La màquina financera està preparada

Caixabank demana a Europa un "major esforç fiscal i coordinat", així com implementar "mecanismes de compartició de la despesa entre països"

La máquina financiera está preparada La máquina financiera está preparada

"Estem preparats per contribuir a la recuperació econòmica, la màquina financera continua sent operativa". Així de clar ha estat el president de Caixabank, Jordi Gual, durant la primera junta general d'accionistes celebrada per via telemàtica amb l'única presència física del seu president, el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, i el secretari general i del conseller, Óscar Calderón. En una crisi també dincerteses mai vista abans, aquesta vegada les entitats financeres estan fortes i seran claus per a una sortida el menys traumàtica possible. I això ho faran "mantenint l'esperit" de quan va ser fundada La Caixa, fa més de 110 anys: "Cobrint les necessitats de finançament dels nostres clients, oferint ajuda als qui més ho necessiten i contribuint amb les tasques socials".

Més info: Caixabank: pèrdues i incerteses, però sense números vermells

La impossibilitat, de nou, de celebrar la junta als arcs del Museu dels Arts de València ha tornat a marcar un inici nostàlgic de trobada virtual, que s'ha volgut centrar en la "solidaritat" cap a totes les persones afectades per la pandèmia. "Volem traslladar un missatge de confiança i esperança perquè, malgrat que ja es comencen a notar els efectes d'aquesta crisi, estem preparats per posar de la nostra part", ha insistit Gual. Però, per això, és molt important també que el Banc Central Europeu (BCE) "continuï garantint que la seva política monetària es transmeti amb efectivitat a tots els països de l'Eurozona".

Gual: "La màquina financera continua sent operativa"

De fet, ha recordat, el BCE ha dut a terme "programes de compra de deute públic, injeccions de liquiditat i relaxació de requisits i facilita l'accés al finançament en condicions favorables per a les empreses, les llars i les administracions", cosa que, a judici seu, ha d'anar acompanyada d'un "esforç fiscal més gran i coordinat" de la Unió Europea.

Captura de pantalla 2020 05 22 a las 11.13.45

Caixabank celebra la seva primera junta d'accionistes per via telemàtica

Mentre Europa es posa les piles, l'entitat assegura que "ens enfrontem a la situació amb fortalesa, fortalesa comercial, i un model de banca segurs que ha mostrat efectivitat i resiliència", que els proporiciona tota la força per treballar "per ajudar a mitigar els efectes socials i econòmics de l'epidèmia". Caixabank no ha parat en cap moment i, no només l'entitat en si ha cobert certes necessitats, sinó que al llarg d'aquestes setmanes no han parat de sortir notícies sobre el seu paper actiu de la seva fundació en la lluita contra la covid-19, com duplicar la recaptació per al Banc d'Aliments aportant un milió d'euros addicional, aliar-se amb la Creu Roja per ajudar la gent gran o afegir 3 milions d'euros a aliments per a famílies vulnerables, entre moltes altres coses.

A això, s'hi suma l'avançament al dia 3 de cada més dels ERTO i les prestacions d'atur, l'avançament de les pensions al dia 15 per evitar les cues en les seves oficines i la condonació del lloguer dels habitatges de la seva propietat, juntament amb la moratòria d'hipoteques i la concessió de crèdits ICO.

Deures fets...

Caixabank tenia "els deures fets" i així ho ha demostrat la seva "fortalesa financera", però no només això. Segons Gortázar, "hem aconseguit que els nostres treballadors ens hagin ajudat a mantenir aquest servei essencial des del punt de vista sanitari", en un moment en què ja compten amb un 95% de les oficines obertes i garantint les mesures de seguretat necessàries tant per als seus treballadors, com per als seus clients.

Gual: "Necessitem mecanismes de compartició de la despesa entre països per evitar la distorsió del mercat únic"

"L'entorn s'ha complicat de manera molt substancial i vull recordar que en aquests moments, si contéssim les persones acollides als ERTO, estem parlant de taxes d'atur del 33% de la població, mentre els nostres treballadors estan en primera línia assegurant que la màquina financera contínua sent operativa", ha posat Gual damunt de la taula.

Però tot això ha d'anar acompanyat de la implementació de "mecanismes de compartició de la despesa entre països per evitar la distorsió del mercat únic", en paraules del president de Caixabank, que ha aprofitat l'ocasió per celebrar la iniciativa del president de França, Emmanuel Macron, i la canceller alemanya, Angela Merkel, de crear un fons de 500.000 milions d'euros destinat a les regions i sectors més afectats per la pandèmia. "És molt positiu i desitjable que tirés endavant", ha subratllat.

...i demanar perdó

Malgrat això, els membres de la junta han demanat perdó perquè, com admet el seu conseller delegat, "per descomptat que hem comès errors". Entre ells, que "no hem tingut la capacitat de fer arribar el material sanitari en el moment en què tocava fer-ho", però això, assegura, "no ha estat per falta de voluntat".

Gortázar: "Cal afrontar la situació amb molta confiança, capacitat i ajudar la societat en la recuperació. Estem preparats"

Diferents intervencions de la junta, canalitzades per Gortázar, han demanat als membres de Caixabank que siguin "més humans amb els treballadors" perquè, avisen, "la nova realitat anirà de persones". Davant d'això, el conseller delegat de l'entitat ha volgut mostrar la seva comprensió i ha demanat perdó: "Em disculpo per les vegades en què no hem pogut fer tot el que volíem, ens hagués agradat estar en tot moment per cobrir les expectatives dels nostres empleats, però no és gens fàcil".

La qüestió està en continuar treballant i anar de la mà amb Europa i, sobretot, evitar de totes totes que aquesta crisi desemboqui en una crisi finaciera. I, com diu Gortázar, cal "afrontar la situació amb molta confiança, capacitat i ajudar la societat en la recuperació. Estem preparats".

Més informació
Caixabank ofereix una moratòria del 'renting' dels seus vehicles
Caixabank avança el pagament de l'atur
Avui et destaquem
El més llegit