Els Pets, Txarango i Joan Dausà com a conte de bona nit

La startup Nanit es basa en cançons de grups catalans per escriure contes infantils i ja va per la tercera edició del llibre ‘Compta amb mi’

Núria Puyuelo i Laia Figueras, creadores de l'editorial de contes infantils Nanit | Cedida Núria Puyuelo i Laia Figueras, creadores de l'editorial de contes infantils Nanit | Cedida

“Els nostres fills són els nostres conillets d’Índies”. Núria Puyuelo i Laia Figueras tenen els tastadors perfectes per saber si el seu producte funcionarà. Fa un any, van crear la seva pròpia editorial de contes infantils, Nanit. Elles mateixes escriuen les històries, que neixen només en part de la seva imaginació. Els personatges i el relat de cada llibre es basen en una cançó d’un grup català. De moment, la música d’Els Pets, Txarango, Els amics de les arts, Joan Dausà i Els catarres n’han estat protagonistes.

Amigues des de fa molt temps, Puyuelo prové del sector editorial i Figueras era professora de secundària. Els astres es van alinear i, al gener de l’any passat va sorgir la idea de Nanit: la primera s’havia apuntat al programa Creamedia de Barcelona Activa, que impulsa les empreses culturals; la segona, havia deixat la feina perquè es mudava a viure a una altra ciutat. Totes dues havien tingut fills i feia anys que parlaven de muntar un projecte juntes. “Érem conscients que hi ha molta oferta de literatura infantil i que havíem de fer alguna cosa per diferenciar-nos”, indica la Núria. A totes dues els agrada la música, i als seus fills també, així que hi van veure un nínxol.   

 “La nostra idea era que tots els llibres es reconeguessin com a part d’un conjunt, però que cada un tingués una identitat pròpia a través de la il·lustració"

La cronologia és ràpida: la idea va sorgir al gener del 2018, al desembre es va constituir l’empresa i al març  del 2019 es va publicar el primer conte. Dia 6 de novembre es publicarà el sisè, l’últim d’enguany, basat en una cançó d’Oques Grasses que no s’anunciarà fins el mateix dia del llançament. De cara al 2020, esperen igualar l’objectiu de llibres que s’han marcat –sis a l’any–, i potser un més.

La coberta del conte de Nanit 'Bon dia' | Cedida

La coberta del conte de Nanit 'Bon dia' | Cedida

Música, literatura i il·lustració

“El que teníem molt clar des del principi era que no ens dedicaríem simplement a il·lustrar les lletres de cada cançó, sinó que només ens hi basem per crear uns personatges i una història”, expliquen. Per tant, el primer és decidir el grup i la cançó. No és fins una vegada escrit el text que es posen en contacte amb els grups i els fan la proposta: “Alguns s’involucren més que d’altres; per nosaltres, com més s’hi identifiquin, millor”.

El següent pas és la il·lustració, que busquen a través d’Instagram. Cada conte té una il·lustradora diferent: “La nostra idea era que tots els llibres es reconeguessin com a part d’un conjunt, però que cada un tingués una identitat pròpia”, indica la Laia. Tant els artistes gràfics com els musicals i, evidentment, les creadores de la iniciativa tenen en comú la proximitat. És per això i pel fet que han optat per una edició i impressió de proximitat que els contes de Nanit tenen el segell de Llibre local.     

La portada del conte de Nanit 'Compta amb mi' | Cedida

La portada del conte de Nanit 'Compta amb mi' | Cedida

Segones i terceres edicions

Es venen a través del seu web i a llibreries de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. L’èxit dels dos primers contes, Bon dia i Compta amb mi, va ser immediat. Els 2.000 exemplars de la primera edició no van ser suficient en cap dels dos casos. El llibre dedicat a la cançó d’Els Pets va per la segona edició i el de Txarango, per la tercera.

L’èxit dels dos primers contes, 'Bon dia' i 'Compta amb mi', va ser immediat: els 2.000 exemplars de la primera edició no van ser suficients en cap dels dos casos

“Ens fa molta il·lusió que Compta amb mi vagi més enllà del públic infantil: al Sant Jordi passat vam veure com les parelles se’l regalaven i també de mares a fills; i és perquè el missatge és bonic”, expliquen. Ara, s’apropa una altra temporada forta per al sector editorial i, especialment, per l’infantil: Nadal i els Reis Mags.

“Ens fem autocrítica”

Ni la Núria ni la Laia havien escrit mai de forma professional, tot i que havien tingut contacte amb el món literari. “Ens ha estat molt fàcil començar l’aventura d’escriure perquè ens fem autocrítica constructiva entre les dues”, indica Puyuelo. “A més, els nostres fills tenen la mateixa edat i això ens facilita molt saber quin llenguatge utilitzen i què els agrada a cada moment”, afegeix Figueras.

La música en què s’inspiraran els contes de l’any que ve encara no es pot revelar, però elles ja tenen les cançons pensades per la primera meitat del 2020.  

Més informació
Minimakers, robots de cartó muntats per nens
Trainapp, agilitzar la memòria dels nens amb jocs
Els nens volen ser youtubers
Avui et destaquem
El més llegit