Tipus de càncer de pell i prevenció

És més freqüent en la població blanca, encara que pot observar-se en pells fosques, i s'ocasiona a causa de l'exposició intermitent i recreativa al sol

El càncer de pell és un creixement anormal de les cèl·lules cutànies | iStock El càncer de pell és un creixement anormal de les cèl·lules cutànies | iStock

El càncer de pell és un creixement anormal de les cèl·lules cutànies. Hi ha diversos tipus i es solen classificar com a càncer de pell no melanoma (principalment el carcinoma basocel·lular i el carcinoma de cèl·lules escamoses) i melanoma. El carcinoma basocel·lular és un tumor epitelial cutani maligne que es desenvolupa a partir dels queratinòcits basals. Avui en dia, és el càncer de pell més freqüent en la població blanca, encara que pot observar-se en pells fosques, i s'ocasiona a causa de l'exposició intermitent i recreativa al sol, que és un factor de risc més significatiu que la radiació UV acumulativa. Els estudis epidemiològics informen que la incidència global està augmentant a tot el món, particularment en grups d'edats més joves, i s'està convertint en un problema de salut pública cada vegada més gran.

Més info: Com hem de tenir cura de la pell després de l’estiu?

En la seva majoria, solen manifestar-se en àrees exposades al sol com la cara, principalment en les seves àrees mes convexes, nas, galtes, front i orelles, coll, escot, però també poden presentar-se en àrees protegides per la roba i en el cuir cabellut. El carcinoma basocel·lular gairebé mai fa metàstasi, però de vegades pot ser localment destructiu, pel que ha de ser detectat i tractat de forma primerenca. Pot manifestar-se com un petit bony del color de la pell, rosa o marró, una taca rosa o un úlcera que no sana i sagna fàcilment.

El carcinoma escamocel·lular és un tipus de càncer que es desenvolupa en àrees fotoexposades com el cuir cabellut, cara, llavis, orelles i el dors de les mans

El carcinoma escamocel·lular és un tipus de càncer que es desenvolupa principalment en àrees fotoexposades com el cuir cabellut, cara, llavis, orelles i el dors de les mans, encara que també pot presentar-se en pell coberta per la roba. Són d'especial risc les persones amb exposició crònica al sol, homes i dones desproveïts de cabell, persones inmunocompromeses (per tractaments com quimioteràpia, immunosupressors, malalts de VIH). Pot aparèixer en cicatrius, úlceres cròniques, cremades i sobretot a partir de lesions precursores, anomenades queratosis actíniques, les quals poden presentar-se com plaques de color rosa amb descamacions subtils que es poden anar tornant més gruixudes. En ocasions poden aparèixer com nòduls de color rosa que creixen progressivament.

Aparèixer com a piga o lesió nova

El melanoma és el càncer de pell que deriva dels melanòcits, la cèl·lula encarregada d'atorgar-li el color a la pell. Pot aparèixer en una piga prèviament existent o com una lesió nova. Pot aparèixer en qualsevol part del cos coberta per pell, incloent les ungles i les mucoses. Pot manifestar-se com una taca nova o antiga amb un creixement sobtat o canvi del seu aspecte, mida o color presentant diversos tons de marró, blau, gris, negre, vermell, rosa amb vores irregulars, asimètrics, de vegades mal definits, de vegades pica o sagna. El melanoma pot generar metàstasi a distància, pel que és vital la seva detecció primerenca.

El càncer de pell pot ser detectat de forma primerenca pel dermatòleg mitjançant un examen clínic i mitjançant epiluminiscència

El càncer de pell pot ser detectat de forma primerenca pel dermatòleg mitjançant un examen clínic i mitjançant epiluminiscència, de manera que és molt important realitzar una revisió anual i fins i tot anar al dermatòleg en cas de detectar una lesió nova d'aspecte sospitós o que causi picor, coïssor, que sagni o que recidivi després d’haver estat curat.

És important familiaritzar-te amb la teva pell i les teves pigues amb la finalitat de ser capaç de detectar algun canvi i acudir regularment al dermatòleg per a una avaluació completa.

Més informació
L'esmorzar: un àpat indispensable
Els recursos assistencials per a persones grans
Cirurgia prostàtica robòtica
Avui et destaquem
El més llegit