La petició de Brussel·les als bancs: "Ser responsables i moderar el bonus"

La Comissió Europea proposa utilitzar tota la flexibilitat de les regles bancàries per garantir el crèdit

La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen | ACN La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen | ACN

La Comissió Europea insta els bancs a ser "responsables" en el marc de la crisi provocada per la covid-19 i a "moderar" els bonus als directius mentre duri la crisi. L'executiu europeu ha publicat aquest dimarts un document amb propostes sobre el "paper i la responsabilitat" dels bancs en què demana mobilitzar "tots els recursos disponibles", inclosos els que es dediquen als bonus, per "reforçar la solidesa dels bancs i la seva capacitat de préstec". El text també insisteix en la necessitat que se suspengui el pagament de dividends i proposa als bancs utilitzar tota la flexibilitat que permeten les regles de supervisió bancària per garantir el crèdit a empreses i llars.

El document, presentat pel vicepresident econòmic, Vladis Dombrovskis, "convida" les entitats a tenir un "enfocament conservador" pel que fa al pagament de bonus i les insta a "moderar-los". "La moderació de la quantitat dels bonus que es paguen a la direcció en aquests temps difícils és també una manera d'expressar solidaritat als més afectats per la covid-19", apunta el text.

Amb la suspensió dels dividends, la Comissió Europea considera que els bancs envien un "fort senyal" que estan "compromesos de manera col·lectiva per posar de la seva part en aquesta emergència".

Objectiu: garantir el crèdit 

Segons la Comissió Europea, els bancs europeus són ara "més resilients" i estan "millor preparats" per fer front a la crisi que durant la crisi financera. És per això que el vicepresident econòmic ha demanat a les entitats que siguin ara "part de la solució".

En aquest sentit, el document planteja un paquet bancari per garantir el crèdit a llars i empreses en el marc de la crisi per la covid-19. El text insta els bancs a utilitzar tota la flexibilitat que permeten les regles de supervisió bancària, però a fer-ho d'una manera "responsable" per "donar suport a ciutadans i empreses", especialment a les pimes.

A més, l'executiu europeu planteja una sèrie de canvis legislatius "temporals" amb els quals pretén alliberar 25.000 milions d'euros. Segons els càlculs de Brussel·les, 'l'alliberament d'aquests diners pot arribar a incrementar en 450.000 milions d'euros els préstecs.

Més informació
Quants diners destinen els bancs a acció social?
L'helicòpter, la banca i altres confinats
Avui et destaquem
El més llegit