Catalunya lidera la sol·licitud de patents

Amb un total de 604, Catalunya es converteix en el territori de l'Estat que més peticions ha realitzat durant 2022

Una investigadora del Laboratori de Sarcomes del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) treballant al laboratori | ACN Una investigadora del Laboratori de Sarcomes del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) treballant al laboratori | ACN

Catalunya va liderar la sol·licitud de patents a l'Estat el 2022. El país va obrir fins a 604 peticions el darrer exercici, un 31,4% del total a Espanya, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Oficina Europea de Patents (EPO). Si bé Catalunya continua sent capdavantera a l'estat espanyol, la quantitat de sol·licituds emeses aquest 2022 va reduir-se un 7,4% respecte a l'any passat. 

Aquesta reducció és un fet que l'organització atribueix a una caiguda en el nombre de tramitacions al sector de l'automòbil, una activitat amb un pes especialment rellevant dins la indústria. Els sectors vinculats a l'àmbit de la ciència i la salut es presenten novament com els més actius.

Els sectors vinculats a l'àmbit de la ciència i la salut es presenten novament com els més actius

Al llarg de l'any passat, el sector de la tecnologia mèdica va sol·licitar 66 patents a Catalunya. A continuació apareix el sector farmacèutic, amb 63 sol·licituds, mentre que la biotecnologia en va sumar 57. En quarta posició se situa el químic, amb un total de 39 expedients oberts, mentre que els sectors de maquinària electrònica i el transport van emetre 34 i 30 sol·licituds de patents, respectivament. Pel que fa a les institucions que més sol·licituds han obert, es troben la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB) amb 15 i 12, respectivament.

Més info: La UB, primera de l'Estat en sol·licituds de patents europees

Catalunya manté una distància destacada respecte a la resta de comunitats. Madrid és el segon territori que més sol·licituds va tramitar, amb un total de 410, i cal anar fins al País Basc, amb 255 patents, per trobar la tercera posició. Tancant el top cinc hi ha el País Valencià i Navarra, amb 144 i 112 sol·licituds, respectivament.

Berenguer: "El sector farmacèutic és capdavanter en sol·licituds a Espanya, i aquest està situat essencialment a Catalunya"

Pel director de comunicació i portaveu de l'Oficina Europea de Patents, Luis Berenguer, les dades posen de manifest la tradició de Catalunya com a regió "industrialitzada" i la capacitat que ha tingut el país per atraure bona part de la indústria farmacèutica de l'Estat. "El sector farmacèutic és capdavanter en sol·licituds a Espanya, i aquest està situat essencialment a Catalunya", indica.

Més informació
Les patents de Catalunya, líders a l'Estat
L'Oficina Europea de Patents finança un projecte de la UOC
Catalunya lidera les sol·licituds de patents europees a l'Estat
Avui et destaquem
El més llegit