• Empresa
  • Les 8 empreses 'made in Catalonia' que exploraran a fons Las Vegas

Les 8 empreses 'made in Catalonia' que exploraran a fons Las Vegas

Les millors companyies vinculades a la tecnologia i la innovació aterren als Estats Units per participar al Mobile World Congress de Las Vegas amb l'objectiu de més negoci

El senyal de benvinguda de las Vegas | iStock
El senyal de benvinguda de las Vegas | iStock
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
19 de Setembre de 2023
Act. 19 de Setembre de 2023

Vuit empreses catalanes vinculades a la tecnologia i a la innovació estan a punt d'embarcar cap a Las Vegas. I no és per oci, sinó que aniràn a l'edició del Mobile World Congress (MWC) que se celebrarà del 26 al 28 de setembre de 2023 a la coneguda localitat americana. De la mà de MW Capital, Red.es, Acció i Barcelona Activa, podran accedir al mercat nord-americà amb l'objectiu d'explorar noves oportunitats de negoci, reunions one-to-one i assistir a moltes formacions.

 

Entre les 17 companyies escollides d'Espanya, n'hi ha vuit de catalanes, que són les següents.

1. Accent Systems

Jordi Casamada, fundador i CEO d'Accent Systems | Cedida
Jordi Casamada, fundador i CEO d'Accent Systems | Cedida

Accent Systems és una empresa que ofereix solucions tecnològiques avançades, com ara dispositius de traçabilitat i localització, sistemes de control d'accés i solucions de seguretat en el lloc de treball a través de tecnologies IoT i LTE-M.

 

Tot just acabava d'esclatar la crisi quan un acabat de llicenciar Jordi Casamada va crear Accent Systems. En va tenir prou amb un company de classe que va ser el seu primer treballador, un capital social mínim de 3.000 euros guanyats amb feines universitàries i un comandament d'Scalextric per endinsar-se pràcticament abans que ningú en el món de l'internet of things (IoT). "Tothom tenia una mentalitat molt negativa i això va marcar el nostre ADN", recorda. 

Actualment, la companyia té oficines a Nova York i centres d'R+D a Ahmedabad (Índia), Istanbul (Turquia) i Sao Paolo (Brasil) i amplia els seus mercats amb rapidesa. Entre els seus clients ja hi ha empreses com Abengoa, Boehringer, Sony, MTR Hong Kong, IS Bank, Tesla, Nasa o el Ministeri d'Interior de Qatar.

2. Bloock 

Els impulsors de Bloock al Tech Barcelona | Twitter
Els impulsors de Bloock al Tech Barcelona | Twitter

Bloock és una empresa que es dedica a la tecnologia de registre distribuït (DLT) i a la validació de dades. Proporcionen solucions i serveis per a la seguretat, la integritat i l'autenticitat de les dades mitjançant la utilització de tecnologies com ara el blockchain. El viatge va començar el 2016, prop de l'inici dels protocols de blockchain d'ús general.

 Aleshores, vam entendre que la cadena de blocs no era només un canvi de joc d'actius digitals, sinó que una gamma més àmplia d'àrees, com ara identitats, procedència, responsabilitat, etc., es veurien afectades millor. Des de llavors, han estat buscant enfocaments per millorar les experiències de desenvolupament per facilitar i accelerar l'adopció, mantenint la descentralització i la privadesa per defecte com a valors fonamentals del canvi. Lluís Llibre, Jordi Estapé i Marc Baqué són els fundadors.

3. Feeder

Pablo Filomeno i Mauro Gadaleta cofundadors de la startup Feeder | Cedida
Pablo Filomeno i Mauro Gadaleta cofundadors de la startup Feeder | Cedida

Feeder és una eina d'anàlisi d'audiències que utilitza reconeixement facial per a mesurar les reaccions de les persones davant la publicitat audiovisual. Amb un algorisme únic en el món, tradueix aquestes emocions en mètriques qualitatives que són fàcilment comprensibles per a persones sense coneixements en neuromàrqueting o psicologia. La companyia pretén reduir el pressupost que es desaprofita en campanyes publicitàries que, segons diferents estudis, pot arribar al 21% total. Estem davant d’un algoritme que revoluciona el sector del màrqueting.

Pablo Filomeno, fundador i CEO de la companyia, explica que la idea del projecte va sorgir el 2018 després d’una trobada amb amics i de riure molt amb un vídeo que li va compartir un company a través de les xarxes socials. Hores després, quan tornava a casa, es va adonar que no li havia respost el missatge i li va escriure amb un “ha ha ha”, mentre la seva expressió era molt seriosa. Just en aquell moment es va adonar que hi havia un problema de comunicació brutal i que el seu amic li hagués encantat conèixer la reacció real que havia provocat i no, un simple missatge hores després. Va posar-se mans a l’obra i va començar a desenvolupar el que coneixem com a Feeder i que al DES 2022 de Màlaga va rebre el premi a millor startup.

4. Futura Space

David Pérez, membre de Futura Space i Enoc Armengol, fundador de Deep Hearing | MWC
David Pérez, membre de Futura Space i Enoc Armengol, fundador de Deep Hearing | MWC

Futura Space és un estudi especialitzat en tecnologies immersives. A través del seu XR Lab desenvolupen solucions que tenen com a objectiu facilitar les comunicacions virtuals mitjançant espais holo-presencials i immersius.

"Aquest projecte ha estat el nostre viatge evolutiu en la coneixença de la tecnologia que ens envolta", explica Adrian Ruiz, cofundador de la companyia. Juntament amb la seva sòcia i cofundadora Patricia M. Val van aconseguir el 2016 crear una companyia dedicada a trobar solucions de realitat virtual i vídeo 360 graus per a les empreses: "Abans de la pandèmia havíem treballat amb grans marques creant els seus esdeveniments virtuals", afegeix Ruiz. Però com a tot arreu, la pandèmia també va fer que Futura Space es reinventés i intentés construir una cosa totalment nova. I sembla, que no els va gens malament.

5. Iquall

Membres de l'equip d'Iquall | Cedida
Membres de l'equip d'Iquall | Cedida

Empresa que s'especialitza en solucions de programari i consultoria per a automatitzar la configuració de la infraestructura dels operadors de telecomunicacions. El seu objectiu és simplificar les operacions, millorar l'eficiència i augmentar els ingressos a través de nous models de monetització. La companyia va néixer el 2008 per resoldre una necessitat concreta: oferir al sector de les telecomunicacions el proveïdor de programari que aquest necessita, però segons la pròpia mirada de les telcos. Sí, ex executius, especialistes i enginyers que van créixer i es van desenvolupar al cor de les xarxes dels operadors de telecomunicacions han donat forma a aquesta proposta.

6. Nimble Diagnostics

Imatge de grup dels representants que formen part de Nimble Diagnostics | UPC
Imatge de grup dels representants que formen part de Nimble Diagnostics | UPC

Nimble Diagnostics és una empresa de tecnologia de la salut que s'especialitza en el desenvolupament de solucions de programari i anàlisi de dades per a la indústria de la salut. El seu objectiu és millorar l'atenció mèdica cardiovascular, la gestió de dades clíniques i l'eficiència operativa de pacients amb stents.

Per qui no estigui familiaritzat amb el concepte stents, es tracta d'un dels dispositius mèdics més implantats en el món per la seva capacitat de restaurar el flux correcte de la sang o d'altres fluids. És a dir, quan algú té un infart de miocardi i arriba a l'hospital se li injecta un stent, similar a una "molla", que el que fa és expandir l'artèria i que la sang pugui circular. Malauradament aquest material és metàl·lic i, en alguns casos concrets, amb el pas dels anys es torna a tapar i s'ha de fer el que es coneix com a "cateterisme" i posar un segon stent. La clau, per tant, és anticipar-se

Nimble Diagnostics és una startup que ha començat el 2023 amb molt bon peu. De fet, fa poques setmanes va rebre una ronda de finançament de més d'un milió d'euros i, a més a més, ha guanyat el premi Preacceleració de Barcelona Activa. El guardó, dotat amb 5.000 euros, dona reconeixement en el camp de les tecnologies avançades. 

7. Nexiona

Jaume Rey, director general de Nexiona | Marc Llibre
Jaume Rey, director general de Nexiona | Marc Llibre

Nexiona s'especialitza en el disseny, desenvolupament i comercialització de solucions de programari i serveis per a la implementació de projectes d'Internet de les coses (IoT) i projectes de dades de la Indústria 4.0. El seu objectiu és ajudar les organitzacions a aprofitar al màxim la transformació digital i les oportunitats comercials en l'àmbit de la Indústria 4.0.

Fa temps, que els experts afirmen que les dades s’estan convertint en el petroli del segle XXI. I en alguns casos, la sentència adquireix tot el seu sentit. És l’exemple de la firma barcelonina de software Nexiona, esmentada anteriorment. Ells mateixos es defineixen com “experts a donar eines per prendre decisions en temps real en funció del que passa al món físic”. La seva especialització s’ha concentrat en les instal·lacions industrials, la indústria 4.0 i els actius immobiliaris (smart buildings). De la captura de dades al món físic, presents a màquines, dispositius i sensors, Nexiona extreu les dades que posteriorment explota. D’aquesta idea sorgeixen les seves àrees de negoci: la indústria 4.0, la fabricació de màquines de serveis digitals monitoritzables i el facility management.

Fundada l’any 2012, Nexiona compta amb una plantilla de 26 persones, que preveu incrementar fins als 30 treballadors enguany. El 80% dels empleats són enginyers de software. A més de la seu central de Barcelona, la companyia disposa d’una delegació comercial a Mèxic. La previsió de la firma és finalitzar l’any 2023 amb una facturació que superi els 3 milions d’euros, xifra que suposaria triplicar la del 2022, que ja havia fet el mateix respecte a la de 2021.

8.  Wavecontrol 

Ernest Cid, impulsor de Wavecontrol | Cedida
Ernest Cid, impulsor de Wavecontrol | Cedida

Wavecontrol és una empresa d’enginyeria que dissenya, desenvolupa i distribueix instruments professionals per a la mesura, monitorització i avaluació de l’exposició humana a camps electromagnètics. Fundada l'any 1997 per iniciativa d'Ernest Cid, Tu Nguyen i Enric Aparici, compta amb una vocació eminentment internacional, té seu a Europa (Barcelona) i als Estats Units (New Jersey). Disposa d'una xarxa de distribuïdors a més de 50 països dels cinc continents i té implantats sistemes de gestió de la qualitat ISO 9001 i ISO 17025, per a la millora contínua de processos, productes i serveis.