• Empresa
  • Catalunya, "moblada" per Ikea: 1.600 treballadors i una facturació anual de 435,5 milions d'euros

Catalunya, "moblada" per Ikea: 1.600 treballadors i una facturació anual de 435,5 milions d'euros

El gegant del moble suec va aterrar a Badalona el 1996 i actualment rep més de 8,9 milions de clients a les botigues catalanes

La botiga més gran d'Ikea a Espanya està ubicada a Sabadell | EP
La botiga més gran d'Ikea a Espanya està ubicada a Sabadell | EP
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
10 de Maig de 2025

Nascuda l'any 1943 en un petit poble suec de la mà d’un jove emprenedor de 17 anys, Ingvar Kamprad, Ikea és probablement la marca de mobles més coneguda del món. Va començar com un modest catàleg de venda per correu, mentre que el gran gir arribaria una dècada més tard amb la introducció dels mobles desmuntables, és a dir, una idea revolucionària que reduïa costos de transport i permetia oferir disseny escandinau a preus assequibles. A partir dels anys seixanta, l’empresa va iniciar una expansió ambiciosa per Europa i, més endavant, arreu del món, fins a convertir-se en més de 460 botigues a una seixantena de països. La presència a Catalunya? Tot es remunta al 1996, amb l'obertura de la primera botiga a la península Ibèrica -i també a Catalunya- a la ciutat de Badalona. Una "petita revolució" que ha canviat per complet el paradigma del sector dels mobles al nostre país.

 

Segons ha avançat Ikea a preguntes de VIA Empresa, la multinacional del moble té 1.600 treballadors a Catalunya, un 17% del total del territori espanyol, que compten amb 9.605 empleats. Amb la visió de crear un "millor dia a dia per a la majoria de persones i tenir un impacte positiu a tot el món i a totes les llars", reben més de 8,9 milions de clients cada any a les botigues. Quant a la facturació del mercat català durant l'any fiscal del 2024 és de 435,5 milions d'euros.

Ikea té 1.600 treballadors a Catalunya i factura 435,5 milions d'euros anuals

Les botigues més conegudes d'Ikea, a causa de la seva grandària, es poden trobar a Badalona, a Gran Via de l'Hospitalet i a Sabadell. També, en grau més baix, a la Diagonal, el centre comercial de Glòries i el municipi de Sant Pere de Ribes. També compten amb punts de planificació per arribar a tot el territori, des de Girona a Granollers, passant per Tarragona i Lleida. Pel que fa als plans d'expansió, actualment confessen que no tenen previsió de nous projectes a Catalunya.

 

Com a curiositat, la botiga més gran d'Ikea a Espanya està ubicada a Sabadell. Els suecs hi van invertir 60 milions d'euros, que té una superfície de 40.000 metres quadrats i s'ha convertit en una de les deu botigues més grans del món de la multinacional. Té un pàrquing amb 2.100 places, restaurants i 51 ambients expositius. Paral·lelament, la botiga més gran d'Ikea al món es troba a Filipines, oberta el 2021 i amb 65.000 metres quadrats.

Una competència que "no para de créixer"

Malgrat el seu renom i prestigi, Ikea compta amb diversos competidors repartits arreu del país. Una de les cadenes amb més projecció és JYSK, l’anomenat “Ikea danès”, que ofereix productes amb un estil escandinau i preus assequibles. Amb una forta estratègia d’expansió, JYSK s’està consolidant com una alternativa directa. 

Francesc Julià, actual CEO de Kave Home | Kave Home
Francesc Julià, actual CEO de Kave Home | Kave Home

També destaca Kave Home, una marca catalana amb seu a Sils, a la comarca de la Selva (Girona) i un centre logístic de 53.000 m2 a Tordera que aposta pel disseny contemporani i la sostenibilitat. Si moltes empreses diuen que van començar en un garatge, Julià, predecessora de Kave Home confessa que va néixer en un galliner com a família de pagesos. Francesc Julià Gelabert és el pare de l'actual CEO -Francesc Julià Ametller-, que va començar com a distribuïdor de matalassos, després a vendre mobles de saló i a representar algunes empreses del sector. Posteriorment, van començar amb un petit magatzem i a fabricar la seva pròpia marca. Actualment, han tancat el 2024 amb una xifra rècord de facturació de 262 milions d'euros, un 33% respecte a l'any anterior. A hores d'ara, compten amb 146 punts de venda repartits en 46 països i 900 treballadors.

Altres competidors rellevants són Conforama, cadena francesa amb una forta presència a Espanya i una àmplia oferta de mobles i electrodomèstics a preus populars; i Casa, marca belga centrada en la decoració i el petit mobiliari amb prop de 60 establiments a l’Estat.

A més, Leroy Merlin, tot i estar especialitzada en bricolatge, també ofereix productes de decoració i mobiliari, fet que la posiciona com un rival indirecte en aquest mercat. A part de diversos establiments, també compta amb una gran botiga (i visible des de la carretera C-17) a Lliçà d'Amunt. Aquestes marques, juntament amb altres com Zara Home, La Redoute o, en format més reduït, la primera botiga física de Mango Home a Barcelona, obliga el gegant suec a innovar constantment.

L'aliança amb Sant Joan de Déu (SJD) i el Disseny Hub

Un dels projectes destacables d’aquest any d'Ikea és Llars Impuls, en col·laboració amb Sant Joan de Déu Social (SJD), que parteix de la premissa d’ajudar els joves a superar dues grans barreres: l’accés a l’habitatge i a la feina. Davant un context en què emancipar-se és molt difícil, van condicionar 27 apartaments de L’Hort de la Vila de SJD, per a joves en risc d’exclusió social. A més, en col·laboració amb altres entitats socials, donen suport a un programa de formació i ocupació de Formació Professional Dual que permetrà contractar 30 joves a Ikea.

Part de l'exposició '100 objectes d'Ikea que ens hagués agradat tenir a Vinçon' al Disseny Hub Barcelona | ACN
Part de l'exposició '100 objectes d'Ikea que ens hagués agradat tenir a Vinçon' al Disseny Hub Barcelona | ACN

A més, des de la companyia detallen que, en el marc del disseny democràtic, un dels pilars que els inspira en la creació de solucions, és la col·laboració "amb el Disseny Hub de Barcelona i la botiga Vinçon", en un projecte per fer valdre solucions funcionals i sostenibles anomenat 100 objectes d’IKEA que ens hauria agradat tenir a Vinçon. Aquesta exposició treu profit a dues perspectives diferents, i alhora molt similars, de la democratització del disseny, a través d’un joc de miralls entre ambdues companyies referents en el mobiliari i disseny de la llar.