Salvador Navarro: "Catalunya ens ajudarà a obrir el meló del finançament"

El president de la patronal valenciana i vicepresident de la CEOE aplaudeix la millor connexió de València amb el nord perquè "Barcelona és la nostra eixida a Europa"

Roda de premsa de la CEV | Cedida Roda de premsa de la CEV | Cedida

Els empresaris valencians estan preocupats per la reforma del finançament, l'estabilitat del Govern espanyol, el diàleg social i el port de València, a grans trets. És el que ha explicat el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, aquest dimecres en la seu de la patronal a València. El primer que espera la CEV per aquest 2020 és una reforma del model de finançament autonòmic perquè "està reconegut que som els més pobres". Navarro ha reconegut que els preocupa una més gran "sensibilitat" de l'Executiu central envers altres territoris, en clara al·lusió a Catalunya, però al mateix temps ha reconegut que aquesta situació política afavorirà els interessos valencians: "Tinc la sensació que Catalunya afavorirà la nostra sol·licitud perquè totes les institucions estan d'acord que som aportadors nets. Crec que Catalunya ens ajudarà a obrir aquest meló".

  Més info: Tabal, dolçaina i finançament just  

D'aquesta bona sintonia sorgeix una jornada sobre infraestructures que se celebrarà a Benicarló en aquest primer trimestre de l'any que reunirà a empresaris de Foment del Treball, la CEOE aragonesa i els valencians de la CEV. El transport i les connexions també és un aspecte rellevant per al discurs empresarial. D'una banda, Navarro ha celebrat la millora de la connectivitat ferroviària d'aquesta setmana en l'Euromed, ja que "vull estar connectat amb Madrid però jo el que vull és mirar a Barcelona perquè és la nostra eixida a Europa". Un mercat, l'europeu, en què la importància del port de València, en plena controvèrsia per la reclamació de la seua nova Declaració d'Impacte Ambiental, és fonamental. 

"Som la porta d'Europa però també la porta d'Amèrica-Llatina, i en això hem de treballar", ha declarat Salvador Navarro, qui s'ha posicionat al costat de l'Autoritat Portuària de València en aquest tema. "Amb el port ens estem jugant la corona del Rei, és una infraestructura al servei de la ciutat i dels ciutadans que és el número 1 del Mediterrani, genera el 2,5% de l'ocupació d'aquesta comunitat i ho hem de cuidar. Però si la classe política fa amb el port de València el que va succeir amb les caixes d'estalvi, mal anirem", ha comentat l'empresari.

"Veig complicat que el Govern derogue la Reforma laboral"

La mirada de Salvador Navarro també s'ha dirigit cap a Madrid, en una setmana amb nomenaments i formació del nou Consell de Ministres. "El nostre interlocutor és el Govern però no el partit polític, nosaltres som lleials a la institució. Bàsicament aquest Govern té tres àmbits en els quals treballar: un és la part social-laboral, en la qual és difícil que el Govern no compte amb els empresaris per a prendre decisions. L'espill és el diàleg social de la Comunitat, la relació que mantenim sindicats i patronals ací. El model de diàleg social de la Comunitat és l'òptim". 

Navarro:  "Si la classe política fa amb el port de València el que va succeir amb les caixes d'estalvi, mal anirem"

Un altre dels temes que considera important Navarro és l'àmbit econòmic i l'aprovació d'un nou Pressupost; "serem optimistes quan s'aconseguisquen les necessitats i prioritats que hem marcat en infraestructures, que en la Comunitat estan xifrades en vora 22.000 milions d'euros. D'aquests, la Generalitat Valenciana en té responsabilitat al voltant dels 3.500 milions d'euros però la resta depén del Govern central, per tant estarem actius per a demanar-ho". Una inversió en un termini de deu anys que segons ha explicat Navarro afectarà les infraestructures ferroviàries, però també als col·legis, els hospitals i els serveis de Rodalies, entre altres.

En clau valenciana, Navarro ha declarat que veu "difícil una derogació de la Reforma laboral; pot haver-hi modificacions però una cosa és que es derogue i una altra és que es facen modificacions i nosaltres, per tant, estarem expectants". També ha apuntat que "ens preocupa l'augment del dèficit públic, igualment la situació del deute públic de la Comunitat Valenciana i per això són importants les decisions que prenga la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, que es va comprometre ací a resoldre el problema del finançament per majoria i no per unanimitat".

Presència a Europa... i a Madrid

En el seu parlament, Salvador Navarro també ha anunciat que el pròxim 30 de gener la CEV escollirà el seu representant a Brussel·les, qui treballarà des de l'oficina valenciana a la ciutat europea i que serà una presència que consideren "important" per ser clau en el posicionament a Europa i també al món. L'aposta per visibilitzar-se a les institucions europees seguirà amb la visita que al mes de febrer realitzarà la patronal a la ciutat belga, en què es reuniran amb eurodiputats valencians de tots els colors com Esteban González Pons, Inmaculada Rodríguez-Piñero i José Manuel Rodríguez Margallo.

Entre els plans de la CEV també estava tenir amb una persona a Madrid però el nomenament de Navarro com a vicepresident de la CEOE consideren que ja els aporta eixa presència estratègica a la capital espanyola, ja que "dóna una provisió nacional", ha reconegut. A la capital també aniran a reunir-se amb els diputats valencians. La primera de les reunions la tindran amb els socialistes el pròxim 22 de gener i més endavant es reuniran amb els populars. "Volem que els diputats comencen a defensar menys posicions dels seus partits i més dels seus territoris, que per això els hem votat. A partir d'ací el posicionament de la Comunitat Valenciana en Madrid crec que és important, hem de tenir una estratègia".

Més informació
L'ampliació del Port de València o la batalla de les prioritats
Avui et destaquem
El més llegit