El Sabadell reivindica la seva independència després de l'operació fallida amb el BBVA

González-Bueno defensa que la nova estructura interna és "més plana" i "promou el talent intern"

Josep Oliu Banc Sabadell Josep Oliu Banc Sabadell

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha assegurat aquest divendres que no veu "atractiu" concretar cap fusió després de l'operació fallida amb el BBVA. Durant la seva intervenció a la Junta General d'Accionistes, Oliu ha explicat que la fusió amb l'entitat basca es va desestimar per "raons econòmica i d'oportunitat" i ha afegit que "no era atractiva" per als accionistes.

La junta ha servit per visualitzar el relleu al capdavant de l'entitat després del darrer informe de gestió del conseller delegat sortint, Jaume Guardiola, i la primera intervenció del seu successor, César González-Bueno, que ha defensat la nova estructura del banc ja que és "més plana" i "contribueix a promocionar el talent intern".

González-Bueno: "Senyors accionistes, m'esforçaré en guanyar-me la seva confiança"

En la seva primera intervenció davant dels accionistes, el nou conseller delegat de l'entitat, César González Bueno, ha recordat la nova configuració de la nova estructura en tres grans Negocis –particulars, empreses i corporativa-. En el segment de Particulars, González-Bueno, ha detallat que aquesta divisió s'unirà en tres grans unitats de producte: finançament, comptes i assegurances i solucions d'estalvi i inversió. "S'estructura per productes per assegurar que l'oferta s'adapta a les necessitats dels clients", ha assenyalat el directiu, que ha destacat que "l'entorn s'ha transformat profundament" i ha apuntat la digitalització com un "element essencial".

Sobre el negoci d'Empreses ha reiterat que la relació amb els clients és "clau" i "un dels grans actius de l'entitat", mentre que en negoci de Banca Corporativa gestionarà la relació amb grans empreses. El nou conseller delegat, que ha estat ratificat aquest migdia pels accionistes després del seu nomenament fa uns setmanes, assegurat que assumeix el repte amb una "gran "il·lusió" i ha descartat la venda de la filial britànica TSB i la de Mèxic "Senyors accionistes, m'esforçaré en guanyar-me la seva confiança", ha finalitzat.

El comiat de Guardiola 

La Junta General d'Accionistes d'aquest divendres ha estat la darrera del conseller delegat sortint, Jaume Guardiola, que s'ha acomiadat del càrrec després de 14 anys. Abans, però ha fet un repàs de l'any 2020, del qual ha dit que ha estat "complex i marcat per la covid", i ha exposat les "cinc fites rellevants" que ha resumit en la situació "sòlida" de capital de l'entitat, la liquidació d'actius problemàtics, la implementació del pla d'eficiència, el creixement del negoci i la digitalització i el "compromís ferm" amb la societat i la sostenibilitat.

En les seves darreres paraules davant els accionistes, Guardiola ha dit que González-Bueno és la persona "idònia" per succeir-lo i ha recordat que el seu comiat és un procés "planificat i previst".

Per la seva banda, el president del banc, Josep Oliu, ha elogiat el "paper fonamental" de Guardiola durant aquesta anys i del nou conseller delegat n'ha subratllat la seva "dilatada experiència" en la innovació i digitalització al capdavant de diverses entitats. Oliu s'ha referit també al procés a la fallida operació de fusió amb el BBVA i ha dit que no veu "atractiu" engegar un procés similar amb l'objectiu de dur a terme una "operació de consolidació" i ha defensat que la millor opció és seguir com a entitat independent i molt focalitzat en el mercat domèstic, d'empreses i una creixent consolidació de la digitalització.

"Un any extraordinari" 

Oliu ha definit el 2020 passat com "un any extraordinari" pel context de pandèmia i ha destacat que el banc ha actuat com a "infraestructura crítica i ha respost amb rapidesa" i que l'actual crisi és "asimètrica". Així mateix, ha reivindicat que la banca "ha estat i és clau en la solució dels problemes de les empreses, tant per facilitar en tot moment la continuïtat operativa del sistema de pagaments com per ser el vehicle de canalització dels ajuts públics".

En la Junta General d'Accionistes, que s'ha celebrat a Alacant i ha comptat amb la participació del 61,14% del capital social, també s'han aprovat els comptes anuals de l'entitat, els informes d'informació no financera i de remuneracions dels consellers i les noves funcions de Josep Oliu com a president no financer. Com ha detallat ell mateix, les seves tasques se centraran en els aspectes estratègics i de control i supervisió de la gestió de l'entitat mentre que la direcció executiva correspondrà al conseller delegat. Un altre dels acords ha estat la creació de la Comissió Delegada de Crèdits per a l'anàlisi i a l'aprovació setmanal de riscos i de crèdit i la Comissió d'Estratègia i Sostenibilitat, presidida pel mateix Oliu.

En el torn d'intervencions dels petits accionistes, alguns d'ells han traslladat a la direcció del banc el seu malestar per les operacions de finançament a empreses dedicades a l'armament o per demanar més reconeixement al personal de les oficines, tant per la seva tasca a "primera línia" durant la pandèmia com en el dia a dia en un context de reducció de personal i més digitalització.

Més informació
El Sabadell nomena César González-Bueno com a nou CEO
L'adéu de Guardiola i les (gairebé) fusions del Sabadell
Avui et destaquem
El més llegit