Barcelona es conjura per liderar la supercomputació 'made in Europe'

El MareNostrum dissenyarà processadors per superar la dependència del mercat americà i asiàtic

Els diversos responsables del futur MareNostrum 5, amb representants de la UPC, BSC, Generalitat, Govern espanyol, Comissió Europea i representants estrangers. | ACN Els diversos responsables del futur MareNostrum 5, amb representants de la UPC, BSC, Generalitat, Govern espanyol, Comissió Europea i representants estrangers. | ACN

El supercomputador MareNostrum 5 de Barcelona inclourà una plataforma experimental per crear processadors europeus i allunyar-se de la dependència del mercat nord-americà i asiàtic. Així ho ha explicat el director del Barcelona Super Computing (BSC), Mateo Valero, en la presentació oficial de l'elecció de Barcelona com una de les tres noves seus dels supercomputadors de la Comissió Europea (CE).

Valero ha detallat que l'objectiu és desenvolupar una tecnologia europea "per tal que el MareNostrum6 pugui fer servir només processadors europeus". El director general de Xarxes de Comunicació, Contingut i Tecnologies de la Comissió Europea (CE), Roberto Viola, ha assegurat que s'estan posant els fonaments i que preveuen una inversió de 3.000 milions per al proper pressupost per assolir màquines "entre cinc i set vegades més poderoses".

Valero: Volem ser el Messi de la supercomputació" 

Des del BSC, Valero ha posat en valor la importància que Barcelona aculli una infraestructura com aquesta, que ha afirmat que és necessària per al futur de la societat amb àrees tan important com la medicina personalitzada i la intel·ligència artificial. "Volem ser el Messi de la supercomputació", ha ironitzat. . L'acte ha comptat amb la participació de representants de totes les institucions participants: catalanes, europees, estatals, portugueses i turques. 

Un hardware per a la sobirania 

El director ha reivindicat que Europa "necessita desenvolupar tecnologia" i és per això que el projecte de Barcelona inclou la creació d'una plataforma experimental per tirar endavant aquesta tecnologia. "Europa necessita desenvolupar hardware si volem ser sobirans i independents", ha declarat. En aquest sentit, ha explicat que l'objectiu és poder crear processadors europeus per tal que el MareNostrum6, que podria arribar el 2025, pugui funcionar "íntegrament" amb tecnologia europea i no hagi de dependre de comprar-ne d'estrangera. Per fer-ho possible serà necessària una inversió de 200 milions d'euros. 

 MareNostrum 5 amb Mateo Valero i Roberto Viola. | ACN

Presentació del MareNostrum 5 amb Mateo Valero i Roberto Viola. | ACN

També ha defensat que el MareNostrum5 i aquest nou projecte és "una oportunitat única perquè Barcelona creï empreses" i atraure talent i inversions. "Hem d'aprofitar per fer empreses que puguin liderar el desenvolupament d'aquests processadors i el software associat", ha declarat. 

Per la seva banda, Viola ha posat en valor el treball "conjunt" de totes les institucions per assolir aquest projecte, que ha destacat que ara per ara és "el més gran" que hi ha. Ha reconegut però que no es poden conformar perquè Amèrica o Xina intentaran superar els supercomputadors europeus i per això ha instat a seguir treballant en aquesta mateixa línia. 

Valero: "Europa necessita desenvolupar hardware si volem ser sobirans i independents"

El director general ha reconegut que la inversió actual, de 840 milions d'euros en el conjunt d'Europa, "no és suficient" però és el punt de partida de la "cursa" en supercomputació. Ha explicat que després d'avaluar els projectes es van decantar per Barcelona perquè va obtenir una puntuació "excel·lent", destacant el "treball conjunt" dels governs. 

Alhora, la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha posat en valor la feina feta per tots per aconseguir el nou supercomputador i ha coincidit en la necessitat d'apostar per la tecnologia pròpia en un marc de "polarització" entre els Estats Units i Àsia. "Una infraestructura com aquesta ens dona competitivitat territorial però també empresarial", ha afirmat. 

Chacón:  "Una infraestructura com aquesta ens dona competitivitat territorial però també empresarial"

La secretària d'Estat d'Universitats, Investigació, Desenvolupament i Innovació, Ángeles Heras, ha incidit en la "importància de la col·laboració entre les diferents administracions i països" i ha afirmat que Europa té el capital humà, el coneixements i els centres per assolir tecnologia pròpia. 

Dos clústers, una data i un concurs 

El futur MareNostrum 5 tindrà una potència pic de 200 Petaflops, això vol dir 200 mil bilions d'operacions per segons i serà un superordinador heterogeni per donar resposta a problemes amb necessitats computacionals diferents. Així, oferirà una arquitectura heterogènia, probablement amb dos grans clústers amb característiques diferents, per optimitzar el temps de resposta i el consum energètic en els diferents treballs que haurà de computar. 

Més info: No ho saps, però la quàntica està afectant (molt) els negocis

La previsió és que el nou supercomputador de Barcelona estigui en producció l'últim trimestre del 2020 i completament operatiu l'1 de gener del 2021. Ara es posarà en marxa un concurs públic a nivell europeu per a la seva construcció. 

El MareNostrum5 tindrà un cost de 223 milions d'euros, pressupost previst per a la seva adquisició, instal·lació i per mantenir-lo operatiu durant cinc anys. La meitat del pressupost estarà finançat per la Unió Europea (UE) i l'altra meitat pels estats que formen part del consorci. En l'elaboració de la candidatura, el BSC va comptar amb el suport polític i financer dels governs espanyol, portuguès, turc i croat. Irlanda està estudiant incorporar-se, segons el BSC.

 

Més informació
Cinc països aposten per Barcelona per acollir el supercomputador
Barcelona acollirà un dels tres nous supercomputadors europeus
Barcelona Tech City crea un espai social al Palauet
Avui et destaquem
El més llegit