• Empresa
  • 5 claus (i un bonustrack) per entendre la victòria de Josep Santacreu a la Cambra

5 claus (i un bonustrack) per entendre la victòria de Josep Santacreu a la Cambra

La candidatura Va d'Empresa ho té tot a favor per assolir la majoria absoluta al ple de la Cambra en unes enquestes que pronosticaven resultats molt ajustats

Enric Jové i Josep Santacreu al despatx on va sorgir Va d'Empresa | VIA Empresa
Enric Jové i Josep Santacreu al despatx on va sorgir Va d'Empresa | VIA Empresa
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
21 de Setembre de 2023
Act. 22 de Setembre de 2023

La nit de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona es recordaran per una previsió de resultats ajustats entre Eines de País i l'alternativa Va d'Empresa. Ara bé, el que ningú s'esperava és que saltés la sorpresa i que Josep Santacreu pugui ser el pròxim president amb majoria absoluta del ple, gràcies als vots dels independents i les patronals. Una història que va començar el 6 de maig de 2023 en un despatx de l'agència McCann liderada per Enric Jové ubicada al districte 22@ de Barcelona amb pesos pesants de la talla de Fluidra o La Farga, entre altres. L'objectiu: ser l'alternativa a uns mandataris que consideraven "massa polítics" i amb "visions histrioniques".

 

A continuació, un recull de les 5 claus (i un bonustrack) per entendre l'àmplia victòria de Josep Santacreu a la Cambra.

1. Perfils mediàtics darrere la candidatura

L'empresari Josep Santacreu, a la presentació de la candidatura Va d'Empresa a la Cambra de Comerç, acompanyat de membres de la seva llista | ACN
L'empresari Josep Santacreu, a la presentació de la candidatura Va d'Empresa acompanyat de membres de la seva llista | ACN

La fins llavors desconeguda candidatura Va d'Empresa amb la cara visible de Josep Santacreu va presentar-se davant les empreses i els periodistes el 3 de juliol de 2023 al Cercle d'Economia. El lloc no era casual, ja que la llista de Santacreu buscava ser “el pal de paller de l’economia”. Per al líder, cadascun dels 46 empresaris “engegava la seva campanya dins d’un esforç coral, per guanyar el seu epígraf i per convèncer que són la candidatura dels empresaris”. Entre les companyies destacava Factor Energía, La Farga, Ficosa, Ametller Origen, Fluidra, Colonial, Colegio Apis de Barcelona, Focus, Mic Football o Happy Punt, entre d'altres.

 

Com a novetat, Va d’Empresa no presentava candidats a cinc epígrafs, perquè consideraven que “amb els independents és suficient perquè són els millors candidats”. Aquest era el cas de Banc Sabadell, Saba, Bon Preu, el Col·legi de Farmacèutics i el d’Hotels. Tanmateix, tenien clar que els “farien confiança” quan es decidís el president.

Guanyar les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona no és una tasca fàcil. Com destaquen des de l’organització “cal tenir candidats capaços de guanyar vot a vot el seu escó en cadascun dels 52 grups, els anomenats epígrafs econòmics, dels quals surten els membres del ple, els que després triaran el president i el comitè executiu”. VIA Empresa, ha conegut en exclusiva, com van ser les primeres reunions i destaquen com a impulsors i cares visibles Eloi Planes (Fluidra), Oriol Guixà (La Farga), Miquel Martí (Moventia), Salva Vendrell (Barcelona Comerç), Martina Font (Font Packaging Group), Xavier Pujol (Ficosa) i Vicenç Pedret (Ramon Clemente).

2. Plebiscit cap al mandat d'Eines de País (2019-2023)

Els membres de la candidatura d'Eines de País a Barcelona | Cedida
Els membres de la candidatura d'Eines de País a Barcelona | Cedida

Per als líders de Va d'Empresa, la divisió del vot entre les quatre candidatures dels anteriors comicis del 2019 va ser crucial per la conquesta dels independentistes Eines de País, mentre que en aquesta ocasió pensaven que seria "molt més igualat". Tanmateix, Eines de País va guanyar ahir en vots, però no en vocalies. En aquest sentit, la candidatura independentista va obtenir el 46,52% dels vots, mentre que els candidats de l’altra candidatura van assolir el 44,84% dels sufragis. La resta de vots van ser per als candidats independents.

A les primeres reunions de Va d'Empresa hi havia Eloi Planes (Fluidra), Oriol Guixà (La Farga), Miquel Martí (Moventia) i Martina Font (Font Packaging Group)

"Les eleccions de Cambra mai han mobilitzat el vot de l'empresari i, per tant, només un tres per cent del cens ha pogut decidir els seus òrgans. Una majoria que no és representativa de la transversalitat i la realitat de l'empresariat del nostre territori", afirmaven a una Tribuna de VIA Empresa

3. Línia antipolítica i atracció als perfils no independentistes

La candidatura Va d'Empresa tenia clar que volia fugir de la descripció d'establishment, que els otorgaven des d'Eines de País i molts mitjans de comunicació. Entre les seves màximes: "allunyar la Cambra de la política" i "representar tothom per igual". "Deixem que els polítics facin política. Nosaltres fem el que sabem i el que ens toca", reivindicava Santacreu aquests últims dies. Al llarg de l'estiu, l'exdirectiu no va voler entrar al “cos a cos” amb els actuals líders de la Cambra i parlava de la importància de la seva candidatura, ja que “ho podien fer molt millor”. Això els ha permès atraure perfils independentistes i també catalanistes que no eren partidaris d'un estat propi i no se sentien representats pels mandataris actuals. Des de membres de Foment del Treball, Pimec o Femcat, malgrat que molts d'ells formessin part de les dues candidatures. 

Els impulsors tenen clar que volen "deixar que els polítics facin política i volen fer empresa des de la Cambra". Des de la candidatura apunten que “busquen ser un grup plural, en tots els sentits. Una cambra transversal i sectorial, que vagi molt més enllà del Barcelonès”. Plantegen una Cambra amb diversos eixos que van des de la reducció de la burocràcia, fins a la responsabilitat, la sostenibilitat o la cultura empresarial “amb vocació de país”. També parlen de transformació, innovació i recerca com a element clau d’estratègia empresarial. No obliden tampoc la internacionalització, juntament amb la cerca del millor talent i la plena ocupació.

4. Activisme empresarial

Josep Santacreu un dia després de guanyar les eleccions a la Cambra de Barcelona | VIA Empresa
Josep Santacreu un dia després de guanyar les eleccions a la Cambra de Barcelona | VIA Empresa

En el cas de Va d'Empresa, que han defugit de grans actes mediàtics -tret de la presentació de la candidatura a principis de juliol-, van finaitzar la campanya de forma "intensa" i confessen que han "interlocutat constantment amb diverses patronals i associacions d'empresaris, perquè cada vot és important". Des de figures de renom esmentades anteriorment com ara Eloi Planes (Fluidra) o Oriol Guixà (La Farga), han estat implicats en cada moment i han guanyat el seu epígraf corresponent. 

5. El paper dels independents

Segons els resultats provisionals difosos pel Departament d'Empresa i Treball, la candidatura de l'antic conseller delegat de l'asseguradora DKV ha aconseguit 26 vocals (més 5 independents que li podrien donar el vot i 6 membres de la patronal), dels 52 en joc i ha assolit la majoria absoluta de l'ens cameral. Al seu torn, Eines de País – Un Pas Mes, la llista de l'ANC, ha obtingut 21 vocals.  La participació en els comicis ha estat del 2,8%, amb 21.409 vots emesos.

Mònica Roca, actual presidenta de la Cambra de Barcelona i membre d'Eines de País, ha valorat els resultats i ha deixat clar que "26 epígrafs no és majoria". L'empresària creu que hi ha marge de negociació encara i "no dona per feta la majoria absoluta de Santacreu". De fet, Roca confia a convèncer a algun dels 5 independents que han aconseguit epígraf: “N’hi ha que són més propers a nosaltres que d’altres”. Per tant, per a líder de la Cambra, “s’obre un període interessant, de negociació”, on no descarta parlar amb tothom, fins i tot amb “membres de la candidatura de Santacreu i les patronals".

Fonts de Va d’Empresa han afirmat a VIA Empresa que no entraran en el joc de les reaccions que puguin sumar major confrontació i que "tenen assegurada la majoria absoluta", ja que fa mesos que s’ha reunit amb els independents i, asseguren, que aquests “defugen de posicions histriòniques i maximalistes”. 

Bonustrack: la sala del rock 'nroll

6 de maig de 2023. Així és com va començar a configurar-se la candidatura Va d'Empresa a les oficines de Mccan, al districte 22@ de Barcelona. Pesos pesants de la talla d'Eloi Planes (Fluidra), Oriol Guixà (La Farga), Miquel Martí (Moventia) i Martina Font (Font Packaging Group) es van reunir a un sala amb cartells de rock 'nroll i amb la necessitat de "presentar una alternativa a la Cambra actual". Mitjançant els famosos post-it, van pensar en possibles candidats per cadascún dels 52 epígrafs. I sembla, que no els ha anat gens malament. Ara van pel camí d'un mandat de quatre anys amb l'objectiu de revertir l'enfocament de l'estratègia de la Cambra de Comerç de Barcelona de la darrera legislatura. "Perquè la Cambra no s'ha de gestionar com una companyia, ni com un partit polític assembleari", conclouen.