Qui s'emporta la festa major?

Ser patrocinador d'un esdeveniment cultural permet incrementar el volum de vendes de cervesa, però és també una acció de màrqueting que impacta directament en la percepció de la marca

Les cerveseres aprofiten les festes com ara les de Gràcia per per treure rèdit a escala d'imatge Les cerveseres aprofiten les festes com ara les de Gràcia per per treure rèdit a escala d'imatge

35,7 milions d’hectolitres de cervesa. Aquesta és la quantitat exacta amb la qual els fabricants espanyols van tancar les seves vendes el 2017. L’estiu és el període on més canyes es veuen als bars, sobretot per fer la típica canya a la terrassa del bar just quan cau el sol; i també perquè de festa major en festa major i de festival en festival s’hi va amb una cervesa a la mà. Un hàbit que converteix la lluita per un patrocini en una pugna èpica.

Fins a un 23,43% dels patrocinis en festivals és precisament de cerveseres. Damm ocupa la tercera posició com la companyia que més n’aglutina, per sota de Coca-Cola i Jägermeister. Una festa que tampoc es perden San Miguel, Heineken, Mahou, Amstel, Alhambra, Cruzcampo i Estrella de Levante, dins del top20 segons l’informe Oh Holy Festival!. I tampoc podem deixar enrere les clàssiques festes de barri, com les de Gràcia, que comencen aquest dimecres, on San Miguel pot presumir de ser una de les marques més visibles en les festes per excel·lència de Barcelona en ple mes d’agost.

Fer màrqueting a través de la música

Damm, com a líder en patrocinis per part del sector cerveser, és present a més de 150 esdeveniments musicals i activitats culturals durant tot l’any. Els primers són els que tenen més força per a ells, per la quantitat d’assistents, d’aquí que la companyia no es limiti als actes de primavera i estiu, sinó que estén les seves propostes al llarg de l’any.

Les festes de la Mercè apleguen música i un públic massiu, elements clau per a Damm

Precisament per la importància que té la música, les festes de la Mercè de Barcelona són un dels esdeveniments clau al final del període estival. “La música permet apropar la marca al nostre públic en un ambient d’oci i festiu. L’assistent viu una experiència plenament satisfactòria de tal forma que acaba vinculant aquesta sensació a la marca”, expliquen fonts de la companyia.

D’aquí que sigui clau “busca activitats que s’adeqüin a l’estratègia de la marca i que siguin coherents amb els valors corporatius”, assenyalen com a element principal. El target, la ubicació o les dates, entre altres, són detalls que també cal quadrar per definir quina marca ha de ser bandera de l’esdeveniment. I és que Damm, amb Estrella Damm, Voll-Damm i A.K. Damm, pot jugar amb la percepció de cadascuna d’elles: “Estrella és la marca que fa més de tot, però trobem Voll al Festival Internacional de Jazz de Barcelona o A.K al Festival Castell de Peralada”. Perquè cadascuna té un client i una imatge diferent.

Visibilitat a petita escala

Moritz també pica pedra, però en un altre àmbit. Participa una seixantena d’esdeveniments durant l’estiu, tot i que són sempre activitats menys massificades que les festes majors i els festivals. “Ens estimem més seguir el nostre estil i sovint apostar per talent emergent, per joves o per activitats que sentim més properes”, afirma el director de màrqueting, Sergi Martínez. Exposicions, galeries, cinemes o cites vinculades al món de la gastronomia, el disseny i l’art són alguns dels llocs on es pot trobar la cervesera.

Martínez: “Ens estimem més seguir el nostre estil i sovint apostar per talent emergent, per joves o per activitats que sentim més properes”

El seu objectiu és detectar esdeveniment que siguin “afins a la filosofia de la marca i el seu ADN”, apunta i enumera la Fira de Teatre de Tàrrega, el Festival de Cinema de Sitges o el Palo Alto Market; però també en espais on es pugui “coinnovar i crear esdeveniments com el Moritz Feed Dog”, el festival de Cinema Documental de Moda que se celebra anualment a Barcelona durant tres dies.

Mecenes de la cultura i l’oci

Quan s’és patrocinador, se sap que les vendes de cervesa augmenten perquè no hi ha cap altra marca que la teva com a oferta. Ara bé, no és l’únic benefici. “Fem la funció de mecenes. Moltes de les activitats que es fan avui dia són més accessibles al públic gràcies al suport de les marques”, defensa Martínez, i afegeix que la seva feina no es limita “a posar el logo o vendre cervesa”, sinó que tot s’acompanya d’altres accions que enriqueixin la trobada. “Busquem construir una experiència per al visitant que vagi més enllà de la de veure el nostre producte”, conclou.

Més informació
Jägermeister i l'inici dels patrocinis al futbol
Ets un patrocinador o ets una mosca?
Moritz, la pedra a la sabata de les grans cerveseres
Avui et destaquem
El més llegit