2,5 milions d'usuaris voldrien utilitzar Instagram en català

Si es pogués configurar en català, un 30% dels catalans que no són usuaris d'Instagram començarien a fer servir l'aplicació

Instagram es pot confugurar en 25 llengües, però no pas en català | iStock Instagram es pot confugurar en 25 llengües, però no pas en català | iStock

Dos milions i mig dels usuaris catalans d'Instagram es configurarien el compte en català si l'aplicació incorporés la llengua. Aquesta xifra representa més de la meitat dels usuaris d'aquesta xarxa social a Catalunya i s'extreu d'una enquesta que ha encarregat Plataforma per la Llengua a l'empresa Gesop. Segons aquest estudi, a més, hi hauria 850.000 catalans que actualment no fan servir Instagram que, si l'aplicació inclogués la llengua catalana, passarien a utilitzar-la. Es tracta del 30% dels catalans que no en són usuaris.

Instagram és una de les xarxes socials més utilitzades del món amb més de 1.000 milions d'usuaris. La plataforma es pot configurar en 25 llengües, però no pas en català, tot i que aquesta primavera Plataforma per la Llengua ha detectat que alguns textos de la versió web es traduïen al català de manera maldestra i sense cap anunci oficial per part de la companyia. Entre els 25 idiomes en els quals es pot configurar Instagram, n'hi ha que tenen un pes demogràfic similar al del català, com ara el noruec, el finès o el danès, que tenen entre cinc i sis milions de parlants. Malgrat que l'aplicació encara no es pot consultar en català, el grup Meta, que n'és el propietari, sí que permet configurar en català la plataforma Facebook.

L'enquesta encarregada per Plataforma per la Llengua també revela que el 25% dels usuaris catalanoparlants de Catalunya recorren a la versió anglesa de l'aplicació, mentre que, en el cas dels castellanoparlants, que disposen d'Instagram en la seva llengua, el percentatge baixa al 6%. Pel que fa al total de la població catalana que fa servir aquesta xarxa social, el 13% la té configurada en anglès.  

La predisposició a configurar l'aplicació en català és més alta a mida que augmenta l'edat dels enquestats. L'única excepció es troba en els grups més joves: són més partidaris de configurar Instagram en català els ciutadans d'entre 16 i 29 anys que els que en tenen entre 30 i 44. Plataforma per la Llengua ja va observar aquesta correlació entre edat i elecció lingüística en el cas dels sistemes operatius dels mòbils.

Més informació
Cinc estafes habituals a Instagram
Google, i el català?
Google LaMDA: vull creure
Avui et destaquem
El més llegit