El Celler Masroig, el més gran de la DO Montsant

Amb més de 100 anys d’història a l’esquena, el Celler Masroig mira cap al futur, amb una aposta pel vi d’alta qualitat, l'oli premium i les experiències enoturístiques

El Celler Masroig té més de 100 anys d'història. | Cedida El Celler Masroig té més de 100 anys d'història. | Cedida

Més del 90% dels 500 habitants del poble del Masroig viuen de la vinya i l'olivera. Com a la resta de municipis de la comarca del Priorat, l'agricultura ha estat sempre al centre de l'activitat econòmica i, en concret, els dos productes més estesos al territori: el vi i l'oli d'oliva. Aquí es troba el Celler Masroig, el més gran de la DO Montsant.

El Celler Masroig va néixer el febrer de 1917. El Masroig, com tota la comarca del Priorat, es dedicava a l'activitat vitivinícola, però cada família feia vi a casa seva i no eren competitius en la comercialització. Va ser llavors, i en el context del moviment cooperativista que hi havia a Catalunya en aquella època, que van decidir unir-se totes les famílies. "Les primeres dècades, l'empresa es dedicava exclusivament a produir vi a granel, com la majoria de cooperatives de la zona. Va ser a principis dels anys 90 quan, arran del boom de la comarca del Priorat i de la sobreproducció de vi a granel al territori espanyol, que els pagesos van decidir que s'havien de replantejar el futur de l'empresa", explica Eulàlia Roca, export manager del Celler Masroig. En aquell moment, l'enfocament va canviar: va començar l'aposta per la producció de vi d'alta qualitat. I van començar a lluitar, amb altres cellers, per crear una denominació d'origen pròpia i abandonar la subzona Falset de la DO Tarragona. L'aprovació de la DO Montsant, l'any 2001, va marcar un nou començament.

Visites Celler Masroig 67

Canvis en el món del vi

En 102 anys, el món del vi ha canviat radicalment. Abans, el vi era un producte habitual en totes les taules: un aliment gairebé de primera necessitat, que es limitava a dues varietats: vi blanc o vi negre. "Ara això ha desaparegut. El vi s'associa al lleure, a la cultura, a la sociabilitat... més que no pas a un aliment. Fins i tot el producte és totalment diferent", explica Josep Arnal, gerent del Celler Masroig. Les sensacions i el gust i, en conseqüència, la manera d'arribar als clients i al gran públic també ha canviat. "No té res a veure el món del vi d'abans amb el d'ara", assegura Arnal. El Celler Masroig s'ha anat adaptant de manera progressiva a aquests canvis durant un segle.

Arnal: "El vi s'associa al lleure, a la cultura, a la sociabilitat... més que no pas a un aliment"

Actualment, el cor del Celler Masroig continua sent cooperativista, perquè els propietaris són els pagesos. "Hi ha unes 25-30 famílies vinculades de manera directa, però l'economia del poble depèn gairebé tota del Celler", explica Arnal. Tot i això, el funcionament del negoci és el mateix de qualsevol celler o empresa privada. "Aquesta barreja entre cooperativa i empresa privada, ens permet agafar el millor de cada cosa, ser competitius i tenir un projecte amb futur", explica Arnal. Actualment hi ha 30 persones treballant directament a l'empresa, i uns 200 agricultors vinculats al Celler.

Aposta pel vi embotellat d'alta qualitat

En els últims anys, el Celler Masroig ha passat de produir el 100% del seu vi a granel, a vendre gairebé tota la producció com a vi embotellat d'alta qualitat. "A finals dels anys 90, embotellàvem 5.000 ampolles a l'any. Ara embotellem 1.200.000 ampolles anuals", explica Eulàlia Roca. La facturació també ha canviat: actualment supera els 5 milions d'euros. D'aquest vi embotellat, un 60% és per altres marques, i un 40% és per la seva marca pròpia. "També seguim venent una petita part de vi a doll, però és un vi de qualitat", puntualitza Arnal. L'objectiu és acabar embotellant tot el vi que es produeix.

Actualment, el Celler Masroig té una mica més d'una quarta part de la DO Montsant: unes 500 hectàrees. En aquesta superfície, s'hi cultiven les varietats més habituals a la zona de raïm negre, com la garnatxa i la carinyena, i alguna varietat forana com el syrah o l'ull de llebre, que s'utilitzen en percentatges petits per acabar d'arrodonir alguns vins. "Aquí al Masroig la més important per nosaltres és la carinyena. Estem a la zona sud-oest del Montsant, la més seca i càlida, i és on la carinyena està més implantada", assegura Roca. De raïm blanc, la varietat autòctona i més valorada a la zona és la garnatxa blanca, tant al Priorat com a la Terra Alta.

Roca: "A finals dels anys 90, embotellàvem 5.000 ampolles a l'any. Ara embotellem 1.200.000 ampolles anuals"

Des del Celler, una de les prioritats és potenciar la marca pròpia. Algunes de les línies de vi són per a tots els públics, més amables i amb gustos més afruitats. Altres són vins més premium, que volen ser representatius de la DO Montsant, de la comarca i del Masroig. "Al Priorat tot és paisatge, és l'únic que tenim. Intentem que aquest paisatge estigui reflectit a l'ampolla de vi", explica Roca. Són vins més càlids, estructurats i potents. Des del Celler Masroig volen apropar el món del vi al màxim de gent possible, i que tothom pugui gaudir-ne. Popularitzar-lo, en el bon sentit de la paraula. "Nosaltres sabem que el món del vi hi ha gent que li fa respecte, que si no en saps, no pots triar cap vi. Volem trencar aquestes barreres que sovint s'han posat, com si fos només per entesos", expliquen. Per això fan productes exclusius, però també intenten apropar el vi a tothom.

En aquests moments, un 50% de la producció del Celler Masroig s'exporta. "Catalunya encara és un mercat molt important per nosaltres, on treballem tant amb la petita com amb la gran distribució. I Montsant és una de les DO més demandades", explica Roca. Ara bé, el potencial de creixement de l'exportació és molt gran. Europa és un dels mercats amb més presència del Celler, amb països com Alemanya, Suècia, Bèlgica, Regne Unit... Japó i Canadà són els més importants a Àsia i Amèrica, respectivament. També tenen presència a Estats Units i Amèrica Llatina.

L'oli, també d'alta qualitat

A part del vi, amb uns dos milions de litres anuals, el Celler Masroig també produeix oli verge extra d'alta qualitat, uns 150.000 litres. A través dels canals del vi, han trobat espais on poder comercialitzar-lo, en mercats d'exportació com Regne Unit, Bèlgica, Canadà o Japó. Actualment, la facturació d'aquest producte és d'uns 600.000 euros. "Com que nosaltres som petits en l'oli, intentem posicionar-nos en oli gourmet, premium, d'alta qualitat", expliquen. L'ampolla d'oli d'oliva verge extra es valora molt en mercats internacionals.

Experiències enoturístiques

L'any 2009 van començar les primeres visites a les instal·lacions del Celler Masroig, en un intent d'apropar visitants al poble. "Un dels handicaps que teníem és que no estem dins de la ruta típica del Priorat. La gent normalment va a la capital, Falset, i després cap a Gratallops, Escaladei, Cornudella i Siurana. Ens vam adonar que o fèiem soroll o la gent no venia", explica Roca. Des de llavors, han organitzat visites i tastos al mateix Celler, però també han col·laborat amb negocis de la zona per oferir productes combinats amb restaurants, allotjaments rurals, empreses d'esports d'aventura... "És la millor manera de donar-nos a conèixer. I ens funciona molt bé, perquè la gent que ve aquí passa una bona estona, tasta els vins, veu el paisatge... i marxa d'aquí amb un bon record. Això ens ajuda a estar presents", assegura Arnal.

Visites Celler Masroig 323

A més de les experiències enoturístiques, el Celler Masroig impulsa des de 2010 la Festa del Vi Novell. Va ser el primer celler en recuperar una tradició que se celebrava dues o tres generacions enrere, i que servia per donar a conèixer el vi que s'acabava de fer, coincidint amb la matança del porc. "Nosaltres vam decidir recuperar també la simbologia del porc, sense matar-ne cap: cada any a l'etiqueta hi ha algun element que recorda el porc", explica Eulàlia Roca. Seguint la dita "Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi", el Celler Masroig fa una producció de vi limitada, transgressora i apta per a tots els públics.

El Celler també s’implica cada any en la iniciativa Masroig Vi Solidari, que recull diners per a la lluita contra el càncer infantil de l'Hospital Sant Joan de Déu. Els cellers del poble aporten vi gratuïtament, i tot el poble promou iniciatives per vendre'l i guanyar diners. Enguany, es van recaptar més de 30.000 euros i es van superar tots els rècords. "En tots els anys que portem ja hem passat els 100.000 euros", expliquen.

El futur: continuar creixent

En un futur, la prioritat de l'empresa és continuar creixent, tant individualment com col·lectivament, com a DO Montsant. I augmentar l'exportació, ampliant el número de països i el volum de negoci als territoris on ja són presents. "En el món del vi, els clients funcionen molt per la confiança. I la confiança es guanya amb el temps: quan passen els anys i veuen que no deceps. L'exportació funciona molt així", assegura el gerent, Josep Arnal. Una de les vies de creixement és, també, la fusió amb cooperatives o cellers. Fa un any, el Celler Masroig es va fusionar amb l'Agrícola de la Serra d'Almos. Les dues entitats col·laboraven habitualment, i fusionar-se era un pas més per ser més grans i més competitius. "A la llarga volem concentrar el tema de vi a Masroig i el tema d'oli a la Serra d'Almos", expliquen.

Celler Masroig

En els últims temps, també han creat un club de socis. L’objectiu és agrair la fidelitat dels clients, oferir-los avantatges en productes i experiències, i fer-los partícips de les novetats. “Tant de bo puguem fer encara més gran la família que ja som”, assegura Roca.

A l'horitzó, l'objectiu del Celler és permetre que les famílies del Masroig puguin continuar guanyant-se la vida dignament. "Ho deien a les notícies amb l'incendi de la Ribera d'Ebre: si no fem territori i tothom marxa a la ciutat, al final què?", es pregunta Roca. En molts pobles agrícoles, no hi ha relleu generacional a la pagesia i l'agricultura esdevé precària. "Aquí al Masroig, sí: hi ha molts pagesos joves que volen continuar", expliquen. Per això, el repte és continuar projectant Masroig i el seu model de vida al món.

Més informació
El vi català és el més consumit a Catalunya per cinquè any consecutiu
Freixenet ven el celler d'Henri Abelé a Nicolas Feuillatte
El Celler de Can Roca guanya el 10è Premi Factor Humà
Heura, el pollastre 'veggie' del Celler de Can Roca
Avui et destaquem
El més llegit