• Empresa
  • Andreu, l'empresa vallenca amb segells del Porsche Macan a l'Airbus 350

Andreu, l'empresa vallenca amb segells del Porsche Macan a l'Airbus 350

El Grup Andreu va arribar a treballar per les plantes de Porsche a Alemanya i Airbus a França, però arran de la pandèmia va decidir centrar-se en la indústria puntera del Camp de Tarragona

    Grup Andreu està especialitzat en el disseny, desenvolupament i posada en marxa de processos industrials | Cedida
    Grup Andreu està especialitzat en el disseny, desenvolupament i posada en marxa de processos industrials | Cedida
    Bernat Bella
    Periodista
    30 de Juny de 2025

    Humilitat i vocació de serveis. Aquests són els valors que han portat el Grup Andreu a convertir-se en un referent en el disseny, desenvolupament i posada en marxa de processos industrials. Una trajectòria que els ha portat a participar en les plantes de Porsche a Alemanya, Airbus a França o Mercedes a Vitòria.

     

    La pandèmia va suposar un cop molt dur per la companyia de Valls, que es va veure obligada a replegar-se al Camp de Tarragona, on els últims anys ha centrat la seva activitat, treballant en la majoria dels grans projectes industrials de l'àrea. Kellog's, Revlon, Lear Corporation o Gomà-Camps són alguns dels líders mundials amb presència a Catalunya amb les qui ha col·laborat el Grup Andreu. Una tornada a casa exitosa: entre el 2020 i el 2024, la seva facturació ha passat de 6 a 13 milions d'euros i donen feina a 130 persones.

    L'aventura emprenedora

    Els inicis del Grup Andreu es remunten a l'any 2004, quan Jordi Andreu va deixar la seva feina com a responsable elèctric en una empresa per emprendre el seu propi camí. La seva tasca inicial era el suport al manteniment elèctric i tecnològic a la indústria. "Ho volia fer amb una empresa petita, no teníem ni l'objectiu d'arribar fins on som ara", explica el fundador. 

     

    Amb l'arribada de la crisi econòmica de 2008 va arribar un punt d'inflexió. De manera accidental, l'empresa entra al sector de l'automoció: "Una empresa de Badalona buscava tècnics per anar a Volkswagen a Pamplona i ens hi vam sumar". A Alemanya hi havia molta falta de tècnics, i se'ls hi van obrir les portes de Volkswagen a Wolfsburg, el "quilòmetre zero i la catedral de l'automoció". 

    Jordi Andreu: "Ens va despertar i sacsejar"

    En aquell moment, Andreu Manteniment era una petita empresa d'una vintena de treballadors. De cop i volta, van accedir a un món molt més professional i exigent: "Ens va despertar i sacsejar. Ens vam haver d'espavilar". Tot i que encara se centraven en la part elèctrica i de manteniment dels processos industrials, va suposar una empenta a tota la companyia. "El tret diferencial de tot el nostre projecte es basa en aquesta iniciativa d'arriscar-nos a anar a un país com Alemanya, sortir a fora amb tots els canvis que representava", recorda Andreu. 

    A partir del 2014 van tenir clar que havien de créixer per sobreviure i, sobretot, per fidelitzar el seu personal i donar oportunitats de desenvolupament. "El talent necessita espai per créixer i ens vam fixar una estratègia de creixement", explica el fundador, que remarca que una de les seves prioritats és la part humana del seu equip. Des de llavors, han crescut cada any per sobre dels dos dígits, a excepció de la pandèmia. 

    Porsche, Mercedes i Airbus

    A partir del 2018, diversifiquen la seva activitat i s'endinsen també en els processos mecànics i fabricació de cablejat i caixes elèctriques. Així, agrupaven la part mecànica i elèctrica: "L'objectiu era oferir un servei integral i que qualsevol empresa que tingués un problema o un projecte, pensés en nosaltres".

    Tot plegat els va portar fins a algunes de les plantes productives més rellevants d'Europa com la de Volkswagen a Hannover, Porsche a Leipzig o Airbus a França. En l'automoció, van ser els encarregats de dissenyar i instal·lar línies de producció amb desenes de robots i controls. Per exemple, amb el Porsche Macan. Amb Airbus, es van responsabilitzar de línies productives per fer peces de l'A-350 i el A-320. 

    Com a casa, enlloc

    Amb la pandèmia, l'activitat internacional s'atura i la crisi s'acarnissa amb Andreu, que pateix una reducció dràstica de la facturació. "Ens decidim centrar-nos en projectes de la província de Tarragona", emfatitza Andreu. La reputació i la marca que s'havien guanyat els últims anys, els hi permet entrar en algunes de les indústries més potents del sud de Catalunya, on hi ha empreses que són líders mundials. 

    "Des de llavors, no hi ha hagut projecte industrial important al Camp de Tarragona en el que no hi hagi participat el Grup Andreu", celebra el Jordi. Revlon, Kellog’s, Saint-Gobain, Laboratorios Maverick, Salaet o Nestlé són només un petit exemple de les empreses amb les quals ha treballat Andreu, tant en la posada en marxa de nous processos industrials com en el seu manteniment. El fundador del grup destaca que compten amb "clients recurrents" que confien any rere any amb ells. El coneixement del sector i la proximitat amb totes les empreses els suposa un avantatge competitiu. 

    Andreu: "És molt bonic treballar a Porsche, però si ho podem tenir a Tarragona, millor"

    Actualment, Grup Andreu s'encarrega de tot el procés de posada en marxa d'un nou procés industrial: des del disseny, l'enginyeria i el procés fins a la instal·lació i manteniment. "Fa uns quants anys estàvem en una posició de suport tècnic; avui ens hem convertit en una assessoria des de primera instància. I tots els projectes els fem des de casa nostra, amb més de 130 persones".

    Aquest replegament a Tarragona i Catalunya no ha estat només amb visió empresarial, sinó també humana: "Ens agrada més treballar per aquí. Pels treballadors, no és el mateix haver d'estar sis mesos a Alemanya, que poder moure's per aquí". "És molt bonic treballar a Porsche, però si ho podem tenir a Tarragona, millor". 

    20 milions d'euros a Tarragona

    Paral·lelament, des del 2018 es va anar formant un hòlding amb la creació de noves empreses dins del grup i l'adquisició d'altres. També va ser una sortida per superar la pandèmia: "Vam passar d'unes expectatives molt dolentes a tornar a créixer". En part va ser gràcies a la facilitat per accedir al finançament. Avui en dia, el Grup Andreu aplega sis companyies que van des de la instal·lació de plaques solars fins al manteniment industrial o la fabricació de cablejat. Però totes comparteixen la gestió administrativa a través del grup, una clau que els aporta competitivitat. 

    Amb tot aquest recorregut, el Grup Andreu vol arribar als 20 milions d'euros de facturació a Tarragona el 2030 i, al mateix temps, guanyar presència en altres regions com el Vallès. I fer-ho mantenint els valors d'humilitat i vocació de servei. "Si no tens vocació de servei i compromís amb els clients, és impossible", reivindica Andreu, que conclou: "I la clau és envoltar-te de persones adequades i preparades".