Optimisme del Sabadell contra les "bufetades" a la banca

Banc Sabadell guanya 94 MEUR i provisiona 213 MEUR pel coronavirus

Jaume Guardiola, conseller delegat del Banc Sabadell | Cedida Jaume Guardiola, conseller delegat del Banc Sabadell | Cedida

"La situació de la covid-19 és sense precedents, té un impacte en oferta i demanda... No sabem com reaccionarà l'economia". Així és com el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha donat el tret de sortida a una presentació inèdita de resultats del primer trimestre de 2020. El banc ha tingut un benefici net de 94 milions d'euros, un 63,7% menys respecte el mateix període de l'any anterior després de fer unes dotacions extraordinàries de 213 milions d'euros per la crisi del coronavirus d'acord amb ajustos de model i les previsions del Banc d'Espanya. Sense tenir en compte això, el benefici seria de 245 milions d'euros, un 5,1% menys que l'exercici anterior. 

La Junta d'Accionistes del Banc Sabadell, buida pel coronavirus | Cedida

La Junta d'Accionistes del Banc Sabadell, buida pel coronavirus | Cedida

Una presentació de resultats històrica. Com ja ho va ser la junta d'accionistes d'enguany, amb una fotografia que val més que mil paraules. Dos banquers (Josep Oliu i Jaume Guardiola) amb un advocat (Miquel Roca) a més d'un metre de distància, per streaming i amb l'auditori buit. En aquest cas, Guardiola ha fet la presentació via Zoom des del despatx amb llibreria de casa seva. "La solitud del banquer en temps convulsos", que diuen i encara més ara que un 81% de la plantilla de l'entitat financera està teletreballant. Però, amb optimisme. 

El conseller delegat del Banc Sabadell ha donat suport a les autoritats i administracions en la seva resposta "contundent i coordinada" durant la crisi del coronavirus. "Hi ha hagut un suport sense precedents a l'economia", ha insistit just abans de posar xifres a diferents mesures econòmiques impulsades i concretar l'actuació del banc. 

Espanya, el Regne Unit i el BCE 

Les mesures fiscals d'Espanya són de 18.000 milions d'euros (1,6% del PIB), moratòria per a persones vulnerables i garanties ICO per a autònoms i empreses de 100.000 milions d'euros (8,9% del PIB). El Sabadell ja ha estès la moratòria a "un ampli rang de clients" alhora que està canalitzant les operacions de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). 

Al Regne Unit, les mesures fiscals són de 90.000 milions d'euros (4% del PIB) i garanties de 330.000 milions d'euros (15% del PIB). TSB, la filial britànica del Banc Sabadell, ja ha implementat mesures de finançament i moratòries per als seus clients. Guardiola ha recordat que el Banc Sabadell té uns "estàndards sòlids" de capital, 45.000 milions d'actius líquids i gestió del risc, alhora que accés a 27.000 milions d'euros del Banc Central Europeu (BCE). 

Guardiola: "La situació de la covid-19 és sense precedents, té un impacte en oferta i demanda... No sabem com reaccionarà l'economia"

​Queda descartada la distribució de dividends a compte el 2020 i l'equip directiu ja ha renunciat a la remuneració variable d'enguany. Per què? "Difícilment haurien assolit objectius, no ho haurien cobrat", expliquen fonts financeres a VIA Empresa. De moment, el Sabadell s'ha bolcat en l'ICO, que ha catalogat de "vell amic" i amb el qual ja porten 61.000 operacions per un import de 7.887 milions d'euros.

"Hem fet moltes coses que segurament no ens hauríem atrevit a fer en un món anterior", ha explicat Guardiola. De l'analògic al digital. Tant per a treballadors com per a clients. En xifres oficials del banc: el 46% del negoci del Sabadell es troba en les hipoteques, el 40% en empreses i pimes, el consum en un 4% i l'administració al voltant del 6%, entre d'altres. "Afrontem aquesta crisi amb una liquiditat que ens fa estar atents, però confortables", ha afegit. 

Més reconeixement, menys "bufetades" 

"Hem de ser positius", ha insistit Guardiola una vegada i una altra. En el torn de preguntes, se li han fet tota mena de qüestions telemàtiques que han durat pràcticament una hora i mitja. El conseller delegat ha reclamat "flexibilitat" respecte els ERTOs i ha defensat que la recuperació econòmica no serà homogènia sinó que anirà per sectors. Fins i tot, ha bromejat amb l'obertura de perruqueries i el tall de cabell del director financer Tomás Varela.

Guardiola: "La banca es mereix una mica de reconeixement i menys bufetades"

Guardiola creu en "la recuperació de confiança" i en les lliçons de la crisi del coronavirus pel que fa a transaccions, firmes de contractes, tecnologia o transformació digital. Però sobretot, en l'aprenentatge de "respecte i humilitat". Un dels punts àlgis de la presentació de resultats ha arribat amb el següent titular: "La banca es mereix una mica de reconeixement i menys bufetades". 

Així doncs, el conseller delegat del Sabadell que porta més de 40 anys dedicant-se a la banca s'ha mostrat "indignat" amb les faltes de respecte cap als professionals que l'envolten i ha volgut agrair la tasca de tots aquells que treballen en serveis essencials. "Sempre em sembla injust el tractament a la banca, felicitem amb tots els mèrits a la gent que ha sigut essencial", assegura. 

Borsa i fusions 

"La borsa no deixa de ser una referència que un no pot acabar de controlar", ha explicat Guardiola. L'acció del Banc Sabadell que cotitza a la baixa com la gran majoria de la banca des de fa mesos ha tancat aquest dijous a 0,38 euros després d'una lleugera pujada d'un 1,48%. Les travesses sobre fusions és un dels plats forts de les presentacions de resultats del Sabadell, però aquest cop Guardiola ha sigut molt contundent: "Tot està tan centrat a gestionar la crisi que queda pot espai per dedicar-se a una altra cosa". "Més de 60.000 operacions representa la feina de sis mesos del banc en 15 dies", ha afegit. 

Guardiola: "Sóc molt més optimista que durant la crisi financera"

En aquest sentit, el directiu s'ha mostrat partidari de seguir amb els objectius de 2022, donar suport a les autoritats que gestionen la crisi actual i aprendre de les virtuts del teletreball. "El BCE ha reaccionat de pressa, a l'estil Draghi, contundent", ha defensat. I per acabar, una doble dosi d'optimisme tant per part de Guardiola com de Tomás Varela. 

El director financer ha reivindicat que "el programa de l'ICO i les línies de suport social evitaran que moltes empreses i particulars entri en una situació de no viabilitat". El conseller delegat ha rematat a boca de gol: "Sóc molt més optimista que durant la crisi financera. Aquesta és una crisi autoinflingida perquè hi ha hagut una crisi sanitària de conseqüències enormes i l'única manera de contenir-la és tancar l'economia. Les virtuts de la competitivitat de l'economia espanyola no tenen punt de comparació. Aquesta és la raó del meu optimisme". 

Més informació
Junta històrica del Sabadell en 'streaming': "Ara tenim liquiditat suficient"
La direcció del Banc Sabadell renuncia a la retribució variable del 2020
Avui et destaquem
El més llegit