Les 10 empreses de Barcelona que més diners generen

Només dues de les deu empreses amb seu social a la província de Barcelona que més volum de negoci generen tenen orígens catalans

La planta de Seat a Martorell | Cedida La planta de Seat a Martorell | Cedida

Les empreses amb la seu social a la província de Barcelona van generar un total de 286.142 milions d’euros durant el 2021,  el que suposa un increment de l’11% respecte el 2020.  El sector químic i farmacèutic, amb una facturació global de 22.554 milions d’euros és el més fort de tota la regió. Són xifres de l'estudi Estructura empresarial de la província de Barcelona de la Diputació.

Tot i que hi ha més de 100.000 societats amb la seu social a la província, només setze tenen un volum de negoci superior als 1.000 milions d’euros. Entre totes sumen 35.218 milions d’euros, el que representa el 12,3% del total d’empreses. I anant més enllà, les 250 principals companyies generen el 38,6% de la facturació total generada pel teixit empresarial de les comarques barcelonines.

El rànquing està encapçalat per Seat SA, amb un volum de negoci de 8.784 milions d’euros el 2021. El gegant de l’automoció, amb seu a Martorell i pertanyent al grup Volkswagen, és la societat que més diners factura amb una diferència destacada. De fet, la segona companyia és Lidl Supermercados, ubicada a Montcada, i que se situa en els 4.398 milions, poc més de la meitat.

Del Baix Llobregat a Osona

Les tres següents empreses tenen la seu al Baix Llobregat: Volsksawagen Group España (2.953 milions), Bunge Iberica (2.796 milions) i Nestle España (2.218 milions). La primera forma part del sector de l’automoció; Bunge és líder mundial en processament d'oleaginoses i un productor i proveïdor líder d'olis, greixos i proteïnes especials d'origen vegetal; mentre que Nestle és de l’àmbit de l’alimentació.

Bon Preu, amb seu central a les Masies de Voltregà i del sector de l’alimentació i distribució, va generar 1.624 milions d’euros. Bayer Hispania, farmacèutica radicada a Sant Joan Despí, va assolir els 1.601 milions.

Apareix el sector tèxtil

Tot i que Catalunya, i especialment les regions del Vallès, va ser capdavanter en la indústria tèxtil, la primera empresa de l’àmbit en facturació no apareix fins a la 8a posició. Es tracta de Punto Fa, societat de Mango, que amb seu a Palau-Solità i Plegamans va generar 1.456 milions.

La novena posició es l’empresa química BASF España, amb seu central a Barcelona i  1.451 milions d’euros. El top-10 el tanca Cargill amb 1.313 milions d’euros. Ubicada a Sant Cugat, es dedica a proporcionar  aliments, productes i serveis agrícoles, financers i industrials a arreu del món.

Quantes són catalanes?

Malgrat que totes aquestes deu empreses tenen la seu social a la província de Barcelona, l’origen de gairebé totes és de fora de Catalunya. De fet, només Bon Preu i Punto Fa van ser fundades al país. Seat, tot i que va ser fundada per l’Instituto Nacional de Industria de l’època franquista, va començar la seva activitat a Barcelona.

Més informació
Catalunya registra 8.382 filials a l'estranger
Avui et destaquem
El més llegit