De Catalunya a Sao Paulo: l'expansió imparable del Youth Economic Circle

L'entitat, fundada l'any 2012 a Barcelona, aspira a connectar grans ciutats com Sao Paulo, Milà o Londres, entre altres

El Global Summit de YEC, celebrat fa 2 setmanes a Madrid | Cedida El Global Summit de YEC, celebrat fa 2 setmanes a Madrid | Cedida

El cercle s'eixampla. L'any 2012, un parell d'universitaris van tenir una idea: reunir-se amb els líders empresarials de l'època. Un objectiu ambiciós amb què buscaven fer créixer el potencial de la seva carrera professional. 12 anys més tard, aquella idea ha resultat ser la llavor d'un projecte que avui ja és internacional, amb més de 550 socis d'entre 20 i 30 anys. Es tracta del Youth Economic Circle (YEC), una entitat que busca connectar els referents d'avui amb els de demà. Actualment, el 100% dels integrants de YEC disposen de grau universitari i un 90% parla 3 idiomes o més.

Més info: Youth Economic Circle i els joves que volen liderar el futur

Una de les curiositats de YEC és que només s'accedeix per recomanació d'un soci. Un cop dins, la idea és compartir perspectives de futur i complementar la formació amb ponències d'experts. L'associació acumula al voltant de 350 esdeveniments organitzats entre sopars, conferències, afterworks, activitats acadèmiques i altres iniciatives que serveixen com a formació complementària als estudis de tots els integrants. Tot plegat, en un context en què la taxa d'emprenedoria ha crescut fins al 7,6% a Catalunya aquest 2024, mentre que la de la intenció d'iniciar un negoci també ha repuntat fins al 13,3%.

L'acte principal són els sopars. En ells, en una taula de 20 persones, el ponent explica la seva trajectòria professional. A partir d'aquí, es debaten temes socials o empresarials. "El més interessant d'aquestes trobades és que els convidats sempre se sorprenen positivament i s'adonen que tenim joves preparats, amb propòsits i ambició", explica a VIA Empresa Ariadna Vallverdú, presidenta de YEC. Cap d'aquestes reunions tenen una ideologia política, ja que la idea és ajuntar diverses sensibilitats i punts de vista. "Tenim molts socis amb diferents perspectives i rerefons, però la idea és que això sigui enriquidor per a les dues bandes", afegeix Vallverdú.

L'última cita va ser a mitjans de setembre, quan l'organisme va celebrar el seu Global Summit anual, un esdeveniment que va convocar a 10 líders de diversos sectors. Alguns d'ells van ser Guillaume Prou, expresident d'Havaianas EMEA; Jan Farrell, campió mundial de ski i fundador de Liberalia; Eduardo Serra, exministre de defensa del govern espanyol o José Nistal, fundador i CEO de Zubi Capital.

El futur, esdevenir una associació internacional

Fins al 2022, però, aquestes trobades s'havien organitzat només a l'Estat. Tot plegat va canviar amb l'obertura d'una nova administració a Lisboa. "Des d'aquell moment, van aparèixer persones molt interessades i compromeses amb el projecte", recorda Vallverdú, qui ja admet que treballen per consolidar-se com una "associació internacional". Per fer-ho, existeix un full de ruta dissenyat a l'hora d'obrir una nova subdivisió: estudien les oportunitats que ofereix cada ciutat, les necessitats del jovent, la manera de connectar amb l'ecosistema empresarial i qui s'encarregaria de la tasca. Ara bé, sempre coordinat amb la seu central, ubicada a Barcelona, malgrat que la junta directiva està distribuïda entre la capital catalana, Madrid i Lisboa.

En aquest sentit, Vallverdú revela que ja estan parlant amb Sao Paulo i Milà, dues ciutats amb qui l'acord està "més avançat" que altres com València o Londres. "Cada ciutat pot tenir un model de negoci diferent. Nosaltres ens adaptem. El que és important és que els socis disposin d'un entorn internacional i transversal, i que tothom pugui connectar amb tothom independentment d'on sigui", remarca la presidenta de YEC.

En el cas de ciutats com Sao Paulo, YEC veu l'oportunitat de convertir-se en un nexe d'unió entre el teixit empresarial de la ciutat brasilera i els seus líders del futur

El plantejament de l'associació és esdevenir una gran xarxa empresarial mundial que es retroalimenti, encara que cada una de les administracions ha de vetllar per ser útil al seu territori. "En el cas de Sao Paulo, per exemple, estem buscant el suport de les universitats, ja que molts joves, un cop acaben la carrera, no tenen cap associació que els acompanyi després", destaca Vallverdú. Així doncs, en aquest cas YEC veu l'oportunitat de convertir-se en un nexe d'unió entre el teixit empresarial de la ciutat brasilera i els seus líders del futur.

Més actes i acords amb institucions rellevants

Ariadna Vallverdú, durant un esdeveniment de YEC | Cedida
Ariadna Vallverdú, durant un esdeveniment de YEC | Cedida

A més d'aquesta expansió internacional, YEC també prepara més estratègies de creixement. Entre elles, esdeveniments "més dinàmics i informals". En aquesta línia, l'associació ha convocat aquest any per primer cop a socis fundadors com a ponents. "Ja han començat a liderar els seus respectius sectors professionals i els hem convidat", subratlla la presidenta, que celebra aquesta fita com un "èxit" de l'essència fundacional de YEC.

YEC ha arribat a acords amb associacions com Marina Port Vell o el Mobile World Congress, a més de The District, el 4FYN i el Santander Conference o universitats com l'IE o l'IESE

A banda, darrerament també han assolit acords amb Marina Port Vell o amb el Mobile World Congress (MWC), amb la idea que els joves també hi puguin anar i establir connexions allà. També en el cas d'altres grans cites com el The District, el 4YFN i el Santander Conference o universitats com l'IE o l'IESE, i entitats com Juno House. Aquests convenis contemplen des d'entrades de franc als socis de YEC fins a la participació directa d'algun afiliat en certs casos. 

Ara, però, no volen aturar-se aquí. Pel que fa a Catalunya, el lloc on va néixer el concepte, la idea és reforçar el vincle amb el territori. "Amb el Círculo Ecuestre hem tancat un acord per fer servir els seus espais i organitzar diferents activitats. Pel que fa al Cercle d'Economia o Young Presidents' Organization (YPO) també treballem per crear aliances, mentre que amb Association for Corporate Growth (ACG) hem fet col·laboracions puntuals", afegeix Vallverdú. Tot plegat acaba de conformar un conjunt d'accions que impulsen i connecten el talent juvenil per liderar el futur empresarial.

 
Més informació
Catalunya atrapada en la burocràcia: l'enemic silenciós de la competitivitat
La cocreació: la clau per impulsar la innovació en les empreses
Avui et destaquem
El més llegit