Les grans empreses són, principalment, les que més opten pel procés de l’arbitratge / Acistock
Les grans empreses són, principalment, les que més opten pel procés de l’arbitratge / Acistock

L’arbitratge, l’opció més ràpida per resoldre conflictes

Cada cop són més les grans empreses que prefereixen l’alternativa de l’arbitratge, tot i que a l’Estat espanyol la majoria de conflictes encara es resolen als tribunals de justícia

Cada vegada són més les empreses que opten pel recurs de l’arbitratge com a mitjà de resolució de conflictes alternatiu als tribunals locals, especialment davant el gran nombre d’empreses que fan negocis en l'àmbit internacional. L’arbitratge aporta alguns avantatges com la celeritat, la confidencialitat, l’especialitat i la flexibilitat, raons per les quals aquesta via per resoldre conflictes legals està en auge. Però encara cal fer molta feina, especialment a Catalunya i Espanya, per consolidar aquesta pràctica.

“A Barcelona com a plaça arbitral no l’acabem d’arrencar, hem de fer esforços perquè Barcelona s’enlairi”, afirma Luis Cordón, soci de litigació i Arbitratge de Cases & Lacambra, en una taula rodona celebrada a Esade. Ho constata també Maria Carmen Crespo, directora dels Serveis Jurídics de Cobega SA: “Aquí guanya la batalla la jurisdicció ordinària”, assegura, tot afegint que “la cosa canvia quan entra el factor internacional. Llavors les empreses se senten més còmodes en arbitratge internacional”, assegura.

Per Javier Gutiérrez de Cabiedes, director de l’Assessoria Jurídica Contenciosa de CaixaBank, l’arbitratge és “una preferència prioritària a molts contractes internacionals, com també ho és el fet de poder escollir la seu de l’arbitratge”. I és que tan important com contemplar aquesta opció és poder decidir a quin lloc es farà la negociació, ja que “depenent de la seu la solució pot ser pitjor que optar per la jurisdicció ordinària”, afegeix Gutiérrez de Cabiedes.

Les grans empreses són, principalment, les que més opten pel procés de l’arbitratge. “Encara es veu com un procediment que és ràpid però molt car, i les empreses petites no saben on han d’anar”, comenta Eric Bertrán, Legal Counsel a Nestlé Espanya. De fet, la majoria de conflictes es resolen per jurisdicció i no més del 10% de mitjana arriben a negociar-se a través de l’arbitratge.

Les grans empreses són, principalment, les que més opten pel procés de l’arbitratge

Arbitratge per sectors empresarials

“Estem fent alguna cosa malament quan molta empresa opta per la jurisdicció pròpia”, lamenta Ana Serra e Moura, secretària general adjunta de la Corte de la Cambra de Comerç Internacional. La CCI compta amb una Corte Internacional d’Arbitratge, que avui és la institució líder al món en aquest tipus de processos. El darrer any, la Cort de la CCI va gestionar més de 1.900 casos. No obstant això, també és cert que molts dels casos que entren en un procés arbitral no arriben al final ja que molts cops s’arriba a acords abans d’acabar.

Serra e Moura creu que l’arbitratge “és adequat per a totes les indústries i sectors, però cal fer molta feina”. I és que la realitat mostra que són les empreses del sector financer i d’assegurances, les de construcció i enginyeria i del sector energia les que registren el nombre més gran de processos arbitrals.

Serra e Moura: “Estem fent alguna cosa malament quan molta empresa opta per la jurisdicció pròpia”

Una de les novetats recents en els processos arbitrals és la recent aprovació d’un nou reglament per fer procediments ràpids en els casos que impliquen menys de 2 milions d’euros. Així s’aconsegueix reduir el temps del procés de dos anys a uns sis mesos. A banda, també existeix l’anomenat “arbitratge d’emergència” per a casos puntuals.

Les grans companyies compten amb gabinets jurídics propis i són els advocats i assessors legals d’aquests gabinets els que decideixen quins casos és millor resoldre a través de l’arbitratge, coincideixen en assenyalar els experts. No obstant això, els advocats es troben molts cops que aquesta qüestió “és un tema residual” a l’hora de negociar els contractes. “Sovint tenim pressió per tancar un contracte i quan arriba el moment de discutir la clàusula de l’arbitratge estan cansats”, diu Crespo. “Les societats encara no han vist les bondats de l’arbitratge”, afegeix.

Les empreses del sector financer i d’assegurances, les de construcció i enginyeria i del sector energia són les que registren el nombre més gran de processos arbitrals

Avui et destaquem
El més llegit