Abertis pacta un segon ERO

Els sindicats desconvoquen la vaga d'aquest estiu prevista a les autopistes

La seu d'Abertis al Paseo de la Castellana La seu d'Abertis al Paseo de la Castellana

Abertis ha acordat amb els seus sindicats aplicar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que finalment afectarà a 120 treballadors de les autopistes de peatge que explota a Catalunya, la qual cosa suposa el 9,2% de la plantilla total de 1.300 efectius de l'empresa a Espanya, si bé es tracta de 16 menys respecte als 136 inicialment previstos, segons informa UGT.

Aquest ajust succeeix a aquell que la companyia controlada per Atlantia i ACS ja va acordar a finals de l'any passat, que en aquest cas va afectar els 136 treballadors de les dues autopistes que al final de 2019 van concloure el seu contracte de concessió amb Abertis i van tornar a l'Estat.

L'ERO pactat ara s'aplicarà a les vies que Abertis gestiona a través de les societats concessionàries Acesa i Invicat. En concret, es tracta de diversos trams de l'autopista AP-7 al seu pas per Catalunya, i trams de les regionals C-31, C-32 i C-33. En el cas d'Acesa, dos dels seus traçats, el de l'AP-7 entre el pas fronterer de La Jonquera (Girona) i Barcelona, i des de la capital catalana fins a Tarragona, i l'AP-2 Saragossa-el Vendrell (Tarragona), també conclouran pròximament, a l'agost de 2021, el seu contracte de concessió i tornarà a l'Estat.

Del total de 120 treballadors afectats, un centenar corresponen a empleats de les autopistes, de cobrament de peatge i manteniment, i l'altra vintena, a serveis centrals. En virtut de l'acord, aquests treballadors rebran una indemnització de 45 dies per any treballat amb un topall de 42 mensualitats respecte als exercicis treballats fins a febrer de 2012 i de 33 dies per any treballat amb un topall de 24 mensualitats per als exercicis posteriors.

A més, contempla una aportació de 3.000 euros per a qui tingui una antiguitat d'almenys cinc anys i de 6.000 euros si és de més de deu.

Desconvocatòria de la vaga

En paral·lel, els sindicats d'Abertis han desconvocat les jornades de vaga que havien convocat per a aquest estiu a les autopistes de l'empresa a Espanya, primer operador de vies de pagament del país, després d'aconseguir un acord amb l'adreça del grup.

Les aturades ara anul·lades estaven programades per a tots els divendres, dissabtes i diumenges compresos entre el 26 de juliol i el 16 d'agost, tots dos inclosos. En el cas dels treballadors d'oficines, la vaga es convocava per a tots els dimarts compresos entre aquestes dues dates.

El nou conveni tindrà vigència per a dos anys, amb la ultraactivitat que determini l'Estatut dels Treballadors. En termes de retribució, estableix una revisió salarial a raó de el 95% de l'IPC sobre tots els conceptes salarials per als anys de vigència.

Més informació
Abertis compra un dels grups més grans d'autopistes de Mèxic
Abertis demana allargar els seus contractes de peatges
Avui et destaquem
El més llegit