Agbar llança una xarxa de vigilància de covid-19

La solució consisteix en monitoritzar les aigües residuals per quantificar la presència del virus i disposar d’un sistema d’alerta temprana de possibles rebrots

Un treballador d'Agbar durant l'estat d'alarma | Cedida Un treballador d'Agbar durant l'estat d'alarma | Cedida

Agbar ha desenvolupat Covid-19 City Sentinel, una solució de monitorització de les aigües residuals per quantificar la presència del virus SARS-CoV-2. Segons informen en un comunicat, aquesta eina innovadora, que combina pla de mostreig adaptat, anàlisis ràpids de RT-qPCR i accés a un observatori digital, ja està implementada a Catalunya per realitzar un seguiment de l’evolució del virus en aigües residuals i anticipar l’aparició de possibles nous brots en la població. A través d’aquest sistema de vigilància es preveu monitoritzar més poblacions al territori espanyol en un curt espai de temps.

La col·laboració amb experts, encapçalats pel doctor Albert Bosch, especialista mundialment reconegut en el camp de la virologia aquàtica adscrit a la Universitat de Barcelona, garanteix la validació dels plans de mostreig adaptat, amb punts i freqüència mostrals que s’ajustaran atenent a criteris poblacionals i epidemiòlegs.  

Bosch: "La vigilància del SARS-CoV-2 a aigües residuals ens permet avançar-nos als casos de covid-19"

“Fins ara hem anat a remolc de la malaltia. La vigilància del SARS-CoV-2 a aigües residuals ens permet avançar-nos als casos de covid-19 per adoptar mesures efectives immediates davant una possible nova onada d’infeccions”, explica Bosch.

D’aquesta manera, Agbar posa a disposició dels municipis la seva experiència i coneixement de xarxes de sanejament i control d’abocaments per sectoritzar el clavegueram del municipi en zones d’influència que ajuden a traçar l’origen del SARS-COV-2 quan sigui detectat. De la mateixa manera, els laboratoris LABAQUA, referència nacional en implantació de tècniques de PCR per matrius ambientals, són capaces d’entregar resultats fiables en menys de 48 hores fent servir marcadors genètics de SARS-COV-2 en aigües residuals.

Més informació
Agbar confina treballadors a les instal·lacions per garantir l'aigua
Avui et destaquem
El més llegit