Voilà, la coberteria comestible

La startup crea coberts comestibles com a alternativa als productes de plàstic que malmeten el medi ambient

Laura Gispert, Voilà | Cedida Laura Gispert, Voilà | Cedida

La Comissió Europea va aprovar el 2019 una directiva que condemna els coberts de plàstic d'un sol ús a la desaparició a partir d'aquest 2021. Des d'aleshores companyies i emprenedors han cercat alternatives que combinessin la temporalitat d'aquests productes, però eliminant el seu impacte ecològic. Violà ofereix una alternativa que compleix tots els requisits: coberts comestibles. El seu projecte innovador els ha fet guanyar el primer premi del programa Innofood 2020 de Barcelona Activa

Voilà va néixer del Treball de Final de Grau de Laura Gispert, qui estudiava disseny a Elisava. La jove emprenedora es va proposar crear un producte que donés una solució a un problema molt concret: quan menges en mig de la natura i no tens on llençar els coberts de plàstic. Amb aquesta imatge al cap Gispert va pensar que seria molt pràctic poder menjar-los. "Així afegim un valor gastronòmic a un producte aparentment corrent i banal com pot ser una cullereta", exposa la fundadora.

El treball de formigueta de l'R+D

Tirant endavant un producte com el de Violà requereix d'un gran estudi i treball previ. Gispert va poder continuar la seva recerca, perfeccionant el seu projecte universitari, al costat de Xano Saguer, el reconegut pastisser d'EspaiSucre. "Ell va ser una de les persones que va veure en el meu projecte un negoci escalable, que resolia una problemàtica actual", recorda Gispert.

"Afegim un valor gastronòmic a un producte aparentment corrent i banal com pot ser una cullereta"

En el seu procés de recerca van substituir alguns aspectes del projecte inicial per adaptar-lo al procés industrial, com per exemple la recepta amb la qual treballarien. "Hem fet una recepta que de moment no té sabor i és apte per tothom, ja que no té sucre, ni lactosa ni grasses saturades", explica Gispert. La recepta està adaptada per poder crear els coberts a gran escala, de manera que siguin una alternativa atractiva per les empreses que han de substituir els plàstics.

Diversos consumidors, diversos sabors 

Voilà planeja sortir al mercat en poc. En les seves primeres passes es dirigiran a empreses que vulguin substituir els seus antics coberts de plàstic, però en un futur volen dirigir-se a nous mercats amb noves formes. Per una banda, treballen per apropar-se no només a empreses de restauració sinó directament als usuaris. En un futur esperen trobar els seus coberts comestibles als supermercats, perquè tots podem gaudir de l'experiència gastronòmica de Voilà a casa.

  Més info: Abarka Càtering, la divulgació cultural a través del paladar  

Per altra banda, volen costumitzar el sabor dels seus coberts per tal de dur la vivència gastronòmica més enllà de l'acompanyament . "Ens sembla interessant evolucionar el nostre producte a mesura que anem creixent, per donar una experiència més completa", exposa Gispert. Tot i els plans de futur es volen centrar en la sortida al mercat i, en especial, el feedback que esperen rebre dels consumidors.

Més informació
Una dieta equilibrada a domicili
Agricultura de proximitat a només un clic
Avui et destaquem
El més llegit