AstraZeneca i Wivi Vision han estat guardonades amb el Premi Bioèxit durant la celebració de la Nit, la trobada anual de referència del sector de la biomedicina i la salut a Catalunya, organitzada per CataloniaBio & HealthTech. El reconeixement ha estat per partida doble i per raons diferents: en el cas d'AstraZeneca, per escollir Barcelona per ubicar el seu hub global; i en el de Wivi Vision, per dissenyar un nou sistema d'intel·ligència artificial i big data que ha tingut una gran acollida.
La Nit d'enguany s'ha celebrat en un context molt especial, donat que ha coincidit amb el divuitè aniversari de CataloniaBio. Més de 300 persones han acudit a l'Auditori Axa de Barcelona per participar en aquest sopar-networking, una de les cites més assenyalades al calendari del sector de la biomedicina i la salut. Entre els assistents hi ha hagut autoritats del govern català i espanyol, emprenedors, executius, investigadors, socis de l’entitat organitzadora i personalitats destacades del sector. La trobada ha comptat amb intervencions de Mariona Serra, presidenta de l'entitat organitzadora; Jordi García, director general d’Estratègia Industrial i de la PIME, del ministeri d’Indústria; o Marta Trapero, professora de la UdL, UIC i UPF, entre altres. Manel Balcells, conseller de Salut, ha estat l'escollit per lliurar els premis a les dues empreses guanyadores.
AstraZeneca, una aposta ferma per Barcelona i la innovació
Fa un any, AstraZeneca va inaugurar a Barcelona el seu centre d’innovació científica. Es tracta d'un nou hub global que aspira a accelerar l’arribada de la nova generació de tractaments en les cinc àrees terapèutiques en què treballa: oncologia, malalties rares, cardiovascular, renal i metabolisme, respiratori i immunologia, i vacunes i immunoteràpies.
El nou hub aspira a esdevenir una referència en innovació de tractaments en totes les àrees en què treballa AstraZeneca
Un projecte ambiciós que té en la ciutat comtal el seu punt neuràlgic. Marta Moreno, directora d’Afers Corporatius i Accés al Mercat d’AstraZeneca, ha assegurat que el centre és "un símbol del nostre compromís amb la innovació, la col·laboració i l’avenç de la ciència en benefici de la humanitat". També ha destacat la col·laboració publicoprivada amb les administracions com la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona o el Govern de l'Estat. Gràcies a aquest nou impuls, el nou hub barceloní comptarà amb una inversió de 800 milions d'euros fins al 2027, amb l'objectiu de convertir l'edifici en una referència europea al sector.
Wivi Vision, un projecte d'expansió a partir d'un nou sistema
L'altra guardonada de la Nit ha estat Wivi Vision. La companyia, amb seu a Barcelona, ha rebut el reconeixement per les seves fites empresarials durant els darrers 12 mesos. Principalment, destaca un sistema que combina intel·ligència artificial i big data per proporcionar una avaluació cognitiva visual completa i entrenament de disfuncions visuals a través de videojocs en 3D. “És un gran honor per a nosaltres rebre aquest guardó de la mà de CataloniaBio & HealthTech. Ara hem assolit els primers resultats i estem començant a complir el nostre propòsit de millorar la qualitat de vida de les persones a través de la visió”, ha destacat Eva García Ramos, fundadora de l'empresa juntament amb Juan Carlos Ondategui.
A més d'aquest nou projecte, Wivi Vision ha engegat un nou procés d'expansió internacional. Més enllà dels 70 centres de salut visual que tenen arreu de l’Estat, juntament amb els grans acords amb firmes especialitzades com NOG o General Óptica, l'any passat van aconseguir entrar al mercat d'Estats Units. Ho van fer mitjançant un acord amb Vision Rehab Technologies Inc. (VRTI), un soci local i que serà clau per a la internacionalització de la firma.
Wivi Vision ha començat la seva expansió internacional amb un acord amb una empresa dels Estats Units
El premi Bioèxit també ha valorat la tasca d'altres empreses a la seva desena edició. En concret, tretze companyies han estat reconegudes: Oryzon Genomics, Minoryx Therapeutics, Palobiofarma, Mosaic Biomedicals, STAT-Diagnostica, Anaconda Biomed, Mind The Byte, Ysios Capital, Kymos, ONA Therapeutics, IMIDomics, Avinent i SpliceBio.