologia 5G"

De fet, el quiròfan del Clínic que porta el nom d'Óptimus és considerat el més avançat del món ja que pot registrar en format audiovisual i des d'angles pràcticament impossibles tota l'activitat quirúrgica alhora que pot enviar aquesta informació en temps real a qualsevol lloc. I això suposa una gran innovació tant pel sector sanitari com pel seu gran impacte social. 

Hospital Clínic MWC

Imatges de l'intervenció quirúrgia des del MWC fins a l'Hospital Clínic | Cedida

En aquest sentit, el CEO de l'Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, ha reivindicat que "aquesta intervenció marca un abans i un després en el món de la medicina. El Clínic sempre ha apostat per la innovació tecnològica i és un orgull que el nostre hospital s'hagi convertit en el primer del nostre país en disposar de tecnologia 5G". El somni continua... 

El cirurgià connectat 5G

"Hem començat amb la cirurgia a distància i estem convençuts que el 5G, una tecnologia més ràpida i segura, ens ajudarà en el control remot que serà un pas molt important en els propers mesos o anys. És un nou escenari pels hospitals, el sistema sanitari i moltes altres coses", ha afegit. Es preveu que l'esperança de vida de les noves generacions arribi als 130 anys. Intel·ligència connectada a la salut. 

Tant és així que el cirurgià connectat 5G permet tractar la latència que és el temps que es triga d'un paquet d'una terminal a l'altra i que segons els expertes, és també "un factor crític en l'aplicació de solucions tecnològics dins el sector de la salut". Encara més: el 5G és sinònim d'alta definició, gran ample de banda, capacitat de resposta en temps real o grans quantitats d'informació. Aquest és precisament un dels grans mantres tecnològics que més es reivindica en temps de MWC.

Segons la directora de xarxa de Vodafone Espanya, Julia Velasco, "hem connectat persones i ara ens movem per connectar coses". 

El llegat del MWC que salva vides

El CEO de GSMA, John Hoffman, que ha presenciat la intervenció des del públic al costat del president de la Generalitat, Quim Torra, i dels consellers Jordi Puigneró i Alba Vergés ha titllat l'operació de "revolucionària". Una revolució sanitària i tecnològica que han volgut captar centenars de càmeres d'arreu del món.  

"La tecnologia 5G permetrà sincronitzar tots els dispositius necessaris per a la connexió simultània de diferents especialistes i millorar les condicions de qualsevol operació quirúrgica. Aquesta és una prova més que la tecnologia és cada vegada més rellevant, diversificant-se cap a nous sectors. La tecnologia és clau per a l'atenció mèdica, connectant-nos a tots d'una manera intel·ligent cap a un futur millor", ha afegit. 

Grau: "És la primera vegada en la indústria que s'utilitza 5G per millorar la qualitat de vida de les persones"

De la mateixa manera, el CEO de MWCapital, Carlos Grau, ha recordat que "és la primera vegada en la indústria que s'utilitza 5G per millorar la qualitat de vida de les persones. El MWC vol deixar un llegat més enllà de ser la capital del mòbil aquests dies i per aconseguir-ho és crucial tenir un objectiu comú i una estratègia i una il·lusió compartida per tenir aquest tipus d'iniciatives a Barcelona".

Any 2019, vida nova: el cirurgià remot és cada cop més una realitat made in Barcelona cortesia de la tecnologia que ja salva vides. O almenys, ho intenta amb precisió quirúrgica. 

Més informació
El Clínic, el primer hospital amb un cirurgià remot
Avui et destaquem
El més llegit