Swipcar, un rènting de cotxes a cop de clic

La startup funciona com a 'broker' entre les entitats financeres que tenen vehicles disponibles per al lloguer i el nou consumidor final disposat a comprar online

Els fundadors de Swipcar | Cedida Els fundadors de Swipcar | Cedida

Els joves ja no volen un cotxe (o no se'l poden permetre). La tradicional situació de trobar feina i estalviar per comprar-se el primer vehicle ha passat a la història, la precarietat és trendy. Si paguem una subscripció mensual per veure Netflix o escoltar música a Spotify, per què no per gaudir d’un cotxe sense tenir-lo en propietat? Les noves opcions de mobilitat, els millennials i la tecnologia formen un nou camí amb molt recorregut per a startups com Swipcar.

Els fundadors de Swipcar es defineixen com els brokers del rènting de cotxes. El seu model de negoci permet llogar un vehicle en només cinc minuts i totalment online. “Hem vist com el sector de l’automoció i el consum està canviant cap a una mena de subscripció i no tant cap a la compra d’un cotxe”, assenyala el fundador i CEO de Swipcar, Julio Ribes. De fet, fins a l’agost d’aquest any s’han matriculat a l'Estat espanyol un total de 210.074 cotxes de rènting, un 7% més que durant el mateix període de 2018.

Ribes: "Ja hi ha un client preparat per comprar un cotxe online"

La startup funciona com a intermediari entre les entitats financeres que tenen cotxes de rènting i el consumidor final que en vol adquirir un. Així, en una sola plataforma, Swipcar aglutina les ofertes de rènting disponibles en el mercat i gestionen la signatura del contracte totalment online. “Tenim un software que determina el risc de l’operació, analitza la situació financera de l’usuari final i si és bona, t’aprova el rènting i t’envia el contracte digitalment”, explica Ribes. “En menys de 5 minuts pots tenir el cotxe contractat”, afegeix. Un cop fet el contracte, el client només ha d’esperar entre 15 i 21 dies pels cotxes que estan en estoc i el rebrà al concessionari més proper o a casa seva.

Dit i fet. Tenir un cotxe mai havia estat tan fàcil i ràpid. Ara bé, com tot el que s’adquireix online, es fa sense veure el producte personalment. “Sempre hi haurà clients que voldran anar a un concessionari a veure i provar el cotxe, però també sabem que n’hi ha molts que no els cal”, assenyala l’emprenedor. Ribes, que ha treballat durant molts anys en el sector de l’automoció a companyies com Seat o Ford, explica com havia sentit dir a diverses persones que només necessitaven que el cotxe no els deixés tirats. “El més important per a molts usuaris és que el cotxe funcioni, no necessiten anar a un concessionari ni veure el vehicle. Ja hi ha un client preparat per comprar un cotxe online”, assenyala. Així, es dirigeixen al consumidor que normalment no té temps i amb Swipcar pot consultar totes les ofertes disponibles online i tenir una experiència més digitalitzada.

Un creixement a tota velocitat

La idea de Swipcar neix durant l’estiu del 2017, quan els tres socis de l’empresa, el Julio Ribes, el Pablo Pascual i el Blas Gil, es van conèixer en el programa d’incubació de Demium Startups i van començar a pensar en per què en el món dels cotxes l’experiència encara no era digital.

Un any i nou mesos després de fundar l’empresa, el gener del 2018, ja són 23 persones a l’equip i amb un creixement mensual del 30-40%. “Ha estat un creixement prou ràpid perquè el sector va molt de pressa i perquè estem en un moment també de creixement del sector del rènting”, explica Ribes.

La plataforma de Swipcar amb totes les ofertes de rènting de cotxes

La plataforma de Swipcar amb totes les ofertes de rènting de cotxes | Cedida

El rènting de vehicles normalment té un període que va dels dos als cinc anys, tot i que Swipcar actualment intermedia contractes que van entre els 24 i 36 mesos. “Estem treballant a escurçar aquest temps i també poder fer rènting de cotxes de segona mà, però encara són dues línies de negoci que estem desenvolupant”, detalla Ribes.

La startup cobra una comissió per entrega de vehicle, que s’emporta del contracte de rènting de l’entitat financera. Swipcar, el 2018 ha facturat 60.000 euros i espera arribar al mig milió aquest any, ja opera a tot l’Estat espanyol, Portugal i França. L’empresa, incubada des de fa uns mesos a Barcelona Activa, ha obtingut un Enisa i ha aixecat una primera ronda de 50.000 euros i fa dos mesos una segona de mig milió d’euros.

Més informació
Els joves ja no volen un cotxe
Drivy llança el 'renting compartit'
El rènting per la sostenibilitat ambiental
Social Car: com llogar el cotxe entre particulars
Avui et destaquem
El més llegit