
Fa més de 140 anys, un grup de 127 empresaris tèxtils del Vallès fundaven Banc Sabadell amb una missió clara: finançar la indústria local i contribuir al progrés econòmic i social de la comarca. Des d’aleshores, el compromís de l’entitat amb les empreses, i també especialment amb aquelles amb activitat internacional, ha estat una constant que forma part del seu ADN.
Aquell banc local fundat al segle XIX s’ha transformat en un grup bancari multinacional, amb presència internacional i una clara vocació de servei. No obstant això, manté intacte l'esperit d’assessorament, acompanyament i suport a les empreses, especialment les pimes, que operen en mercats internacionals.
Aquest model de proximitat i coneixement profund del teixit productiu ha estat especialment valuós en contextos d’incertesa com l’actual. La guerra d’Ucraïna, el Brexit, la pandèmia de la covid-19 o la crisi de subministraments han posat darrerament a prova la resiliència del sector industrial exportador català, que ha demostrat una elevada capacitat d’adaptació.
Els nous aranzels internacionals
L’actual context geopolític, marcat per conflictes, tensions comercials i moviments estratègics en blocs econòmics globals, obliga les empreses a estar més ben informades i a comptar amb partners solvents. Banc Sabadell, a través del seu Informe setmanal d’Aranzels i Comerç Exterior, proporciona una visió contínua sobre l’evolució dels principals mercats internacionals i les mesures aranzelàries que poden impactar les operacions de les empreses.
Aquest informe destaca qüestions com:
- L’evolució dels aranzels als Estats Units i la UE, amb especial atenció als sectors sensibles com l’acer, l’alumini, l’automoció o l’agroalimentari.
- Les mesures de defensa comercial, com les investigacions antidumping o els controls d’importació/exportació que s’han intensificat els darrers anys.
- L’augment de la complexitat reguladora, en un escenari on els criteris ambientals (com el CBAM – Mecanisme d’Ajust de Carboni a les Fronteres de la UE) o les normes d’origen són cada cop més rellevants per accedir a determinats mercats.
- La reactivació de mercats com l’algerià, que després de mesos d’estancament ha tornat a obrir-se a les exportacions espanyoles, oferint oportunitats especialment en béns de consum, components industrials i alimentació.
També destacar que el Govern ha aprovat una línia ICO d’avals per facilitar el finançament a les empreses afectades per les noves mesures aranzelàries i, alhora, Banc Sabadell manté un conveni de col.laboració amb ICO que, mitjançant l’ICO Exportadors facilita el finançament a curt termini de l’activitat comercial de les empreses amb l’exterior.

El valor de l’especialització en comerç exterior
En aquest context, el valor afegit de Banc Sabadell rau en la seva capacitat de traduir aquesta complexitat en assessorament pràctic i solucions concretes per a les empreses, adaptades a cada cas i sector.
I el mercat els reconeix un molt bon posicionament. Dades recents avalen aquest lideratge: al voltant del 30% dels crèdits documentaris d’exportació i el 16% dels d’importació que es gestionen a Espanya passen per Banc Sabadell. Aquest volum operatiu no només suposa una mostra de confiança per part del teixit empresarial, sinó que demostra també l’expertesa de l’entitat en una operativa sovint tècnica i sofisticada.
Al voltant del 30% dels crèdits documentaris d’exportació i el 16% dels d’importació que es gestionen a Espanya passen per Banc Sabadell
Catalunya, com a principal motor exportador de l’Estat, va registrar el 2024 un volum d’exportacions i importacions proper als 100.000 i 110.000 milions d’euros respectivament, representant el 26% del total espanyol. Aquest pes específic fa que l’assessorament especialitzat sigui clau per assegurar una correcta gestió dels riscos comercials, legals i financers associats al comerç exterior.
Amb aquesta voluntat de servei, Banc Sabadell ha desplegat una xarxa de 21 directors de negoci internacional, experts que treballen colze a colze amb les empreses del territori. A més, compta amb 4 centres operatius especialitzats que agilitzen l’operativa documentària i ofereixen resposta ràpida i de qualitat. Aquesta especialització —tret diferenciador al sector bancari— es tradueix en més eficiència, capacitat de personalització i coneixement del client.
Presència global i suport local
Una de les claus de l’èxit de l’entitat és la seva capacitat d’oferir suport tant des de l’àmbit local com internacional. Banc Sabadell compta amb oficines operatives a Londres, París, Miami, Casablanca i Lisboa; presència a Mèxic; i oficines de representació en mercats estratègics com la Xina (amb oficines a Shanghai i Beijing), Turquia o l’Índia, on va ser pioner, Algèria, Emirats Àrabs, Índia o República Dominicana entre d’altres.
Aquesta aposta per l’acompanyament integral es complementa amb iniciatives com les Jornades in company —sessions adaptades a cada empresa—, els Cafès per a PIMES, el programa Exportar per créixer en col·laboració amb diversos partners, o el Sabadell International Business Program (SIBP) desenvolupat amb la Universitat de Barcelona.
HUB Empresa i aliances estratègiques
Amb l’objectiu de fomentar la competitivitat i el creixement empresarial, Banc Sabadell impulsa també el HUB Empresa, un espai innovador on s’ofereixen continguts d’actualitat, webinars i activitats de networking per a clients i no clients. A més, l’entitat col·labora amb agents d’internacionalització com les Cambres de Comerç, ACCIÓ o Foment del Treball per oferir jornades i tallers que faciliten l'accés als mercats internacionals.
Informació i assessorament per anar més lluny
Les empreses catalanes que vulguin reforçar la seva activitat internacional o iniciar-se en el comerç exterior poden trobar en Banc Sabadell un soci estratègic. L’experiència, el coneixement especialitzat i l’ampli ventall de serveis i recursos que ofereix l’entitat són una garantia per afrontar amb èxit els reptes globals.
Per a més informació: https://www.bancsabadell.com/bsnacional/es/empresas/negocio-internacional/