
Barcelona Restauració neix per reforçar la restauració de proximitat amb el suport de prop de 700 establiments. L’entitat s'ha presentat a El Molino aquest dimarts i ha fixat com a objectiu “defensar i enfortir l’activitat de restauració a tots els barris de Barcelona”. L’associació que està presidida per Salva Vendrell, restaurador, expresident de Barcelona Comerç, se suma a l’entitat ja existent en representació dels bars i restaurants, el Gremi de Restauració de Barcelona. El naixement de Barcelona Restauració no ha estat exempt de polèmica, ja que ha rebut fortes crítiques per part del director del Gremi, Roger Pallarols, que fins i tot ha titllat el seu impulsor de ser “l’Enric Marco de la restauració”.
Al discurs de presentació, Vendrell ha explicat que Barcelona Restauració "no ve a competir ni a superposar-se amb cap altra organització". “Venim a aportar allò que, històricament, els restauradors trobàvem a faltar; es tracta de sumar i de fer créixer plegats”, ha dit Vendrell que, precisament, va ser el president del Gremi de Restauració entre 2023 i 2024.
Vendrell ha explicat que Barcelona Restauració "no ve a competir ni a superposar-se amb cap altra organització"
Segons han assegurat els impulsors de Barcelona Restauració en un comunicat, l’acte ha reunit prop de 200 professionals del sector i entitats de comerciants. L’entitat ha detallat que es constitueix amb una mirada territorial adaptada a les necessitats reals dels restauradors dels barris de Barcelona i que treballarà estretament amb els establiments de restauració dels eixos comercials i resta de territoris de la ciutat.
Durant la presentació, Vendrell ha explicat que Barcelona Restauració “és la resposta a una demanda històrica dels eixos comercials de la ciutat, que des de fa temps reclamaven un espai específic per als restaurants, bars i cafeteries arrelats als barris”.
D'acord amb això, Vendrell ha afirmat que el sector necessita una defensa amb “cirurgia fina”, abordant de forma concreta les problemàtiques i demandes dels restauradors dels diferents barris. Barcelona Restauració oferirà acompanyament tècnic i assessorament especialitzat; i facilitarà la formació contínua i reconeixement professional i es posicionarà com una veu pròpia davant les administracions.
Crítiques del Gremi de Restauració
El Gremi de Restauració de Barcelona ha assegurat que aquesta nova associació no és un gremi “ni res que s’hi assembli” i depèn de la Fundació Barcelona Comerç, que “viu íntegrament de recursos públics”. Pallarols ha considerat que l’entitat ha fet un “moviment equivocat” creant aquest nou espai i ha qüestionat qui representa aquesta fundació, ja que “no es finança amb quotes d’empresaris” sinó amb “els impostos de tots els barcelonins”.
És més, el representant del Gremi de Restauració ha carregat contra instruments que són “plataformes de llançament de candidats” i, en concret, s’ha dirigit durament contra el president de la nova entitat, Salva Vendrell. “Ell em recorda l’Enric Marco, tant és la CNT, l’Associació de Pares i Mares d’Alumnes o els camps de concentració. L’únic que pretenia és sortir a la foto”, ha apuntat. Pallarols ha fet referència a Enric Marco, que va fingir durant dècades ser un supervivent del camp de concentració nazi de Flossenburg, participant activament en associacions de víctimes.
Pallarols ha exposat desavinences amb Vendrell quan va presidir el Gremi de Restauració i l’ha acusat de voler “gestionar la seva marca personal” i no de defensar els interessos dels professionals del sector. El director del Gremi ha continuat dient que les entitats empresarials han de ser una cosa “una mica més seriosa” i ha lamentat que Vendrell faci “moviments clarament personalistes que només pretenen fer trucades i anar a despatxos”.